«Τους σκοτώσαμε, πυροβολώντας τους»: Η ομολογία του 27χρονου τζιχαντιστή – Καζάνι που βράζει τα Διαβατά: 2 νεκροί, 100 κρούσματα

«Τους σκοτώσαμε, πυροβολώντας τους»: Η ομολογία του 27χρονου τζιχαντιστή που συνελήφθη στην Αθήνα

Ομολόγησε τις αποτρόπαιες πράξεις του στη Συρίαο 27χρονος τζιχαντιστής που βρίσκεται στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής.

«… Ναι εγώ είμαι αυτός που μου δείχνετε στο βίντεο, που χτυπάω και κλοτσάω αιχμαλώτους. Είναι από χωριό της Συρίας όταν είχαμε εισβάλει το 2014 που τους συγκεντρώσαμε σε ένα σημείο και αφού τους δέσαμε, αμέσως μετά τέσσερις από αυτούς που βλέπετε τους σκοτώσαμεπυροβολώντας τους».

Αυτή ήταν η παραδοχή και ομολογία του 27χρονου τζιχαντιστή στους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής όταν του έδειξαν το βίντεο με μία από τις θηριωδίες του Ισλαμικού Κράτους στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος.

 Μίνα Καραμήτρου

 

Καζάνι που βράζει τα Διαβατά: 2 νεκροί, 100 κρούσματα σε μια υπερπλήρη φυλακή – Εγκληματική αναλγησία του υπουργείου

Μέσω ενημερωτικού κειμένου που έρχεται στη δημοσιότητα, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας στις φυλακές, οι οποίες μάλλον μαρτυρούν ένα απέραντο μπάχαλο παρά οποιοδήποτε σχέδιο για την προστασία των κρατουμένων.

Για αναλγησία και αδιαφορία κατηγορούν τη Γενική Γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, οι κρατούμενοι στις φυλακές διαβατών. Μέσω ενημερωτικού κειμένου που έρχεται στη δημοσιότητα, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας στις φυλακές, οι οποίες μάλλον μαρτυρούν ένα απέραντο μπάχαλο και πλήρη έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου για την προστασία των κρατουμένων.

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι κρατούμενος των φυλακών Διαβατών, που είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, άφησε την τελευταία του πνοή στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, όπου νοσηλευόταν τα τελευταία 24ωρα. Έγινε έτσι ο δεύτερος κρατούμενος που χάνει τη ζωή του από Covid-19 στη συγκεκριμένη φυλακή.

Τα κρούσματα στις φυλακές φαίνεται να ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο, τα κυβερνητικά στελέχη τρέχουν πανικόβλητα την τελευταία στιγμή, οριακά συμπεριφερόμενα  ως «μέσον», ώστε να καταφέρουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ να επισκεφθούν επιτέλους τις φυλακές, ενώ ο διευθυντής της φυλακής μιλάει απερίφραστα για τη μετάδοση του ιού στις φυλακές από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Και η λίστα δεν έχει τελειώσει ακόμα…

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων για μια ακόμα φορά καλεί τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ζητάει «να αφήσουν κατά μέρος τα «αφηγήματα» και τα παιχνίδια με τη ζωή των κρατουμένων και να πάρουν ουσιαστικά μέτρα, αφενός προμηθεύοντας τους κρατούμενους με όλα τα απαραίτητα είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας και αφετέρου  προχωρώντας άμεσα σε ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ των φυλακών».

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων:

«Η αναλγησία και η αδιαφορία που χαρακτηρίζουν τη Γενική Γραμματέα από την αρχή της θητείας της απέναντι στους κρατούμενους και τις οικογένειες τους,  έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια με την πανδημία. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί  δύο (2)  θάνατοι από Covid-19 στις φυλακές Διαβατών με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 100 σε μια υπερπλήρη φυλακή, ενώ μαύρα μαντάτα έρχονται και από τις φυλακές Νιγρίτας, όπου την Τετάρτη 18/11 εδέησε να πάει ο ΕΟΔΥ και να κάνει rapid test σε σωφρονιστικούς και επιλεκτικά σε κρατούμενους. Σε συνέντευξή του στις  18/11 σε τοπικό κανάλι (βλ. https://epiloges.tv)  ο διευθυντής της φυλακής μιλάει απερίφραστα για τη μετάδοση του ιού στις φυλακές από τους σωφρονιστικούς αλλά και για ότι τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ πήγαν μετά από μεσολάβηση του υπουργού Υποδομών!  Βέβαια, όπως θα ήταν φυσικό, ο ΕΟΔΥ θα έπρεπε να είχε σπεύσει στη φυλακή -όπου εδώ και καιρό έχουν παρουσιαστεί κρούσματα- κατόπιν εντολής  του αρμόδιου Υπουργείου ΠΡΟΠΟ και της ΓΓΑΠ, και όχι να  χρειαστεί να μπει μέσον!  Κι όμως…. Σύμφωνα με καταγγελίες που μας ήρθαν σήμερα 19/11 από τους κρατούμενους στις φυλακές Νιγρίτας, η Γ1 πτέρυγα έκλεισε καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και η φυλακή λόγω των κρουσμάτων σε σωφρονιστικούς έχει απομείνει με ελάχιστο προσωπικό.

Στις φυλακές Γρεβενών ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε την Παρασκευή 13/11 rapid test σε σωφρονιστικούς και επιλεκτικά σε κρατούμενους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα (βλ. www.makthes.gr) βρέθηκαν 5 θετικοί (1 σωφρονιστικός και 4 κρατούμενοι). Σύμφωνα όμως με τους κρατούμενους τα κρούσματα είναι σαφώς περισσότερα.

Εν μέσω πανδημίας, κρουσμάτων και καραντίνας, τόσο στις φυλακές Νιγρίτας όσο και στις φυλακές Γρεβενών γίνονται μεταγωγές κρατουμένων προς τα ήδη  υπερπλήρη καταστήματα, όπως λένε οι κρατούμενοι οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα αφενός για το συνωστισμό και αφετέρου διότι δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι απομόνωσης για τους ασθενείς με Covid-19.

Είναι πλέον φανερό ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει παρά το αφήγημα της ΓΓΑΠ και την περιστολή των δικαιωμάτων των κρατουμένων, τα οποία η κ.  Νικολάου θεώρησε ως «εστίες» μετάδοσης και τον καλύτερο τρόπο για να αποτραπεί η διασπορά του Covid-19 στις φυλακές. Έτσι κόπηκαν οι άδειες, τα επισκεπτήρια, τα δέματα,  επιλεκτικά οι μεταγωγές και σε ορισμένες φυλακές και η αλληλογραφία. Τώρα όμως η πραγματικότητα για μια ακόμα φορά έρχεται να διαψεύσει τη Γενική Γραμματέα.

Η διασπορά του ιού δεν περιορίζεται με καταστάσεις εξαίρεσης, ούτε με ημίμετρα, αλλά με δραστικά μέτρα, μέτρα που το Υπουργείο και η Κυβέρνηση αρνούνται να πάρουν. Όμως η ζωή των κρατουμένων δεν είναι παιχνιδάκι για αναθέσεις σε ημέτερους. Οι δήθεν απολυμάνσεις με νερωμένη χλωρίνη που κόστισαν ένα σωρό χρήματα και πραγματοποιήθηκαν άπαξ, και οι μάσκες που ανατέθηκαν σε ένα Mini Market είναι απλώς για το θεαθήναι. Μάσκες θα μπορούσαν να έχουν φτιαχτεί από την αρχή της πανδημίας  στο ραφτάδικο των Γυναικείων Φυλακών Ελεώνα Θήβας και τα χρήματα να δοθούν στις κρατούμενες που δουλεύουν εκεί, και όχι μετά την έξαρση των κρουσμάτων σε μπακάλικα φιλικά προς την ΓΓΑΠ.

Είναι άξιο απορίας το πότε επιτέλους η Γενική Γραμματέας και το Υπουργείο θα αντιληφθούν ότι το περίφημο δόγμα τους «νόμος και τάξη» θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και ότι είναι ΝΤΡΟΠΗ να υπάρχει εν μέσω πανδημίας κρατούμενος υπερήλικας ετών 81 στα Διαβατά, ο οποίος ακριβώς λόγω της δικής τους ολιγωρίας πέθανε από κορονοϊό.  Πότε επιτέλους θα σταματήσουν να σφυρίζουν αδιάφορα, θεωρώντας τη ζωή των κρατουμένων αλλά και των οικογενειών τους ευτελέστερη και άνευ αξίας, και να προχωρήσουν άμεσα σε δραστική  αποσυμφόρηση των φυλακών? Αλίμονο αν δεν γνωρίζουν ότι μέσα στις φυλακές υπάρχουν άνθρωποι υπερήλικες, μωρομάνες με βρέφη, ΑΜΕΑ, καθώς και άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, ανεξαρτήτου ηλικίας. Πότε επιτέλους θα σταματήσουν να κλείνουν τα μάτια και να σκαρφίζονται «αφηγήματα» αντί να δουν το οφθαλμοφανές, ότι οι αποστάσεις, δεδομένων των συνθηκών της σαρδελοποίησης στις φυλακές,  είναι αδύνατον να τηρηθούν όπως και η περίφημη καθαριότητα, όταν δεν χορηγούνται τα απαραίτητα είδη υγιεινής στους κρατούμενους και όταν το νερό σε ορισμένες φυλακές λειτουργεί μόνον δύο ώρες την ημέρα? Και πότε επιτέλους θα σταματήσουν να απαξιώνουν τις διαμαρτυρίες των κρατουμένων, των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των διεθνών οργανισμών αλλά κυρίως των σωφρονιστικών για τους κινδύνους που εγκυμονεί η πολιτική τους? (βλ. http://www.osye.org.gr)

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων για μια ακόμα φορά καλεί τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να αφήσουν κατά μέρος τα «αφηγήματα» και τα παιχνίδια με τη ζωή των κρατουμένων και να πάρουν ουσιαστικά μέτρα, αφενός προμηθεύοντας τους κρατούμενους με όλα τα απαραίτητα είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας και αφετέρου  προχωρώντας άμεσα σε ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ των φυλακών».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*