Τους επαναπροώθησαν στην Τουρκία, τους ψάχνουν στον Έβρο — Περί… Αριστείας

Αντί να προχωρήσουν σε επιχείρηση διάσωσης των Σύρων προσφύγων που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του Έβρου, στο Διδυμότειχο από την Κυριακή, σύμφωνα με την κατεπείγουσα εντολή που είχαν δώσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Εισαγγελία Ορεστιάδας, οι ελληνικές αρχές προχώρησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή στη βίαιη σύλληψη και επαναπροώθησή τους στην Τουρκία, χωρίς να κρατούν αυτή τη φορά ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα νομιμότητας και σεβασμού του κράτους δικαίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τους πρόσφυγες, μεγάλος αριθμός κομάντο με καλυμμένα πρόσωπα έφτασαν στη νησίδα αργά το βράδυ της Πέμπτης, συνοδευόμενοι από ομάδα αραβόφωνων, οι οποίοι μετέφραζαν τις εντολές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κομάντο χτύπησαν βίαια πρόσφυγες, τους ανάγκασαν να βγάλουν τα ρούχα τους, τους αφαίρεσαν κινητά και προσωπικά αντικείμενα και τους μετέφεραν στην ελληνική όχθη του Έβρου, από όπου στη συνέχεια τους επαναπροώθησαν στην Τουρκία.

Την ώρα που οι πρόσφυγες βρίσκονταν κρατούμενοι στην Τουρκία, η αστυνομία συνέχιζε τον εμπαιγμό. Την Παρασκευή, ενώ οι πρόσφυγες είχαν απομακρυνθεί με τη βία από τη νησίδα, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Μακεδονίας και Θράκης έβγαζε ανακοίνωση στην οποία ισχυριζόταν: «ότι πραγματοποιούνται έρευνες για τον εντοπισμό ατόμων, που σύμφωνα με αναφορές φέρονται να βρίσκονται σε νησίδα εντός της κοίτης του ποταμού Έβρου πλησίον της περιοχής Πυθίου Διδυμοτείχου, με αρνητικό μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Οι έρευνες θα συνεχιστούν και κάθε νεότερη εξέλιξη θα γνωστοποιηθεί».

Μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα δείχνουν τα βίντεο που έστειλαν οι πρόσφυγες στις οργανώσεις HumanRights360 και Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τα οποία δημοσιοποίησε η «Εφ.Συν.». Σε βίντεο από το μεσημέρι της Τετάρτης, ένστολοι στρατιωτικοί εμφανίζονται στην ελληνική όχθη απέναντι από τη νησίδα μαζί με στρατιωτικά οχήματα και ρωτούν τους πρόσφυγες πόσοι είναι και από πού κατάγονται, ενώ πάνω από τη νησίδα πετούν drone.

Αλλά και σε άλλο βίντεο από το μεσημέρι της Τρίτης, μαυροντυμένοι άντρες εμφανίζονται στην ελληνική όχθη απέναντι από τη νησίδα, σε στρατιωτική περιοχή όπου απαγορεύεται η κυκλοφορία πολιτών, και προειδοποιούν τους πρόσφυγες να γυρίσουν στην Τουρκία, αρνούμενοι τις απεγνωσμένες εκκλήσεις τους για βοήθεια.

Την προειδοποίηση των μαυροντυμένων ανδρών την έκαναν τελικά πράξη οι ελληνικές αρχές το βράδυ της Πέμπτης, παραβιάζοντας ευθέως την εντολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που ζητούσε από την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες δεν θα απομακρυνθούν από την Ελλάδα, αλλά θα μείνουν στη χώρα μας σε αξιοπρεπείς συνθήκες και θα υποβληθούν στις προβλεπόμενες διαδικασίες υποδοχής και ασύλου. Αλλά και η Εισαγγελία Ορεστιάδας εξέδωσε την Τετάρτη κατεπείγουσα εντολή στις αρχές να προχωρήσουν σε επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης, κάτι που προκύπτει εκ του αποτελέσματος ότι δε συνέβη.

Μπορεί να φανταστεί ο καθένας πώς δρουν οι ελληνικές αρχές σε όλες τις περιπτώσεις που δεν έχουν ενημερωθεί και δεν έχουν παρέμβει οργανώσεις και οργανισμοί, ούτε υπάρχει εντολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της τοπικής Εισαγγελίας, ούτε έχουν δημοσιοποιηθεί βίντεο που αποκαλύπτουν τη σκοτεινή δράση των αρχών.

Μπορεί επίσης να κρίνει ο καθένας με ποια αξιοπιστία και σοβαρότητα θα μπορέσει να πείσει η κυβέρνηση ότι εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν τα παραβιάζει τόσο απροκάλυπτα, αφήνοντας τη χώρα έκθετη διεθνώς.

Δημήτρης Αγγελίδης

Περί… Αριστείας

Βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Μπότση ο Νίκος Ευαγγελάτος για την προσφορά του στη δημοσιογραφία. Η φωτογραφία του Ν. Ευαγγελάτου (αυτοπροσώπως, όχι σε ολόγραμμα) να βραβεύεται από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ζάππειο αρκεί για να εξηγήσει κανείς γιατί πέφτει η αξιοπιστία των δημοσιογράφων στα μάτια της κοινωνίας.

Δανείζομαι τα λόγια του Κωστή Παπαϊωάννου: «Βραβεύουν τον άνθρωπο που από τα βάθη των ’90s δίνει φωνή στον ύστερο νεοελληνικό ρατσισμό. Τον άνθρωπο που ξέρει να ξύνει τα σκληρά φοβικά ρεφλέξ, να παίζει μπάλα με τη διαχείριση της πληροφορίας, να ντιλάρει την κυβερνητική χειραγώγηση, να κοιτάει τον θεατή στα μάτια και να τον κατευθύνει ανάμεσα σε ολογράμματα νεκρών νηπίων και αναπαραστάσεις “εχθρικών εισβολών από ορδές μεταναστών”. […] Βραβείο δημοσιογραφίας στον κίτρινο Τύπο».