Τουρκικός στρατός στη Λιβύη – Οι ανακοινώσεις Ερντογάν και η απάντηση Ελλάδας και Αιγύπτου

Η Μέση Ανατολή έχει πάρει φωτιά, η οποία κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με βεβαιότητα ποιες διαστάσεις θα πάρει, μετά την εξόντωση του Ιρανού Στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί. Την ίδια ώρα  η Αθήνα παρακολουθεί με έντονο προβληματισμό και πολύ προσοχή τις εξελίξεις σ’ ολόκληρη τη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου διότι και η Άγκυρα παίζει το δικό της παιχνίδι, θέλοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk η Τουρκία ήδη στέλνει σταδιακά στρατό στη Λιβύη. «Τα σχέδια των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων να μας φυλακίσουν στη Μεσόγειο απέτυχαν», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. «Ορισμένοι δεν αντέχουν τη ναυτική συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, τουρκικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αρχίσει να μετακινούνται στη Λιβύη για να στηρίξουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ. Η Άγκυρα στέλνει επίσης στην Τρίπολη υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Οι στρατιώτες μας αναχωρούν σταδιακά για τη Λιβύη. Θα συντονίσουν (τη δράση τους με την GNA) εκεί. Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη νόμιμη κυβέρνηση», είπε.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι υψηλόβαθμοι Τούρκοι στρατιωτικοί θα συντονίσουν τις ενέργειές τους με τις μάχιμες δυνάμεις στη Λιβύη ενώ επίσης θα αναλάβουν να τις εκπαιδεύουν και να παρέχουν συμβουλές με βάση τις γνώσεις τους. “Θα υπάρχουν διάφορες μονάδες εκεί ως μάχιμες δυνάμεις, δεν θα προέρχονται από τον στρατό μας. Το ανώτατο στρατιωτικό προσωπικό μας θα συντονίζει την κατάσταση εκεί”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η καταδίκη (της αποστολής Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη) εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας «δεν μας ενοχλεί, δεν μας νοιάζει, αντιθέτως εμείς τους καταδικάζουμε» (τους Σαουδάραβες), συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η αντίδραση της Αθήνας

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις η Ελληνική διπλωματία και οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά την παραδοχή Ερντογάν για την ενίσχυση των δυνάμεων στην Τρίπολη, ανεβάζουν όπως είναι πολύ λογικό το επίπεδο της εγρήγορσής τους.

Μπορεί τις προηγούμενες ημέρες, μετακινήσεις από την Τουρκία, κυρίως μισθοφόρων- που αποτελούσαν την εμπροσθοφυλακή των Τουρκικών Δυνάμεων στη Συρία- να πραγματοποιήθηκαν με πολιτικές πτήσεις προς τη Λιβύη, όμως μετά τις ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου μέσω του Τύπου, βρισκόμαστε προ των πυλών μιας προσπάθειας για «τουρκική παρέλαση» προς την Τρίπολη.

Κανείς δεν μπορεί ν’ αποκλείσει ακόμη μια έκνομη ενέργεια της Τουρκίας η οποία γιατί να μην επιχειρήσει να το πράξει ακόμη και μέσω των θαλάσσιων ζωνών που προβλέπει το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη. Μια πράξη-μήνυμα σημειώνουν στρατιωτικές πηγές η οποία δεν μπορεί να περάσει.

  • Την ώρα που σχεδόν η Παγκόσμια κοινή γνώμη και όλα τα διεθνή φόρα στρέφουν την προσοχή τους στο Ιράν και το Ιράκ, η Άγκυρα δράττει την ευκαιρία να περάσει «απαρατήρητη» τις δυνάμεις της προς την Τρίπολη.
  • Σ’ αυτό το σημείο έχει υπολογίσει χωρίς την Ρωσία η οποία έκανε αίτημα προς το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ για να συνεδριάσει με αντικείμενο την φλεγόμενη Λιβύη.

Οι προειδοποιήσεις από την ελληνική πλευρά έχουν γίνει καθώς δεν είναι δυνατό κυρίως οπλισμένα F-16 της Τουρκίας να περάσουν σε τμήματα του FIR Αθηνών, οποιαδήποτε στιγμή του 24ωρου, με κατεύθυνση την Λιβύη ώστε να πλήξουν στόχους των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ.

“Μήνυμα” από την Αίγυπτο

Παράλληλα η Αίγυπτος μάλιστα προχώρησε κι ένα βήμα περισσότερο με μια μεγάλη άσκηση στην οποία έλαβαν μέρος ναυτικές, αεροπορικές και ειδικές δυνάμεις.

Mahmoud Gamal@mahmouedgamal44
Mahmoud Gamal@mahmouedgamal44

The Egyptian navy carries out a full amphibious landing exercise in the Mediterranean with participation of Mistral LHD & Gowind class corvette

Notice that both the Ka-52 & AH-64 Apache gunships were used for the first time to be operated from the dock of the Mistral LHD

View image on Twitter
View image on Twitter
View image on Twitter
View image on Twitter

Mahmoud Gamal@mahmouedgamal44
Exclusive video shows the ongoing preparations from Berenice military base located in southern Egypt.

Embedded video

Αίγυπτος και Ελλάδα έχουν πολύ καλές σχέσεις σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, με αποκορύφωμα την γνωστή πλέον άσκηση «Μέδουσα».

Ακόμη και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμμέσως το Κάιρο προειδοποιεί την Άγκυρα να μην εμπλακεί περαιτέρω στο εσωτερικό της Λιβύης.

Εδώ και λίγες ημέρες η Αιγυπτιακή αεροναυτική άσκηση που έγινε στη Μεσόγειο, στην οποία πήραν μέρος και Ειδικές Δυνάμεις, έχει «ανέβει» στο διαδίκτυο με αρκετά βίντεο από τις δραστηριότητες τους.

Babak Taghvaee@BabakTaghvaee
: Ministry of Defense released footage of today’s joint exercise of Air Force,Army & Navy. This exercise is hold in response to threat caused by in-order to increase readiness of Armed Forces to deal with any aggression in ! https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1212793284772454400 

Embedded video

Babak Taghvaee@BabakTaghvaee

#BREAKING: Naval Forces of #Egypt & #Greece will hold joint military exercise close to the #Libya‘s territorial waters. As its result airspace and international waters which are useful for #Turkey to send troops to #Libya will be blocked on #Turkish Navy & Air Force!

Embedded video

Έμπειροι αναλυτές σημειώνουν ότι αυτό το οπτικοακουστικό υλικό είναι μια προειδοποίηση προς την Τουρκία, διότι η Αίγυπτος έχει ξεκαθαρίσει ότι από τμήματα είτε του FIR Καΐρου είτε θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας της χώρας, Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται να περάσουν κι αν τολμήσει κανείς κάτι τέτοιο, αυτό θα λυθεί με στρατιωτικά μέσα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*