Τουρκική προβοκάτσια ή γερμανική αθλιότητα. Εξηγήσεις από την κυβέρνηση

Αποστρατιωτικοποίηση νησιών, Γερμανία, Ελλάδα, Τουρκία

Η Τουρκία επιδιώκει την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και οι άθλιοι Γερμανοί την υποστηρίζουν.

Αν δεν πρόκειται για τουρκική προβοκάτσια και η είδηση που δημοσιεύει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak», τότε θα πρόκειται για τεράστια γερμανική αθλιότητα, ενώ τίθεται τεράστιο θέμα και για την ελληνική κυβέρνηση. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχόταν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Η «Yeni Safak» έχει ένα προκλητικό δημοσίευμα αναφορικά με την έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Στο δημοσίευμα, η εφημερίδα υποστηρίζει πως «η Ελλάδα μετά την υποχώρηση στο θέμα δικαιώματος ΑΟΖ στα νησιά δέχτηκε τις γερμανικές παραινέσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και πως στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί το συγκεκριμένο θέμα».

Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, «στις (διερευνητικές) συνομιλίες που θα διεξαχθούν ένα από τα βασικά θέμα της ατζέντας θα είναι η απόσυρση του στρατού από τα νησιά με μη στρατιωτικοποιημένο καθεστώς και δη από το Καστελλόριζο».

Η «Yeni Safak» επιβεβαιώνει μάλιστα το δημοσίευμα της εφημερίδας «Σοζτζού» την περασμένη εβδομάδα περί ανάλογης έκκλησης (απόσυρσης ελληνικού στρατού) από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, παραλείποντας (;) το σκέλος ωστόσο που αφορούσε και την απόσυρση της τουρκικής στρατιάς του Αιγαίου.

Κατά την τουρκική εφημερίδα επίσης, «η Ελλάδα δυσκολεύεται να εξηγήσει αυτήν τη στάση (στρατιωτικοποίηση νησιών) με βάση τις Συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού στη διεθνή κοινότητα».

Βεβαίως, θέμα τίθεται και από την αναφορά της εφημερίδας η Ελλάδα υποχώρησε στο θέμα δικαιώματος ΑΟΖ στα νησιά.