Τουρκικά ΜΜΕ: Η Τουρκία υπογράφει με Παλαιστίνη ΑΟΖ με συνταγή Λιβύης – Τουρκία: Περίεργη «γλίτσα» απειλεί τη θάλασσα του Μαρμαρά(vid)

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Τουρκία υπογράφει με Παλαιστίνη ΑΟΖ με συνταγή Λιβύης

Σύμφωνα με τη Yeni Safak, η επικύρωση της συμφωνίας Ασφαλείας και Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ανοίγει μία νέα σελίδα στις σχέσεις τους

Συμφωνία «α λά Λιβύη» έχουν στα «σκαριά» με την Παλαιστίνη οι Τούρκοι, όπως αναφέρουν την Παρασκευή τα τουρκικά ΜΜΕ. Βάσει της συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 2018, αλλά επικυρώθηκε και τίθεται σε ισχύ από σήμερα, οι παλαιστινιακές μονάδες επιβολής του νόμου θα μπορούν να λάβουν εκπαίδευση στην Αστυνομική Ακαδημία και στην Ακαδημία Στρατοχωροφυλακής και Ακτοφυλακής στην Τουρκία, ενισχύοντας έτσι τις δυνατότητες των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας έναντι του Ισραήλ. Επιπλέον, στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Τουρκία θα είναι σε θέση να παράσχει υποστήριξη, όπως οχήματα, εκπαίδευση και υλικοτεχνική βοήθεια για την αύξηση των δυνατοτήτων των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφάλειας και της ακτοφυλακής.

Επί της ουσίας, η Τουρκία θα εφαρμόσει λιβυκό μοντέλο στην Παλαιστίνη και βάσει των όσων αναφέρονται στα ρεπορτάζ, αποτελεί προάγγελο για υπογραφή ενός μνημονίου καθορισμού ΑΟΖ με την Παλαιστίνη. «Αυτή η συμφωνία θα είναι η αρχή, θα θέσει τα θεμέλια για μία συμφωνία επίσης καθορισμού ζωνών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας, καθώς επίσης και για άλλες συμφωνίες με το Παλαιστινιακό κράτος», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ινστιτούτου Hüdra Par, Μεχμέτ Εσίν.

«Θα κατανοήσουμε τη σημασία της τις επόμενες ημέρες», αναφέρει ο πρόεδρος της διακοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας μεταξύ Τουρκίας-Παλαιστίνης και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Χασάν Τουράν.

Ο αρχιτέκτονας του τουρκολιβυκού μνημονίου, ναύαρχος εν αποστρατεία, Τζιχάτ Γιαϊτζί, δηλώνει ενθουσιασμένος και υποστηρίζει ότι η συμφωνία που τέθηκε σε ισχύ είναι ιστορική.

«Με τη συμφωνία αυτή, η Τουρκία εκφράζει την υποστήριξή της στην Παλαιστίνη και ανοίγει μια νέα σελίδα. Η συνεργασία και οι ασκήσεις που προβλέπονται να πραγματοποιηθούν σε επίπεδο ακτοφυλακής θέτουν επίσης τα θεμέλια για μία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης σχετικά με την οριοθέτηση ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Με άλλα λόγια, αυτή η συμφωνία ήταν το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του λιβυκού μοντέλου στην Παλαιστίνη. Ένας σημαντικός λίθος τέθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε είναι ότι οι Παλαιστίνιοι αδελφοί μας θέλουν συμφωνία με την Τουρκία. Θα είναι προς το συμφέρον όλων, εάν υπογραφεί αυτή η συμφωνία. Το Ισραήλ θα κερδίσει 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η Αίγυπτος θα κερδίσει 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής», υποστήριξε ο Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Πηγή: Yeni Safak

 

Τουρκία: Περίεργη «γλίτσα» απειλεί τη θάλασσα του Μαρμαρά(vid)

Τουρκία: Περίεργη «γλίτσα» απειλεί τη θάλασσα του Μαρμαρά(vid)

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην Τουρκία για τη… βλέννα που απειλεί τη θάλασσα του Μαρμαρά και κινδυνεύει να εξελιχθεί σε επιδημιολογική βόμβα.

Όπως επισημαίνουν Τούρκοι επιστήμονες, το πάχος της βλέννας αγγίζει τα 15 μ. και αυτή σταδιακά ρέει προς την έξοδο των Στενών προς το Αιγαίο Πέλαγος.

Η υπερβολική αναπαραγωγή από μικροφύκια και φυτικό πλαγκτόν, προκαλούν την αποκρουστική βλέννα, που θα μπορούσε να προκαλέσει ξέσπασμα μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας, στην Κωνσταντινούπολη, όπως γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Πρόκειται για ένα περιβάλλον που ευνοεί την αναπαραγωγή βακτηρίων αφού συνδυάζει υπερβολική αναπαραγωγής μικροφυκιών και αύξηση των θερμοκρασιών του θαλασσινού νερού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ τα μικροφύκια που αναπαράγονται στη Θάλασσα του Μαρμαρά, τα λεγόμενα και Dinoflagellates που τα συναντάμε σε πολλές θάλασσες του κόσμου, έχουν συσχετιστεί με την εξάπλωση της χολέρας στις παρακείμενες περιοχές.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο και από το γεγονός, πως στη Θάλασσα του Μαρμαρά, απορρίπτονται βιομηχανικά, αστικά και οικιακά λύματα, μια πρακτική που θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα.

Οι επιστήμονες ζητούν εγρήγορση από το υπουργείο Υγείας και τις υγειονομικές υπηρεσίες, με συχνές αναλύσεις νερού προκειμένου να ελεγχθούν πιθανότητες μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας.

Η μολυσματική βλέννα στις ακτές του Μαρμαρά, που κολλάει στο ανθρώπινο σώμα και αφαιρείται δύσκολα, έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην αλιεία όσο και στον τουρισμό.

Παράλληλα οδηγεί στον αφανισμό της ιχθυοπανίδας. Όπως λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τσανάκαλε Δρ. Αντνάν Αγιάζ, η περιοχή που επηρεάζεται από την βλέννα, ξεκινάει από τη θάλασσα του Μαρμαρά, βγαίνει από τα Δαρδανέλια και φτάνει έως τις ακτές της Τενέδου όπου διασκορπίζεται στη συνέχεια. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η κατεύθυνση είναι προς το Αιγαίο.