Τουρκία: Ρωγμή στον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό του Ερντογάν στο Ακούγιο – Οι αντάρτες Χούθι στον κατάλογο των ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση

Στην καταγγελία πως υπάρχει μια μια ρωγμή στο τσιμεντένιο δάπεδο του πυρηνικού σταθμού του Ακούγιου (συνολικό κόστος του έργου 20 δισεκατομμύρια δολάρια), που κατασκευάζει η Τουρκία στην παράκτια πόλη Μερσίνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου, προχώρησε με δήλωσή του την Κυριακή ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Αλί Μαχίρ Μπασασίρ.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ανέφερε στο Twitter, ότι θαλασσινό νερό εισχωρεί από το τσιμεντένιο δάπεδο του σταθμού, ο οποίος κατασκευάζεται από τη ρωσική κρατική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Rosatom,

Μάλιστα,  μοιράστηκε και βίντεο που δείχνει τη ρωγμή.

Ο βουλευτής προέτρεψε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να απορρίψουν το έργο, ισχυριζόμενος ότι το δάπεδο όπου θα τοποθετηθεί ο αντιδραστήρας έχει ήδη υποστεί ζημιά κατά τη φάση κατασκευής του. Παράλληλα, μηχανικοί και εργαζόμενοι άρχισαν από νωρίς να προειδοποιούν για πιθανή πυρηνική καταστροφή αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας του ενώ ΜΚΟ υπέβαλε αγωγή σε τουρκικό δικαστήριο ζητώντας να σταματήσει η κατασκευή.

«Η χώρα μας σύρεται σε μια μη αναστρέψιμη καταστροφή, επειδή το Ακούγιου βρίσκεται σε σεισμογενή ζώνη.Το έδαφος είναι (σαθρό) εξ ολοκλήρου από νερό. Εάν συμβεί σεισμός μετά την κατασκευή, η Μεσόγειος και η Μερσίνη θα υποστούν μια τραγωδία», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αξιωματούχοι πρέπει να σταματήσουν το έργο όσο υπάρχει ακόμα χρόνος.

Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την κατασκευή του σταθμού το 2010 και το έργο ξεκίνησε το 2018. Το εργοστάσιο θα διαθέτει τέσσερις μονάδες και αναμένεται να παράγει περίπου 35 δισεκατομμύρια κιλοβάτ ετησίως σε πλήρη ισχύ και αναμένεται να καλύπτει περίπου το 10% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας.

Το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2023.

 

Οι αντάρτες Χούθι στον κατάλογο των ΗΠΑ με τις ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις

Δέκα ημέρες πριν από το τέλος της θητείας της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εγγράψει τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης στον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η κίνηση, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις αρωγής, ενδέχεται να επιδεινώσει αυτή που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αποκαλεί τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο και να περιπλέξει τις προσπάθειες να τερματιστεί η σύρραξη στην φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξήγησε ότι έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ενημερώσει το Κογκρέσο για την απόφαση αυτή προκειμένου να ενισχυθεί «η αποτροπή των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων» των Χούθι και της «ανάμιξης του ιρανικού καθεστώτος». Το σιιτικό κίνημα Ανσαραλάχ των Χούθι υποστηρίζεται από το Ιράν στον πόλεμο εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, που υποστηρίζεται από μια στρατιωτική συμμαχία της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία, στενός σύμμαχος της Ουάσινγκτον.

Τρία στελέχη του κινήματος θα εγγραφούν επίσης στη μαύρη λίστα, ανάμεσά τους ο ηγέτης του, ο Άμπντελ Μάλικ αλ Χούθι, σύμφωνα με τον Πομπέο.

Διπλωματικό πλήγμα στο Ιράν

Η κίνηση έχει σκοπό να καταστούν οι Χούθι «υπεύθυνοι» για τις «τρομοκρατικές ενέργειές τους, ιδίως τις διασυνοριακές επιθέσεις τους που απειλούν άμαχους πληθυσμούς, υποδομές και τις θαλάσσιες μεταφορές», αναφέρει ο Μάικ Πομπέο σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Η απόφαση αυτή ήταν μάλλον αναμενόμενη μετά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί φοβούνταν ότι ο πρόεδρος Τραμπ, αφού ηττήθηκε, θα επιδίωκε να καταφέρει κάποιο μεγάλο διπλωματικό πλήγμα στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του στη Μέση Ανατολή, πριν από την άφιξη στον Λευκό Οίκο, την 20ή Ιανουαρίου, του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θέλει να ξαναρχίσει ο διάλογος με την Τεχεράνη.

Ανθρωπιστική κρίση

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η απόφαση της κυβέρνησης του Τραμπ εγείρει τον κίνδυνο να παραλύσει η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη και να προκαλέσει λιμό στην εμπόλεμη χώρα.

«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως υπάρχουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχουν αυτοί οι προσδιορισμοί στην ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη», σημείωσε στην ανακοίνωσή του ο Μάικ Πομπέο, προσθέτοντας ότι θα ληφθούν «μέτρα» για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να επηρεάσουν «ορισμένες» δραστηριότητες στην Υεμένη καθώς και «τις εισαγωγές ανθρωπιστικής βοήθειας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*