Τουρκία: Οι αρχές διέταξαν τη σύλληψη 304 στελεχών των ενόπλων δυνάμεων – Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία προειδοποιούν το Ιράν για τον εμπλουτισμό ουρανίου

Οι τουρκικές αρχές διέταξαν τη σύλληψη 304 στελεχών του στρατιωτικού προσωπικού σε μια επιχείρηση με στόχο υποστηρικτές του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, για τον οποίο η Άγκυρα υποστηρίζει πως βρισκόταν πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι επιχειρήσεις με στόχο το δίκτυο του Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, συνεχίζονται στο πλαίσιο της καταστολής που άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Ο Γκιουλέν αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξή του στην απόπειρα πραξικοπήματος, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 250 άνθρωποι.

Η διαταγή για τη σημερινή επιχείρηση, η οποία επεκτάθηκε σε 50 επαρχίες, δόθηκε από το γραφείο της εισαγγελίας της Σμύρνης, μετέδωσε το Anadolu.

Στους υπόπτους περιλαμβάνονται πέντε συνταγματάρχες και 10 λοχαγοί, οι περισσότεροι εν ενεργεία. Πιστεύεται ότι βρίσκονταν σε επαφή με ανθρώπους που είχαν σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν, σύμφωνα με το Anadolu.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έχουν τεθεί υπό κράτηση περίπου 80.000 άνθρωποι που περιμένουν να δικασθούν, ενώ 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικό προσωπικό και άλλοι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα. Μόνο από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εκδιωχθεί περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι.

 

Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία προειδοποιούν το Ιράν για τον εμπλουτισμό ουρανίου

Σε νέα ανακοίνωσή τους, οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις καλούν την Τεχεράνη να μην θέσει σε κίνδυνο την σημαντική ευκαιρία επιστροφής στην διπλωματία που αντιπροσωπεύει η έλευση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης»

Την βαθιά ανησυχία τους για την εγκατάσταση τριών προωθημένων συσκευών φυγοκέντρισης στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ, την βασική μονάδα εμπλουτισμού του ουρανίου του Ιράν, εξέφρασαν η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τάχθηκε υπέρ της επιστροφής της χώρας του στην πυρηνική συμφωνία.

Οπως ορίζει η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία υπεγράφη το 2015 στην Βιέννη, και της οποίας υπεραμύνονται οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις παρά την αποκήρυξή της από την Ουάσινγκτον υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, το Ιράν δεν έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση τόσο προωθημένων συσκευών φυγοκέντρισης.

Σε νέα ανακοίνωσή τους, οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις καλούν την Τεχεράνη να μην θέσει σε κίνδυνο την σημαντική ευκαιρία επιστροφής στην διπλωματία που αντιπροσωπεύει η έλευση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης».

Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου τονίζουν ότι «αν τεθεί σε ισχύ» ο επίμαχος νόμος για το πυρηνικό ζήτημα θα καταλήξει σε σημαντική ενίσχυση του προγράμματος εμπλουτισμού του Ιράν και σε μειωμένη προσβασιμότητα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA)».

«Εάν το Ιράν θέλει σοβαρά να δώσει χώρο στην διπλωματία, δεν πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα αυτά», αναφέρεται στην ανακοίνωση των τριών ευρωπαϊκών δυνάμεων, οι οποίες τονίζουν ότι «η επιστροφή στην διεθνή συμφωνία» θα έχει θετικές συνέπειες για το Ιράν.

Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, το κείμενο προτρέπει την κυβέρνηση να κάνει αμέσως τις αναγκαίες ενέργειες για την παραγωγή και αποθήκευση «τουλάχιστον 120 κιλών ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% ετησίως» και την καλεί «να θέσει τέλος» στις επιθεωρήσεις της IAEA.

Ωστόσο, για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος αυτός, πρέπει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί, ο οποίος είναι αντίθετος με αυτόν.

Ιράν: «Πήραν το μήνυμα» οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Σαντάντ Κατιτζάντεχ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ «πήραν το μήνυμα» και άλλαξαν τη συμπεριφορά τους στον Περσικό Κόλπο, αφού ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Ναυτικού στην περιοχή είπε ότι οι δυνάμεις είχαν φτάσει σε κατάσταση αποτροπής.

«Δυστυχώς, οι ΗΠΑ είχαν συχνά μια αντεπαγγελματική προσέγγιση έναντι του ναυτικού του Ιράν», είπε ο πρώτος αλλά πρόσθεσε ότι πλέον  η στάση τους δείχνει σεβασμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία της Βιέννης τον Μάιο 2018 και επανέφερε τις κυρώσεις που βύθισαν την Ισλαμική Δημοκρατία σε βαθιά ύφεση.

Σε απάντηση, η Τεχεράνη αποδεσμεύθηκε τον Μάιο 2019 από τις περισσότερες από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει βάσει της συμφωνίας.