Τουρκία-Αλβανία: Συμφωνία για στρατηγική συνεργασία υπέγραψαν Ερντογάν, Ράμα – Συρία: Συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν εναντίον «ισραηλινής επίθεσης»

Τουρκία-Αλβανία: Συμφωνία για στρατηγική συνεργασία υπέγραψαν Ερντογάν και Ράμα

Την ίδρυση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Τουρκίαςκαι Αλβανίαςανακοίνωσαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έντι Ράμα

Η σχετική συμφωνία υπεγράφη την Τετάρτη στην Άγκυρα, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη ο Αλβανός πρωθυπουργός. Επί τάπητος ετέθησαν επίσης θέματα που αφορούν τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια.

«Συζητήσαμε διεξοδικά τις διμερείς μας σχέσεις στις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε. Μόλις υπογράψαμε το κοινό έγγραφο σχετικά με τη σύσταση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Αυτό το βήμα που κάνουμε θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας σε κάθε τομέα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Γιάννης Μανδαλίδης

Γιάννης Μανδαλίδης

 

Συρία: Συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν εναντίον «ισραηλινής επίθεσης» στο νότιο τμήμα της χώρας

Τα προηγούμενα πλήγματα του Ισραήλ στη Συρία έγιναν την 30ή Δεκεμβρίου και έθεσαν στο στόχαστρο στρατιωτική θέση κοντά στη Δαμασκό

Η συριακή αεράμυνα ενεργοποιήθηκε απόψε για να αντιμετωπίσει επιδρομές στο νότιο τμήμα της χώρας, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Το SANA έκανε λόγο για ισχυρές εκρήξεις στον συριακό νότο. «Στις 23:10 ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση εκτοξεύοντας ομοβροντία πυραύλων από το συριακό κατεχόμενο Γκολάν εναντίον ορισμένων στόχων στη νότια περιοχή», ανέφερε στρατιωτική πηγή, σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Η αντιαεροπορική άμυνά μας αντέδρασε, θέτοντας στο στόχαστρο τους περισσότερους πυραύλους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ισραηλινές επιδρομές είχαν στόχο θέσεις νότια της Δαμασκού και πραγματοποιήθηκαν 48 ώρες μετά την επίσκεψη Ιρανών, αντιπροσωπείας των Φρουρών της Επανάστασης, στην περιοχή.

Το Ισραήλ έπληξε περίπου πενήντα στόχους στη Συρία το 2020, σύμφωνα με ετήσια έκθεση που δημοσιοποίησε στα τέλη Δεκεμβρίου ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος σπάνια σχολιάζει τις πληροφορίες για τις επιχειρήσεις του στη γειτονική χώρα.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα στη Συρία από την έναρξη του πολέμου το 2011, θέτοντας στο στόχαστρο τα κυβερνητικά στρατεύματα, τις συμμαχικές ιρανικές δυνάμεις και μαχητές του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.

Ανησυχία επίσης και για την παρουσία στις πύλες, ιρανικών δυνάμεων καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία είναι ορκισμένος εχθρός του.

Τα προηγούμενα πλήγματα του Ισραήλ στη Συρία έγιναν την 30ή Δεκεμβρίου και έθεσαν στο στόχαστρο στρατιωτική θέση κοντά στη Δαμασκό, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον ενός Σύρου στρατιώτη και αρκετούς τραυματισμούς, σύμφωνα με το SANΑ και το Παρατηρητήριο.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*