Τορπίλη στο Ελλάς-Γαλλία συμμαχία από Γερμανούς και Αμερικανούς και το λάθος Μητσοτάκη – Ιγνατίου: Περισσότερο «τελεσίγραφο» παρά πρόταση για διάλογο

Ελλάδα, Γαλλία, φρεγάτες, Γερμανία, ΗΠΑ,Τουρκία, Ερντογάν

Το αποκαλυπτικό άρθρο τραβάει την κουρτίνα και φανερώνει τα μεγάλα παιχνίδια που κάνουν Γερμανία και ΗΠΑ και τα οποία, ειδικά της πρώτης είναι σε βάρος της Ελλάδας.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα και προπαντός αποκαλυπτική ανάλυση για τις γαλλικές φρεγάτες και κυρίως τη συμμαχική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας δημοσίευσε ο καλός συνάδελφος Λάμπρος Καλαρρύτης στον ιστότοπο pegenews.gr.

Υποστηρίζει ότι ο πραγματικός λόγος που ακυρώθηκε η αγορά των δύο γαλλικών φρεγατών Bellahara είναι η αντίδραση Ουάσινγκτον και Βερολίνου, που δεν θέλουν αφενός να αποκτήσει η Ελλάδα όπλο στρατηγικής κρούσης, αφετέρου να συμπήξει κανονική στρατιωτική συνεργασία με τη Γαλλία.

Πρόκειται συνεπώς για ένα στρατηγικό λάθος που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποκύπτοντας στις πιέσεις των Γερμανών, οι οποίοι εκτός του ότι ακυρώνουν τη στρατιωτική συμφωνία με τη Γαλλία, μας οδηγούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Ερντογάν με δυσμενείς όρους.

Η απόφαση για το «πάγωμα» της αγοράς των γαλλικών φρεγατών Bellhara την τελευταία στιγμή, λίγες ημέρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας και ενώ σε ειδική τελετή είχε κοπεί ο χάλυβας για την κατασκευή της πρώτης, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη.

Σε μία χώρα της οποίας το πολιτικό σύστημα έχει βαθιές εξαρτήσεις και είναι απολύτως δεκτικό σε έξωθεν πιέσεις για λόγους που όλοι αντιλαμβάνονται, η ακύρωση μίας συμφωνίας με στρατηγικά χαρακτηριστικά και σε ό,τι αφορά στο όπλο που θα αποκτηθεί και σε όσα προβλέπει για τη σχέση με τη χώρα προέλευσης, είναι αναμενόμενη.

Η απόδοση της ακύρωσης σε οικονομικούς λόγους, στο υψηλό κόστος σε συνδυασμό με τη δικαστική απόφαση για επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους, είναι προσχηματική. Το κόστος η κυβέρνηση το γνώριζε από πριν και είχε όντως διογκωθεί λόγω της διαμόρφωσης που είχε ζητήσει το Πολεμικό Ναυτικό και η οποία ήταν τέτοια που καθιστούσε την ούτως ή άλλως υπερ-εξελιγμένη γαλλική φρεγάτα πλήρη από κάθε άποψη και ικανή για διεξαγωγή πάσης φύσεως αποστολών.

Ο πραγματικός λόγος είναι η αντίδραση Ουάσινγκτον (θέλει να προωθήσει και τις αμερικανικές φρεγάτες) και Βερολίνου που δεν θέλουν αφενός να αποκτήσει η Ελλάδα όπλο στρατηγικής κρούσης, αφετέρου να συμπήξει κανονική στρατιωτική συνεργασία με τη Γαλλία.

Οι πύραυλοι Scalp Naval, που θα έφερε η φρεγάτα, μπορούν να χτυπήσουν και να καταστρέψουν στόχους υψηλής αξίας στην Τουρκία σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων, δηλαδή η Ελλάδα  θα μπορούσε να πλήξει τη γείτονα οπουδήποτε, οποτεδήποτε, να της καταστρέψει οτιδήποτε από οποιοδήποτε σημείο, ακόμα και από το Ιόνιο.

Αυτό, πέραν των άλλων εξελιγμένων χαρακτηριστικών, αεράμυνα περιοχής, εμπλοκή πολλαπλών στόχων, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, κυβερνοπόλεμο, να γίνει κέντρο διοίκησης και διάφορα άλλα τα οποία θα εξασφάλιζαν στην Ελλάδα θαλάσσια κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα θα αποκτούσε τέτοια δύναμη καταστροφής, θα μπορούσε να πλήξει φράγματα, εργοστάσια, γέφυρες, κέντρα διοίκησης, μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς, στρατόπεδα κλπ, που το κόστος μίας επιθετικής ενέργειας θα καθίστατο απαγορευτικό για την Τουρκία, άρα η αποτροπή θα ήταν πραγματική.

Επίσης η συμφωνία προέβλεπε αμυντική συνδρομή της Γαλλίας στην Ελλάδα σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία, κάτι πρωτοφανές, καθώς καμία άλλη χώρα δεν έχει προσφερθεί να συνδράμει στρατιωτικά τη χώρα μας σε ενδεχόμενη μικρής ή μεγάλης κλίμακας θερμή αναμέτρηση με το εξ ανατολών πειρατικό κράτος.

Ούτε αυτό είναι κάτι που επιθυμούν οι υπερατλαντικοί σύμμαχοι και πολύ περισσότερο οι Γερμανοί οι οποίοι θέλουν να υποχρεώσουν την Ελλάδα σε διάλογο με την Τουρκία στη βάση βέβαια των τουρκικών διεκδικήσεων, διότι θα αλλάξει στρατηγικά δεδομένα στην περιοχή.

Η προσχηματική επίκληση των αναδρομικών στους συνταξιούχους καθιστά ακόμα πιο έωλη τη μεθόδευση διότι το να επικαλείσαι τις συντάξεις ενώ βρισκόμαστε διαρκώς στο κατώφλι του πολέμου με την Τουρκία, άρα οι συντάξεις είναι το λιγότερο που θα χαθεί αν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, δείχνει ή ότι έχει απολεσθεί η ικανότητα αντίληψης και ιεράρχησης ή ότι οι ξένοι έχουν τόσο ισχυρούς μοχλούς πίεσης που μπορούν να επιβάλλουν και τη στρατηγική αυτοκτονία της χώρας.

 

Του Λάμπρου Καλαρρύτη

Πηγή: pagenews.gr

 

Ελληνοτουρκικά -Ιγνατίου: Περισσότερο «τελεσίγραφο» παρά πρόταση για διάλογο από την Τουρκία

Αναλύει ο Μιχάλης Ιγνατίου τι κρύβεται πίσω από την πρόταση της Τουρκίας για διάλογο με την Αθήνα. Για την «αναδίπλωση» της Τουρκίας και το θέμα του διαλόγου που έριξε στο τραπέζι η Άγκυρα, μίλησε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο OPEN TV

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο διάλογος είναι πάντα μια πολύ καλή εξέλιξη και αυτό πρέπει να μην το ξεχάσουμε. Άλλωστε, η Ελλάδα και η Κύπρος δεν επιδίωξαν ποτέ τον πόλεμο, η Τουρκία τον επέβαλε, η Τουρκία κατέχει το 40% της Κύπρου και απειλεί και το Αιγαίο. Εάν βεβαίως η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει είναι καλό να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη».

«Το βασικό είναι σε τι είδους διάλογο συμφώνησε η Αθήνα και τι θα περιλαμβάνει αυτός. Ο πρωθυπουργός δέχεται μόνο συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα και γενικά για τις θαλάσσιες ζώνες. Είναι πάγια ελληνική θέση από το 74’».

Ποια θέματα έθεσε η Τουρκία

«Πληροφορούμαστε ότι ο εκπρόσωπος της Τουρκίας μεταφέροντας τις εντολές του Ερντογάν, έθεσε στους Γερμανούς όλα τα θέματα για τον διάλογο με την Αθήνα. Αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, προσβάλλοντας έτσι την ελληνική κυριαρχία, μέχρι το ανύπαρκτο θέμα των Μουφτήδων, τα τζαμιά κτλ. Είναι η γνωστή ατζέντα της Τουρκίας.Για να συμφωνηθεί η ατζέντα αυτού του διαλόγου – Ελλάδας-Τουρκίας – φοβάμαι ότι θα τους πάρει και έξι μήνες, εκτός αν η Τουρκία κάνει την έκπληξη και δεχθεί μόνο τη συζήτηση της υφαλοκρηπίδα, ή εκτός αν η Ελλάδα κάνει πίσω και συζητήσει και τα υπόλοιπα θέματα», ανέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του OPEN TV το κάλεσμα της Τουρκίας για διάλογο μοιάζει περισσότερο ως τελεσίγραφο και λιγότερο ως πρόταση, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία ίσως προσπαθεί να σπάσει το μέτωπο της Ελλάδας και της Κύπρου. «Ο κ. Καλίν ουσιαστικά λέει πως σας δίνουμε ένα μήνα να αποφασίσετε. Εμένα μου μοιάζει σαν τελεσίγραφο. Όχι πρόταση για διάλογο. Επίσης με προβλημάτισε ότι η Τουρκία, παγώνει τις έρευνες στο Αιγαίο, στο Καστελόριζο, αλλά ταυτόχρονα ανακοινώνει NAVTEX και αποστολή του “Μπαρμπαρός” στην κυπριακή ΑΟΖ. Βλέπω μια προσπάθεια της Τουρκίας να σπάσει το μέτωπο Ελλάδας – Κύπρου».

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στην επικοινωνία του με την Μέρκελ ορισμένα ζητήματα, όμως δεν έχει γίνει γνωστό αν στις συζητήσεις τέθηκε και το θέμα της Κύπρου. «Ο κ. Μητσοτάκης μαθαίνουμε ζήτησε κάποια πράγματα από την κυρία Μέρκελ. Κάποια βασικά πράγματα. Το ένα ήταν η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων και επιστροφή τους στην Τουρκία. Άκουσα ότι ζήτησε την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από την κυπριακή ΑΟΖ -δεν ξέρω αν ισχύει- γιατί αν το ζήτησε και οι Τούρκοι ανακοινώνουν σήμερα NAVTEX, τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο. Αν δεν συμπεριέλαβε στους όρους του την Κύπρο τότε το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο».