Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον κορονοϊό – Ο Μπακογιάννης παραδίδει το πράσινο της Αθήνας στους ιδιώτες. Όλοι εναντίον του

Τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ιού

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με θέμα τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του.

Στην ΠΝΠ περιγράφονται αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του κορονοϊού και συνοψίζονται ως εξής:

– Αναστολή καταβολής ΦΠΑ υπό προϋποθέσεις.

– Αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων.

– Παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

– Έκτακτα και προσωρινά μέτρα στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 ως προς την οργάνωση του χρόνου και του τόπου εργασίας.

– ‘Αδεια ειδικού σκοπού δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διευκολύνσεις.

– Αναβολή των συνεδριάσεων των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).

– Παράταση ισχύος εγκριτικών αποφάσεων για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και επίδομα στέγασης – Αναστολή προθεσμιών διαδικασίας χορήγησης επιδόματος γέννησης.

– Θέματα συμβάσεων του υπουργείου Οικονομικών.

– Παράταση αναστολής καταβολής ΦΠΑ για πληγείσες επιχειρήσεις που είχαν συναλλαγές με την εταιρεία «Thomas Cook Group PLC».

– Κατεπείγουσες διατάξεις για τη λειτουργία δήμων και Περιφερειών κατά τη διάρκεια της λήψης μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19.

– Προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών.

– Ρυθμίζονται ζητήματα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του υπουργείου Τουρισμού και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

–  Παράταση ισχύος αδειών διαμονής, λόγω εξαιρετικών αναγκών.

– Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών έκτακτων προμηθειών για κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας.

– Προσωπικό κλάδων υγείας.

– Διάθεση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

– Διατάξεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

– Ματαίωση παρελάσεων.

– Μετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων.

 

Ο Μπακογιάννης παραδίδει το πράσινο της Αθήνας στους ιδιώτες – Όλοι εναντίον του

Ο Μπακογιάννης παραδίδει το πράσινο της Αθήνας στους ιδιώτες - Όλοι εναντίον του

Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, δέχτηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, με αφορμή τη δημιουργία με νόμο Ανώνυμης Εταιρείας στον Δήμο Αθηναίων, η οποία αναλαμβάνει την διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου. Την ώρα που σύμφωνα με όσα λέει ο Νάσος Ηλιόπουλος στο tvxs.gr ετοιμάζονται προσφυγές στο Συμβούλιο Της Επικρατείας, από αρχαιολόγους αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Μπακογιάννης, στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπερασπίστηκε σθεναρά την απόφαση της κυβέρνησης, να παραδώσει τη διαχείριση των χώρων αυτών – και όχι μόνο-  σε ιδιώτες.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος και ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ», Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας στο tvxs.gr υπογράμμισαν πρώτα απ’ όλα, την παραβίαση των δημοκρατικών διαδικασιών.

«Ξεκινήσαμε με το ουσιαστικό θέμα, αυτό της δημοκρατίας. Ψηφίστηκε η απόφαση χωρίς να περάσει από το  Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά ούτε εκ των υστέρων, το έφερε η δημοτική αρχή» λέει ο Νάσος Ηλιόπουλος, «Έχουμε έναν Δήμο Αθηναίων σε ρόλο διανομέα εργολαβιών σε χορηγούς, “ευεργέτες” και άλλα οχήματα ιδιωτικού συμφέροντος. Εφτά μήνες μετά την ανάληψη της νέας διοίκησης, οι χώροι πρασίνου είναι σε άθλια κατάσταση και το βασικό της άγχος είναι, να δίνει λεφτά σε εργολάβους και να δίνει αρμοδιότητες του δήμου σε επιχειρήσεις, ενάντια στο δημόσιο συμφέρον.

Το γεγονός ότι οι δημοτικές παρατάξεις πληροφορηθήκαμε τον εν λόγω σχεδιασμό από τα μέσα ενημέρωσης, χωρίς να έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, είναι απογοητευτικό για την ποιότητα της δημοκρατικής εκπροσώπησης των Αθηναίων».

Ο Παύλος Γερουλάνος συμπληρώνει: «Όταν παρακάμπτεται με τέτοιο τρόπο το Δημοτικό Συμβούλιο, μιλάμε για απόρριψη του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Η ανώνυμη εταιρεία «Εθνικός Κήπος-Μητροπολιτικό Πράσινο» θεσπίστηκε με νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Θα έχει διοικητικό συμβούλιο 11 ατόμων που θα ορίζεται από τον Δήμο Αθηναίων και πρόεδρο τον δήμαρχο ή πρόσωπο που εκείνος θα ορίσει. Επίσης, θα μπορεί να προσλαμβάνει προσωπικό, να αναθέτει έργα διαχείρισης και να μισθώνει εκτάσεις ενώ θα παίρνει πόρους από τον δήμο, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, χορηγίες και άλλες πηγές. Αναλαμβάνει αρχικά την διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου, αλλά όπως δηλώνει με έμφαση ο Ν. Ηλιόπουλος, «..προβλέπεται η δυνατότητα στο μέλλον να αναλάβει και άλλους χώρους πρασίνου στην περιοχή της Αθήνας. Άρα αυτή η απόφαση, θα εφαρμοστεί κι αλλού με ότι συνεπάγεται αυτό για τον δημόσιο χαρακτήρα των χώρων».

Ο Παύλος Γερουλάνος θέτει όμως και το ζήτημα της έλλειψης ολοκληρωμένης πολιτικής για το πράσινο και τον δημόσιο χώρο. «Δεν γίνεται να μην υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική και να προβαίνεις σε τέτοιες κινήσεις. Αυτή τη στιγμή ο δήμος φαίνεται να έχει, άλλη πολιτική για το Πεδίον του Άρεως, άλλη για τον Λυκαβηττό, άλλη για το πάρκο Μπέη κοκ. Δεν πρέπει να υπάρχει ένα κεντρικό σχέδιο;»

Ο Ν. Ηλιόπουλος υποστηρίζει ότι η απόφαση, πλήττει και την πρόσβαση στους χώρους, και τον χαρακτήρα τους «ειδικά για τον λόφο Φιλοππάπου, ο οποίος είναι και αρχαιολογικός χώρος, γι’ αυτό και η κυρία Μενδώνη δεν υπέγραψε την απόφαση, όχι τυχαία. Δεσμεύεται από τον νόμο. Εμείς υποστηρίζουμε ότι θα μπορούσε να εκπονηθεί σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να τρέξει ο ΟΠΑΝΔΑ, ως πρόσωπο δημοσίου δικαίου, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες».

Ο Π. Γερουλάνος θέτει τα εύλογα ερωτήματα: Αν αύριο η ΑΕ θελήσει να κάνει έκθεση γλυπτών, μπορεί; Έχει δικαίωμα να κλείσει την πόρτα του κήπου και να μας πει, θέλω εισιτήριο για να περάσετε;».

Αντιδράσεις έντονες υπήρξαν επίσης από τον Νίκο Σοφιανό (Λαϊκή Συσπείρωση) και τον Πέτρο Παπακωνσταντίνου και την Ντίνα Ρέππα (Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα / Ανταρσία σε Κυβέρνηση ΕΕ Κεφάλαιο).

Οι αντιδράσεις δεν εκφράζονται όμως μόνο από εκπροσώπους παρατάξεων και κομμάτων αλλά και από τους εργαζόμενους στον πολιτισμό.

Με ανοικτή επιστολή τους 68 εργαζόμενοι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών επισημαίνουν πως «δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούμε σιωπηλοί την εκχώρηση των δημοσίων αγαθών και των μνημείων σε ανώνυμες εταιρείες που θα διαχειρίζονται τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία με μόνο κανόνα «τον κανόνα της ιδιωτικής οικονομίας». Καλούν κυρίως την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, «να υπερασπιστεί το δημόσιο αγαθό της ιστορικής μνήμης και του αθηναϊκού τοπίου από τους «κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*