Τι ισχύει τελικά για το κάπνισμα και τον κορονοϊό. Τα συμπεράσματα νέας έρευνας

Τι ισχύει τελικά για το κάπνισμα και τον κορονοϊό - Τα συμπεράσματα νέας έρευνας

Τα ευρήματα του UCLA έρχονται σε αντίθεση με άλλα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν

Σε άκρως ανησυχητικά για τους καπνιστές αποτελέσματα κατέληξε μια νέα μελέτη, λέγοντας πως το κάπνισμα κάνει τριπλάσιους αριθμούς κυττάρων να μολύνονται με κορονοϊό. Η έρευνα του UCLA έρχεται μάλιστα σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, που υποδείκνυαν ότι το κάπνισμα μπορεί στην πραγματικότητα να περιορίζει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η νέα έρευνα καταλήγει πως το κάπνισμα τσιγάρων αυξάνει όχι μόνο τον κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό, αλλά και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Κι αυτό γιατί επιδεινώνει την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ετοιμότητά του να αντιδράσει στη νόσο.

Η εργαστηριακή μελέτη βασίστηκε σε μοντέλα τραχείας που φτιάχτηκαν από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα και έδειξε ότι το κάπνισμα αποτρέπει τα βασικά μόρια του ανοσοποιητικού, τις ιντερφερόνες, από το να δουλεύουν αποτελεσματικά.

Αυτό καταλήγει σε τριπλάσιο αριθμό μολυσμένων κυττάρων σε ένα τυπικό κρούσμα κορονοϊού.

Η νέα μελέτη του UCLA, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cell Stem Cell», φαίνεται να ανατρέπει τα δεδομένα προηγούμενων ερευνών, πολλών σε αριθμό, που έδειχναν ότι οι καπνιστές κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορονοϊό, σε όρους μόλυνσης τουλάχιστον. Αλλά και σφοδρότητας συμπτωμάτων.

Οι ίδιες έρευνες έλεγαν ωστόσο πως αν ο καπνιστής με κορονοϊό νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, εκεί η κατάσταση αλλάζει και τα πράγματα επιδεινώνονται ραγδαία, καταλήγοντας ακόμα και στον θάνατο.

«Το κάπνισμα μειώνει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού, κι αυτό επιτρέπει στον ιό να τον προσβάλει», λέει η Dr Brigitte Gomperts του UCLA.

Τον Ιούνιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το κάπνισμα, που επιδεινώνει τη λειτουργία των πνευμόνων, κάνει τον άνθρωπο πιο ευάλωτο στην Covid-19.