Τι θα ξεκαθαρίσει σήμερα ο Τσίπρας στον πρεσβευτή των ΗΠΑ — Πέτρος Κόκκαλης: «Οι NUPES στη Γαλλία απάντησαν προγραμματικά στο “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα”»

Αλέξης Τσίπρας στο Συνέδριο ΕΣΕΕ: «Πρωτόγνωρη εικόνα» και «τριπλή κρίση» στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα - lapolitica.gr

Τις απόψεις που διατύπωσε δημόσια στη Βουλή όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για την επ’ αόριστον λειτουργία των βάσεων αναμένεται να παραθέσει στον πρεσβευτή των ΗΠΑ ο Αλέξης Τσίπρας

Το μεσημέρι η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Τζώρτζ Τσούνη που αντικατέστησε τον Τζέφρυ Πάιατ.

Με ενδιαφέρον αναμένουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ την συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 15.30 το μεσημέρι ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζώρτζ Τσούνης, στα γραφεία του κόμματος στην Βουλή. Πρόκειται για την πρώτη επαφή του αμερικανού επιτετραμμένου με το κόμμα τα αξιωματικής αντιπολίτευσης, κι όπως φαίνεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιωχθεί μια συζήτηση με «ανοιχτά χαρτιά» και σαφείς οριοθετήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας – σύμφωνα με πληροφορίες – προτίθεται να θέσει τα ζητήματα που θεωρεί κομβικά στην τρέχουσα συγκυρία για τα συμφέροντα της χώρας και ιδίως τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα όμως να δώσει ένα σαφές στίγμα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική της χώρας και ιδίως τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ.

Τι θα ξεκαθαρίσει σήμερα ο Τσίπρας στον πρεσβευτή των ΗΠΑ

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζώρτζ Τσούνης

Για τα F-16 και την Τουρκία

Όπως είναι αναμενόμενο η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στο διεθνές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και στις ειδικές συνθήκες που συνιστά αυτό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει στον αμερικανό πρεσβευτή την ανησυχία του για δηλώσεις δυτικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ, που μιλούν για το πόσο «σημαντικός σύμμαχος» είναι η Τουρκία, την ίδια στιγμή που η Άγκυρα ζητά από τις ΗΠΑ αναβάθμιση και προμήθεια αεροσκαφών τύπου F-16.

Πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει δημόσια μηνύματα. Επισημαίνοντας μάλιστα ότι η αγορα 40 επιπλέον F-16 και ο εκσυγχρονισμός άλλων 80 ουσιαστικά αλλάζει τους αμυντικούς συσχετισμούς στο Αιγαίο και απαιτώντας από την ελληνική κυβέρνηση να εναντιωθεί σε μία τέτοια προοπτική.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να διαμηνύσει στον αμερικανό πρεσβευτή ότι δεν θα γίνουν ανεκτές τυχόν πιέσεις του Ρετζέπ Ερντογάν σε αυτή την κατεύθυνση. Ακόμη και αν ο τούρκος πρόεδρος τελικά επιλέξει να «παίξει το χαρτί» του βέτο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα αναμένεται να επισημάνει πως στη πρόσφατη συνάντηση του με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν πως η ένταξη της χώρας της στην συμμαχία με τρόπο που να βλάπτει τα ελληνικά συμφέροντα δεν μπορεί να γίνε αποδεκτή.

Η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Στην σημερινή συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να αναφερθεί και στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνο-αμερικανική αμυντική συμφωνία που ψηφίστηκε στις 12 Μαϊου στη Βουλή. Εκεί όπου η αξιωματική αντιπολίτευση εξέφρασε την αρνητική της θέση, εστιάζοντας κυρίως στο γεγονός ότι η συμφωνία αυτή έχει μόνιμο χαρακτήρα μια και δεν προβλέπεται χρονικό όριο για την αυτόματη λήξη της.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι για την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην συμφωνία αυτή ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερώσει και τον προκάτοχο του Τζώρτζ Τσουνης, τον Τζέφρυ Πάϊατ, στην συνάντηση που είχαν τον προηγούμενο Οκτώβριο. Όπως είχε τότε αναφερθεί σε ανακοίνωση που εξέδωσε τοτε ο ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ««επανέλαβε τη διαφωνία του κόμματος με την αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, καθώς δεν πραγματοποιείται σε αμοιβαία επωφελή βάση και αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Σύμφωνα μάλιστα με την δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την συζήτηση της επίμαχης συμφωνίας στην Βουλή «ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει αυτή τη συμφωνία που σήμερα φέρνετε προς ψήφιση. Και όταν με το καλό υπάρξει η πολιτική αλλαγή και μια νέα προοδευτική κυβέρνηση θα θέσουμε το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, την αξιοποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 7 για τροποποίηση, διότι δεν είμαστε δορυφόρος. Διότι θέλουμε κάθε κυβέρνηση, οποιαδήποτε κυβέρνηση να έχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης κάθε φορά επωφελούμενη τη συγκυρία, για να κερδίσει περισσότερα για τη χώρα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με τον τρόπο ουσιαστικά θα μεταφέρει το μήνυμα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί την διαπραγμάτευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλωστε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν ξεκινήσει οι επαφές για την στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ. Στην βάση όμως ανταλλαγμάτων που θα συνιστούν μία συνεργασία αμοιβαίας ωφέλειας. Τηρώντας έτσι σαφείς αποστάσεις από την λογική του «πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου» που καταλογίζει στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

 

Πέτρος Κόκκαλης: «Οι NUPES στη Γαλλία απάντησαν προγραμματικά στο “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα”»(φωτ. από ΒΒC με τη λεζάντα να αναφέρει: Πράσινοι, Σοσιαλιστές και Κομμουνιστές μετέχουν στον συνασπισμό του Ζαν Λυκ Μελανσόν)

«Χτες είχαμε τη μεγάλη νίκη της Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ένωσης (NUPES) στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας. Το προεκλογικό πρόγραμμα των NUPES, με τη στήριξη 30 προοδευτικών οικονομολόγων, μεταξύ αυτών οι Piketty, Friot και Cage, ξεκινάει από τις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών», σημειώνει μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο Πέτρος Κόκκαλης τονίζει συγκεκριμένα για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας:

Τον περασμένο Απρίλιο, με αφορμή το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γράφαμε πως για μία προοδευτική δύναμη το νέο ΤΙΝΑ (There Is No Alternative) είναι η μη εναλλακτική από τις βαθιές και ριζικές αλλαγές με θεμέλιο τη συμμετοχή και στόχο την εξάλειψη των επισφαλειών για τους πολίτες, πόσω μάλλον σε συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας, πολέμου και κλιματικής καταστροφής.

Η αρχή έχει ήδη γίνει στις ΗΠΑ με την επικράτηση Biden, ο οποίος υιοθέτησε και σε κάποιες περιπτώσεις προώθησε περαιτέρω τα προγράμματα του Bernie Sanders και της Alexandria Ocasio Cortez. Στην Ευρώπη, ακολουύθησαν οι προοδευτικές κυβερνήσεις συνεργασίας σε Πορτογαλία, Ισπανία και Γερμανία. Ακόμα και στην Ιταλία, ο Ντράγκι έχει ταχθεί δημόσια υπέρ της διαγραφής χρεών.

Χτες είχαμε τη μεγάλη νίκη της Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ένωσης (NUPES) στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας. Το προεκλογικό πρόγραμμα των NUPES, με τη στήριξη 30 προοδευτικών οικονομολόγων, μεταξύ αυτών οι Piketty, Friot και Cage, ξεκινάει από τις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό πως για δεκαετίες η ερώτηση «πού θα βρείτε τα λεφτά», ή «πόσο κοστίζει» έμπαινε μόνο για κοινωνικές ή περιβαλλοντικές ανάγκες, για προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, ή δασκάλων αλλά ποτέ για εκείνες αστυνομικών η οπλισμών.

Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο όπου το αόρατο χέρι της τέλειας αγοράς έθετε τις παραμέτρους και οι πλειοψηφίες μάτωναν, πέρα από την κλιματική καταστροφή, έφερε τον Donald Trump στο Λευκό Οίκο, την Marine Le Pen στα πρόθυρα των Ηλυσίων και οδήγησε στην άνοδο των άκρων, όπου δεν παρουσιάστηκε πειστική εναλλακτική πρόταση.

Οι πολίτες πρέπει να έχουν αγοραστική δύναμη, σε περιβάλλον δωρεάν παιδείας και υγείας, με τη σύνταξη να επιστρέφει στα 60 έτη, κόντρα στους οικονομικούς δογματισμούς των τελευταίων δεκαετιών.

Οι NUPES έθεσαν μια αφετηρία μακριά από πολιτικές που αυξάνουν τις ανισότητες και καταρρακώνουν το κοινωνικό κράτος και το κλίμα, προτάσσοντας τον κοινωνικό και οικολογικό μετασχηματισμό της Γαλλίας και της Ευρώπης. Δεν είναι αντιευρωπαϊκή δύναμη, όπως παραπληροφορούν οι συντηρητικοί. Η αναμέτρηση με την ΕΕ, θα έρθει με τη μορφή της ανυπακοής σε όσα συνθέτουν το σημερινό κοινωνικό και κλιματικό αδιέξοδο – μία απολύτως θεμιτή δέσμευση. Πολλά από αυτά έχουν ήδη μπει σε διαδικασία αναθεώρησης ή κατάργησης. Η ΕΕ έχει εγκαταλείψει τον ζουρλομανδύα της λιτότητας, έχει εκδώσει κοινό χρέος με στόχο την ανθεκτικότητα, κατοχύρωσε τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό και προχωρά στην αναθεώρηση του Σύμφωνου Σταθερότητας ενώ συζητείται ακόμα και η αναθεώρηση των Συνθήκων ώστε να εγγυώνται ο κλιματικός νόμος και ο κοινωνικός πυλώνας.

Οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να πιστέψουν εκ νέου στο πολιτικό σύστημα και την πολιτική διαδικασία, αν θέλουμε να προχωρήσουμε με όρους κοινωνικής συνοχής, ανθεκτικότητας και δημοκρατίας. Η διατήρηση και η αύξηση της καταναλωτικής δύναμης, μέσα από τη θέσπιση βιώσιμων μισθών και συντάξεων, αλλά και επιδομάτων ‘αυτονομίας’ των νέων, θα δημιουργήσουν το δικό τους θετικό κύκλο σε μία οικονομία που θα επενδύει σε καινούριες ‘πράσινες’ θέσεις εργασίας.

Οι 30 οικονομολόγοι κλείνουν το κοινό τους κείμενο για το πρόγραμμα της συμμαχίας, μιλώντας για την αναγκαιότητα της συλλογικής δράσης και αλληλεγγύης, στη βάση ενός κοινωνικού, οικολογικού και δημοκρατικού εγχειρήματος, για μία οικονομία που θα προσέχει τον πλανήτη και θα παρέχει βιώσιμες συνθήκες για τους πολίτες, απαντώντας στο «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».

Ήρθε η ώρα για αλλαγή.