Τι ζητά ο Ερντογάν από την Μέρκελ

Δυσφορία Ερντογάν στη Μέρκελ για την Ανατολική Μεσόγειο | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το Βερολίνο πιέζει για έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας μέσα στον Ιανουάριο και πάντως πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων στις ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν ώστε να υπάρχει η εικόνα γυρίσματος της σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που θα διευκολύνει τη συνεννόηση Ουάσιγκτον-Αγκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν στην τελευταία του επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ δήλωσε έτοιμος για προγραμματισμό συνομιλών υπό τις εξής προϋποθέσεις

  1. Να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, δηλαδή καταληκτική προθεσμία μετά την οποία θα υπάρξει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή σε διεθνή διαιτησία.
  2. Να ασκηθεί πίεση στην ελληνική πλευρά ώστε να μην εμμείνει στη θέση ότι η μόνη διαφορά που υπάρχει είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας γιατί, κατά την ανάλυση του, το θέμα αυτό εκ των πραγμάτων αγγίζει το εύρος των χωρικών υδάτων και τη συμβατότητά του με το εύρος του εναέριου χώρου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ρ. Τ. Ερντογάν εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από τη σύλληψη κατασκόπων της Τουρκίας στη Ρόδο και προειδοποίησε ότι “σύντομα θα δοθεί η απάντηση της Αγκυρας”, ενώ εγκάλεσε την Αθήνα ότι κωλυσιεργεί σκοπίμως και στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί τον διάλογο.

Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας εκτιμούν ότι ο Ρ.Τ. Ερντογάν μπορεί να μπλοφάρει, για να εκθέσει την ελληνική πλευρά που δεν θα δεχτεί χρονοδιάγραμμα και να πείσει για τις δικές του ειλικρινείς προθέσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος ζητά από το Βερολίνο τα εξής, προκειμένου να βελτιωθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις:

  • Νέα συμφωνία για το προσφυγικό που να προβλέπει πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την Τουρκία.
  • Αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας.
  • Απελευθέρωση των θεωρήσεων (βίζας) για τους Τούρκους πολίτες.
  • Αρση των περιορισμών για τουρισμό στην Τουρκία.

Κατά συγκλίνουσες διπλωματικές εκτιμήσεις, το επόμενο διάστημα, μέχρι το τέλος του έτους, θα είναι κρίσιμο και αναμένουν εκ παραλλήλου εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο, όπου ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης είναι πολιτικά τραυματισμένος μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού 2021 από τη Βουλή.

Θοδωρής Καραγιαννίδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*