Τι είναι το Σαχέλ που περιλαμβάνεται στην ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία – Επανεμφάνιση της Χρυσής Αυγής. Αντιφασιστική συγκέντρωση μετά την επίθεση σε φοιτητές

Πάμε Σαχέλ; Τι προβλέπει η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για "ανάπτυξη δυνάμεων σε θέατρα επιχειρήσεων" - Militaire.gr

Ο ρόλος της Τουρκίας και η “φωλιά” των τζιχαντιστών

Τι είναι το Σαχέλ; Και γιατί ακριβώς είναι θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων για τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις και μάλιστα τόσο σημαντικό ώστε η γαλλική πλευρά να το περιλαμβάνει ως παράδειγμα σχετικά με την ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής που περιλαμβάνεται στην συμφωνία που κατέληξαν Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκος Μητσοτάκης;

Είναι αλήθεια πως παραξένεψε αρκετούς η ειδική αναφορά στην περίπτωση του Σαχέλ και εφόσον υλοποιηθεί το άρθρο 18 της συμφωνίας είναι πιθανό να δούμε Έλληνες στρατιώτες, αξιωματικούς ή άλλα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων σε αυτή την μακρινή ζώνη συγκρούσεων.

Όσον αφορά τα “ψιλά” της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας- Γαλλίας υπάρχει πρόβλεψη στο άρθρο 18 για: “Κοινές δραστηριότητες, εκπαίδευση και στρατιωτικές ασκήσεις, είτε επί του εδάφους είτε επί Ελληνικών ή Γαλλικών Κρατικών πλοίων ή αεροσκαφών, στο πλαίσιο της αυξημένης ναυτικής παρουσίας της Γαλλίας στην Μεσόγειο ή της κοινής συμμετοχής σε διμερείς ή πολυμερείς ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος.”

Σε κάθε συμφωνία όμως, κάτι παίρνεις και κάτι δίνεις. Και η Ελλάδα εκτός από τα 5 δισ ευρώ για εξοπλισμούς, στο ίδιο άρθρο δίνει και την υπόσχεση να συνδράμει τις γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Μάλι, όπως διακαώς επιθυμούσε το Παρίσι.

Ειδικότερα η παράγραφος ι του άρθρου 18 αναφέρεται σε: “ Συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ.”

Η συμφωνία άλλωστε ορίζει στο άρθρο 6 τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος: “Το παγκόσμιο στρατηγικό περιβάλλον, τα περιφερειακά ζητήματα (κυρίως στις περιοχές της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και των Βαλκανίων), την ενίσχυση των ικανοτήτων των Ευρωπαίων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη διάδοση των Όπλων Μαζικής Καταστροφής, τον έλεγχο των εξοπλισμών, τις ενεργειακές προκλήσεις, τη μετανάστευση, τη θαλάσσια ασφάλεια, τις υβριδικές απειλές, την παραπληροφόρηση, τις ρηξικέλευθες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη.”

Τι συμβαίνει στο Σαχέλ

Σαχέλ ονομάζεται η στεπική λωρίδα γης νότια της ερήμου Σαχάρα στην Αφρική. Εκτείνεται, από δυτικά προς ανατολικά, από την βόρεια Σενεγάλη, συνεχίζει νότια Μαυριτανία, κεντρικό Μάλι (μια περιοχή όπου υπάρχει εδώ και χρόνια γαλλική στρατιωτική εμπλοκή), βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, κεντρικό Νίγηρα, βόρεια Νιγηρία, κεντρικό Τσαντ, κεντρικό Σουδάν, μια μικρή έκταση στα βόρεια του Νότιου Σουδάν και καταλήγει στην βόρεια Ερυθραία στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας.

Το Σαχέλ αποτελεί επίσης την μεταβατική ζώνη μεταξύ της Σαχάρας και της σαβάνας, καθώς και το βορειότερο τμήμα της λεγόμενης υποσαχάριας Αφρικής.

Χωρίζεται σε 3 υπό-λωρίδες. Από νότια προς βόρεια έχει ως εξής:

  1. Την Σουδανο-Σαχελιανή ζώνη, τη νοτιότερη υπολωρίδα του Σαχέλ, που έχει την όψη βλάστησης που μοιάζει μ’ αυτήν των “σουδανικών” σαβανών της δυτικής και κεντρικής Αφρικής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το τεράστιο Μπαομπάμπ, ένα απ’ τα κυριότερα αντιπροσωπευτικά “σαβανικά” είδη δέντρου, ακακίες και άλλα δένδρα και τέλος με την ύπαρξη μεσαίου ύψους χλόης.
  2. Την καθαρά Σαχελιανή ζώνη, την μεσαία υπολωρίδα δηλαδή, με τα πιο αντιπροσωπευτικά στεππικά τοπία του είδους Σαχέλ, με κάποια ύπαρξη αραιής και χαμηλής δενδρώδους βλάστησης κυρίως με ακακίες αλλά και άλλα δέντρα που είναι χαρακτηριστικά μόνο στο Σαχέλ, αλλά με χαμηλότερη ή και μηδαμινή χλόη στο έδαφος, ειδικά κατά την περίοδο της ξηρασίας και τέλος με ακανθώδους θάμνους και φοίνικες Ντουμ.
  3. Την Σαχαρο-Σαχελιανή ζώνη, την βορειότερη και πιο ερημική υπολωρίδα του Σαχέλ, που γειτνιάζει με την έρημο Σαχάρα και που εμφανίζει όψεις περισσότερο όμοιες με εκείνη, με εξαίρεση την αρκετά αραιή χαμηλή βλάστηση με ακανθώδους θάμνους, κάποιους Φοίνικες Ντουμ ή οάσεις με χουρμαδιές και ορισμένα ποώδη και αγρωστώδη είδη φυτών.
Αφρική και Σαχέλ: Η αντιπαλότητα Γαλλίας - Τουρκίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση

Η ειδική αναφορά στο Σαχέλ, ωστόσο, γίνεται επειδή αποτελεί θέατρο γεωπολιτικής διείσδυσης της Τουρκίας (ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή) και είναι ένα σημείο όπου Γαλλία και Τουρκία βρίσκονται αντιμετώπες.

Η Άγκυρα αυξάνει την παρουσία της στην ήπειρο, ειδικά στην περιοχή Σαχέλ. Ωστόσο, οι τουρκικές κινήσεις για την ανάπτυξη δεσμών με πρώην γαλλικές αποικίες όπως ο Νίγηρας και το Μάλι προκαλούν ανησυχία στο Παρίσι, έλεγε πρόσφαυα, σύμφωνα με το capital.gr, ο Τζαλέλ Χαρσουάι, ανώτερος συνεργάτης του Glob με έδρα τη Γενεύη.

Ο Χαρσουάι λέει ότι το Σαχέλ θα μπορούσε να γίνει ένα σημείο αυξανόμενης έντασης και όχι συνεργασίας.

Σε αυτό υπάρχουν αρκετά ζητήματα που μπορεί να συμβάλουν:

  1. Η πλήρης τουρκοποίηση της Σομαλίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τουρκόφωνο στρατό της.
  2. Η προσπάθεια προσαιτερισμού της Κένυας, μέσα από νέες αμυντικές συμφωνίες
  3. Η εκστρατεία της Άγκυρας που έχει στόχο την απόκτηση επιρροής στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
  4. Το αποτύπωμα που έχει αφήσει στον εμφύλιο της Νιγηρίας.

“Υπάρχει πραγματική αντιπαλότητα”, είπε. “Υπάρχει ένας πραγματικός ανταγωνισμός στο Σαχέλ. Επειδή η Τουρκία θέλει να έχει στρατιωτική παρουσία, έχει ήδη μεγάλο διπλωματικό αποτύπωμα και είναι εμπορικά πολύ φιλόδοξη. Μιλάμε για χρονικό ορίζοντα δεκαπέντε ετών ή τριάντα ετών. Άρα αν η Γαλλία “βλέπει” εχθρό σε αυτό, νομίζω ότι η Γαλλία βλέπει σωστά επειδή δεν υπάρχει αρκετός χώρος και για τους δύο πρώην αποικιοκράτες της περιοχής”.

Προς το παρόν, τόσο ο Γάλλος όσο και ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να ενδιαφέρονται να υποτιμήσουν τις διαφορές τους. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει με τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, όπου ο ρόλος του Ισλάμ στη γαλλική κοινωνία είναι ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Ερντογάν απεικονίζεται ως υπερασπιστής των παγκόσμιων μουσουλμανικών δικαιωμάτων μέσα από τα μικρά φανατικά ισλαμιστικά κόμματα ανά την Ευρώπη, σε μία προσπάθεια να αποκατασταθεί η επιρροή του Πολιτικού Ισλάμ σε χώρες που έχουν αρχίσει να αντιδρούν στην εργαλειοποίηση των μουσουλμάνων εντός ευρωπαϊκής επικράτειας.

Στο παρελθόν κατηγόρησε τον Μακρόν για Ισλαμοφοβία – ένα ζήτημα που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί επίσης για να καταστήσει εαυτόν δημοφιλή σε αφρικανικές χώρες μουσουλμανικής πλειοψηφίας, πράγμα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο Παρίσι.

Τον Ιανουάριο του 2020, η Γαλλία και οι πέντε χώρες του Σάχελ (G5, Νίγηρας, Τσαντ, Μαυριτανία, Μπουρκίνα Φάσο, Μαλί), ανακοίνωσαν ότι θέλουν να εντείνουν τη στρατιωτική συνεργασία τους εναντίον των τζιχαντιστών στη Δυτική Αφρική.

Η Γαλλία, έχει χάσει 41 άνδρες στο Σάχελ από το 2013, επέμενε στη διάσκεψη του 2020 να υπάρξει μια «αποσαφήνιση» για τη δράση της από τις χώρες της περιοχής, καθώς είχαν διατυπωθεί κατηγορίες σε βάρος της για ανάμιξη και για «νεοαποικιακούς στόχους».

Επιχείρηση Takuba

‘Οπως έγραφε παλαιότερα το reporter.gr, σε αυτή την αφιλόξενη λωρίδα γής κυριαρχεί ένα εκρηκτικό μείγμα φτώχειας, ακυβερνησίας και των δραματικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Άμεση συνέπεια αυτής της τραγικής καθημερινότητας είναι η απρόσκοπτη διάδοση του ριζοσπαστικού σουνιτικού ισλάμ. Το Ισλαμικό κράτος της Μεγάλης Σαχάρας (EIGS), που ιδρύθηκε από τους ισλαμιστές Τουαρέγκ (Tuareg) δρά και αναπτύσσεται σχεδόν ανενόχλητο σε μία αχανή περιοχή που εκτείνεται στα εδάφη του Μάλι, του Νίγηρα, της Νιγηρίας, της Μπουρκίνα Φάσο, της Αλγερίας και της Λιβύης.

Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη ισλαμική πολιτική και στρατιωτική οργάνωση, στην οποία οι επιρροές από τον ISIS και την Al-Qaeda (κυρίως) είναι εμφανείς, αφού πολλοί από τους τζιχαντιστές της μουσουλμανικής αδελφότητας που τα προηγούμενα χρόνια δραστηριοποιήθηκαν στα πλαίσια της Αραβικής Άνοιξης στα κράτη της Βορείου Αφρικής (Αλγερία-Λιβύη-Αίγυπτο-Τυνησία-Μαρόκο-Μαυριτανία), βρήκαν καταφύγιο στους ισλαμιστές του EIGS.

Για να αντιμετωπίσουν την αποσταθεροποιητική δράση των τζιχαντιστών, πέντε από τα κράτη της ζώνης του Σαχέλ (Μαυριτανία-Μάλι-Τσάντ-Μπουρκίνα Φάσο-Νίγηρας) δημιούργησαν τον πολιτικό-στρατιωτικό συνασπισμό G5-Sahel, που με την βοήθεια κύρια της Γαλλίας (αλλά και των ΗΠΑ) προσπαθεί (όχι με ιδιαίτερη επιτυχία) να αντιμετωπίσει την εξάπλωση των ισλαμιστών. Πολλές φορές η Γαλλία (Προεδρος F. Hollande) υποχρεώθηκε να παρέμβει άμεσα στρατιωτικά για να στηρίξει τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών και να αντιμετωπίσει επιτυχημένες επιθέσεις του ισλαμικού κράτους. Πρόκειται για ένα ακόμα άγνωστο πόλεμο της Αφρικής.

Ολόκληρο το άρθρο 18

Αρθρο 18

Η συνεργασία αυτή μπορεί να λάβει, χωρίς να περιορίζεται σε αυτές, τις εξής μορφές:

α) Ανταλλαγή εκπαιδευτών και φοιτητών από στρατιωτικά ιδρύματα.

β) Συμμετοχή σε μαθήματα θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης, σεμινάρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και συμπόσια, που διοργανώνονται από στρατιωτικούς και πολιτικούς φορείς αμυντικού ενδιαφέροντος.

γ) Ανταλλαγή Αξιωματικών-Συνδέσμων (ΑΣ).

δ) Ανταλλαγή επισκέψεων σε στρατιωτικούς και πολιτικούς φορείς αμυντικού ενδιαφέροντος.

ε) Ενδιάμεσες στάσεις και /ή επισκέψεις σε κρατικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία.

στ) Χρήση προκαθορισμένων θαλάσσιων λιμένων και αερολιμένων για εκπαίδευση και επίγνωση του περιβάλλοντος της περιοχής.

ζ) Ειδικές και χωριστές διευθετήσεις που διευκολύνουν την επιχειρησιακή χρήση εγκαταστάσεων θαλασσίων λιμένων και αερολιμένων αμφοτέρων των Μερών.

η) Κοινές δραστηριότητες, εκπαίδευση και στρατιωτικές ασκήσεις, είτε επί του εδάφους είτε επί Ελληνικών ή Γαλλικών Κρατικών πλοίων ή αεροσκαφών, στο πλαίσιο της αυξημένης ναυτικής παρουσίας της Γαλλίας στην Μεσόγειο ή της κοινής συμμετοχής σε διμερείς ή πολυμερείς ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος.

θ) Ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας στους τομείς των επιχειρήσεων στο εξωτερικό, των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ καθώς και της χρήσης στρατιωτικού εξοπλισμού.

ι) Συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ.

ια) Συνεκπαίδευση μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων.

ιβ) Συνεργασία στους τομείς αναγνώρισης απειλών στον κυβερνοχώρο και ανάπτυξης ικανοτήτων κυβερνο-άμυνας.

ιγ) Συνεργασία στους τομείς αναγνώρισης υβριδικών απειλών και ανάπτυξης κατάλληλων τρόπων αντιμετώπισης.

ιδ) Αμοιβαία υποστήριξη αναφορικά με τη συμμετοχή σε πολυεθνικές αμυντικές δομές, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης (ΕΙΕ).

ιε) Οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες οι οποίες συμφωνούνται από κοινού από τα Μέρη στη βάση του κοινού τους συμφέροντος.

 

Επανεμφάνιση της Χρυσής Αυγής – Αντιφασιστική συγκέντρωση μετά την επίθεση σε φοιτητές – Καταδικάζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ 25 (vid)Θεσσαλονίκη-Επίθεση ακροδεξιών έξω από σχολείο: «Μας επιτέθηκαν με ρόπαλα, κράνη και σιδερογροθιές» | Alfavita

H φασιστική επίθεση τάγματος εφόδου σε φοιτητές έξω από σχολείο στη Σταυρούπολη προκαλεί σωρεία αντιδράσεων και θέτει σε κίνηση το αντιφασιστικό κίνημα. Η δυναμική αντίδραση στην εμφάνιση ταγμάτων εφόδου και μέσα σε σχολεία κλιμακώνεται αύριο Τετάρτη, με αντιφασιστική κινητοποίηση στις 8 το πρωί έξω από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ενώ το απόγευμα, στις 18.30, θα πραγματοποιηθεί αντιφασιστική διαδήλωση στην Πλατεία Τερψιθέας στην περιοχή.

Η επίθεση φασιστικής ομάδας με ορμητήριο το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς η σημερινή κινητοποίηση αντιφασιστών έγινε σε απάντηση επίθεσης μαθητών του σχολείου σε φοιτητές που μοίραζαν φυλλάδια για να ενημερώσουν τους μαθητές για τις δραματικές εξελίξεις στον χώρο τις Παιδείας, όπως τις δρομολόγησαν οι κυβερνητικές αποφάσεις.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, εκτοξεύονται αιχμές και προς τη στάση της ΕΛ.ΑΣ., η οποία δεν φρόντισε να λάβει υπόψη της τα περιστατικά αυτά.

Το τάγμα εφόδου φέρεται να περίμενε την αντιφασιστική κινητοποίηση και η ομάδα επιτέθηκε στους συγκεντρωμένος με λοστούς, πέτρες και μαχαίρια και λίγο έλειψε να θρηνήσουμε θύματα από το επικίνδυνο περιστατικό.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής βρήκε την ευκαιρία να… ξεπορτίσει από τη φυλακή, δίνοντας συγχαρητήρια στο τάγμα εφόδου για τη δολοφονική επίθεση.

Το κόμμα, η ηγεσία του οποίου και αρκετά στελέχη έχουν καταδικαστεί για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ανέφερε σε ανακοίνωσή του: Ο Λαϊκός Σύνδεσμος – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ συγχαίρει τους μαθητές του 1ου-2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης για την δυναμική τους αντίδραση απέναντι στις προκλήσεις και τις απόπειρες καπήλευσης των κινητοποιήσεων τους για αντεθνικούς σκοπούς. Συνονθυλεύματα κομμουνιστικών και αναρχικών μορφωμάτων δεν έχουν καμία θέση κοντά στους σχολικούς χώρους, ιδίως όταν με θράσος ανακοινώνουν εκφοβιστικές συγκεντρώσεις εγκαταλείποντας κάθε προσωπείο δήθεν φιλο-μαθητικών αισθημάτων. Ορθώς λοιπόν η μαθητική κοινότητα της Σταυρούπολης απομάκρυνε τους αριστεριστές συμμορίτες κάνοντας αυτό που η πολιτεία αρνείται να πράξει καλύπτοντας τους χαϊδεμένους της “ταξικούς επαναστάτες”.

Μαρτυρία για τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Παιδιά του σχολείου  άρχισαν να μαχαιρώνουν και να χτυπούν κόσμο | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Καταδικάζουν τα κόμματα

Όπως ήταν αναμενόμενο οι σοκαριστικές εικόνες έφεραν την αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς, ωστόσο, μέχρι στιγμής, Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής δεν έχουν τοποθετηθεί.

Το περιστατικό σχολίασε ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, τονίζοντας πως «το πιο εξοργιστικό είναι ότι οι φασίστες μπήκαν στη συνέχεια ανενόχλητοι στο σχολείο τους. Κυκλοφορούν δηλαδή αυτή τη στιγμή ανενόχλητοι, ανάμεσα σε ανύποπτους συμμαθητές τους. Με τα καδρόνια και τα μαχαίρια; Τι πράττει η διεύθυνση του σχολείου; Ποιες οδηγίες έχει πάρει από την περιφερειακή διεύθυνση και το υπουργείο; Πότε θα ενημερωθούν οι γονείς των υπολοίπων μαθητών; Πώς θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι δράστες και κυρίως οι ενήλικοι ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων τους;»

Ανακοίνωση για τα επεισόδια εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως «έναν χρόνο μετά την καταδίκη της συμμορίας της Χρυσής Αυγής και το φασιστικό τέρας χτύπησε πάλι». Η κομματική οργάνωση «καταδικάζει τη φασιστική βία εναντίον των συγκεντρωμένων και εκφράζει τη συμπαράσταση του στα θύματα της επίθεσης».

«Καταγγέλλουμε την φασιστική επίθεση με καδρόνια, κροτίδες και πυρσούς ενάντια σε φοιτητές, μέλη φοιτητικών συλλόγων, που έγινε σήμερα, Τρίτη 28/9/2021, στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Πρόκειται για οργανωμένες ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις που βρίσκονται μακριά και απέναντι από τα προβλήματα της νεολαίας και των μαθητών. Δεν το κρύβουν άλλωστε ούτε με τις δηλώσεις τους, ούτε με τις ανακοινώσεις τους όπως αυτή της νεολαίας της Χρυσής Αυγής που χαιρέτισε την επίθεση!» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ προσθέτοντας:

«Ο λαός της Θεσσαλονίκης, η νεολαία της περιοχής έχουν απομονώσει ξανά τις ακροδεξιές, εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις και θα το κάνουν πάλι όποτε προσπαθήσουν να σηκώσουν κεφάλι. Καλούμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εργάτες, μαζικά το λαό της Θεσσαλονίκης να συμμετέχει στο αυριανό συλλαλητήριο που καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, σύλλογοι γονέων και μαζικοί φορείς στις 18:30 στην πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη» υπογραμμίζει καταλήγοντας η ανακοίνωση.

Την επίθεση που δέχθηκαν οι φοιτητές κατήγγειλαν, νωρίτερα, και τα μέλη φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, καθώς και η ΚΝΕ. «Οι μαθητές του ΕΠΑΛ και όλων των σχολείων της Σταυρούπολης, η νεολαία της Δυτικής Θεσσαλονίκης έχουμε πείρα, θα απομονώσουμε από τα σχολεία και τη γειτονιά μας τους φασίστες, όπως έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν», αναφέρει η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Για το ΜέΡΑ25 ο εκπρόσωπος, Μιχάλης Κριθαρίδης, υπογράμμισε ότι «η επίθεση φασιστοειδών που βγήκαν μάλιστα μέσα από το σχολείο στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, με κουκούλες, κράνη, λοστούς, μαχαιριά και κοντάρια, εναντίον φοιτητών και φοιτητριών σε αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από σχολείο, είναι αποκρουστική και ανατριχιαστική» και προσθέτει ότι «μας θυμίζει το χρέος που έχουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στο φασισμό και τις πολιτικές που τον γεννούν, τον συντηρούν και τον θρέφουν».

Από την πλευρά του ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θωμάς Μπαχαράκης, εξέφρασε προβληματισμό για τα όσα συνέβησαν σήμερα το πρωί, επισημαίνοντας ότι θα διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθεί εάν στο τάγμα εφόδου συμμετείχαν μαθητές από το σχολείο.

«Το ζητούμενο είναι να δούμε αν υπάρχουν μέσα στη σχολική κοινότητα εστίες πρόκλησης επεισοδίων, όπως αυτά που είδαμε το πρωί, κι εκεί να παρέμβουμε», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θωμάς Μπαχαράκης, εκφράζοντας προβληματισμό για όσα συνέβησαν στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και «προκαλούν ανησυχία στην κοινωνία».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μπαχαράκης. κινήθηκαν υπηρεσιακά όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ο ίδιος έδωσε εντολή στην πειθαρχικά προϊσταμένη, διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Χρυσούλα Κεχαΐδου, «ώστε να γίνει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης, να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση και να αποδοθούν αντίστοιχα οι πειθαρχικές ευθύνες, εφόσον προκύψει ότι εμπλέκονται μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Νωρίτερα, πάντως, 17χρονη μαθήτρια μίλησε στο voria.gr και κατήγγειλε ότι η ομάδα των 30 ατόμων που πραγματοποίησαν την επίθεση βγήκε από το σχολείο, υπογραμμίζοντας «οι φοιτητές ήταν από έξω γιατί πριν λίγες ημέρες, ενώ μοίραζαν φυλλάδια, χτυπήθηκαν κάποια άτομα. Παιδιά του σχολείου, φασίστες, πήγαν από πίσω, έβαλαν κουκούλες, βγήκαν έξω και αρχίσαν να μαχαιρώνουν, να χτυπάνε κόσμο άσχημα. Έπρεπε να έχουν φύγει εδώ και καιρό από το σχολείο. Θα μπορούσαμε να είχαμε χτυπήσει πολλά παιδιά από το σχολείο. Δύο άτομα συγκεκριμένα είχαν στο κεφάλι τους αίματα από το ξύλο».