Τι αλλάζει για τους ανεμβολίαστους, πώς ανοίγουν τα σχολεία – Δεύτερος νεκρός από την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη

Φόβοι για αύξηση κρουσμάτων στα σχολεία με το πρώτο κουδούνι • Νέο καθεστώς μετακινήσεων • Σε εφαρμογή μπαίνουν τα νέα μέτρα (όλο το ΦΕΚ).

Σε εφαρμογή μπαίνουν από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού, τα οποία «στοχεύουν» στα άτομα που ακόμα δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19.

Πρόκειται για μια σειρά από περιορισμούς που αναμένεται να επηρεάσουν έντονα την καθημερινότητά τους, καθώς πλήθος δραστηριοτήτων θα καταστούν απαγορευτικές γι’ αυτούς, ενώ σε κάποιες άλλες θα μπορούν να συμμετέχουν μόνο με την επίδειξη αρνητικών διαγνωστικών ελέγχων. Ωστόσο, πλέον τα διαγνωστικά τεστ θα επιβαρύνουν οικονομικά τους ίδιους τους ανεμβολίαστους, με το κόστος να ανέρχεται μέχρι και 20 ευρώ την εβδομάδα, για όσους εργαζόμενους υποχρεώνονται να προβαίνουν σε δύο ελέγχους κάθε επτά ημέρες. Πιο απλά, οι ανεμβολίαστοι θα… πληρώνουν για να πηγαίνουν στην εργασία τους για να δουλέψουν.

Μάλιστα, η κυβέρνηση –που κινείται ξεκάθαρα με τιμωρητική λογική– έχει ξεκαθαρίσει ότι στις δημόσιες δομές θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο οι εμβολιασμένοι και όχι οι ανεμβολίαστοι.

Παράλληλα, το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει στα σχολεία για τη νέα χρονιά, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας κατά του νέου κορονοϊού, αλλά με τιμωρητική αντίληψη και τη γνωστή καραμέλα της… ατομικής ευθύνης. Με τους μαθητές να συνωστίζονται σε τάξεις μέχρι και 27 παιδιών και με κενά σε εκπαιδευτικούς, οι ειδικοί (αλλά και το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας) προβλέπουν αύξηση κρουσμάτων και εκτιμούν πως και φέτος θα υπάρξουν λουκέτα σε σχολεία. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό «παραθυράκι» για νέα καταφυγή στην τηλεκπαίδευση, η οποία πρωταγωνίστησε τα τελευταία δύο χρόνια, δημιουργώντας μεγάλα κενά στους μαθητές.

Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη μέρα σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, οι μαθητές/τριες θα προσέλθουν στις σχολικές μονάδες και θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου, που θα περιλαμβάνει οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης της διασποράς της Covid-19, την ορθή χρήση της μάσκας, την εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος, τη διανομή των βιβλίων της νέας χρονιάς ανά θρανίο και στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου.

Τέλος, τίθεται σε ισχύ ένα νέο καθεστώς μετακινήσεων προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ.

Σημειώνεται ότι δημοσιεύθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναλυτικά τα έκτακτα μέτρα, που αφορούν μεταξύ άλλων, τις δημόσιες υπηρεσίες, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα δικαστήρια, υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία, νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, σχολεία, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, βιβλιοθήκες, βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, χώρους λατρείας, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ζωντανά θεάματα και ακροάματα, κέντρα διασκέδασης, εστίαση, μεταφορές, αθλητισμό, λιανεμπόριο.

Αναλυτικά τα μέτρα

Από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου του 2021:

 • Στους κλειστούς χώρους εστίασης, δηλαδή σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης θα μπορούν να μπαίνουν μόνον οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες τους τελευταίους έξι μήνες. Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
 • Το ίδιο ισχύει και για τα γήπεδα, είτε κλειστά είτε ανοιχτά.
 • Σε θέατρα και κινηματογράφους, αλλά και για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους εμβολιασμένους. Στους ανεμβολίαστους θα επιτρέπεται μόνο εάν έχουν κάνει rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
 • Στα γυμναστήρια, επίσης η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο στους εμβολιασμένους, αλλά και στους ανεμβολίαστους εφόσον έχουν κάνει rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

→ Στο μεταξύ και παρά το αποδεδειγμένο πλέον γεγονός ότι ο ιός – ειδικά η παραλλαγή Δέλτα που σαρώνει στη χώρα – μεταδίδεται και από εμβολιασμένα άτομα, σε θέατρα, κινηματογράφους και γυμναστήρια που θα μπορούν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους, θα επιτρέπεται να έχουν 100% πληρότητα.

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους

 • Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κάθε εβδομάδα, με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους.
 • Για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, είναι υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα. Τα self test για τους μαθητές διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
 • Για τους φοιτητές απαιτούνται δύο εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ τοτεστ.
 • Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους του έχουν εμβολιαστεί.
 • Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο εντός της χώρας θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ κορονοϊού πριν ταξιδέψουν.
 • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Τα μέτρα στα σχολεία 

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, για τους μαθητές, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο, ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου. Για την πρώτη εβδομάδα, το self test πρέπει να γίνει την Κυριακή ή το πρωί της Δευτέρας πριν το σχολείο.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες οπότε και επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, καθώς και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα επτά ημερών ως εξής:

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

 • δυο εργαστηριακά rapid τεστ – πέραν των προβλεπομένων
 • εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

 • δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 των μαθητών του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις

Η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω στα αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ, επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.

Οι διαγνωστικοί έλεγχοι με την μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες ιατρούς και φαρμακεία με δαπάνη του ταξιδιώτη έναντι 10 ευρώ το τεστ, και αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου. Ο έλεγχος γνησιότητας τους πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής «covid free app» σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας από τον ιδιώτη.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και ένδεκα (11) ετών δύνανται να μετακινούνται και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που παρέχεται δωρεάν από το κράτος ή αγοράζεται από φαρμακεία και πραγματοποιείται έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.

Εξαιρούνται της ως άνω υποχρέωσης διάγνωσης με εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Με εμβολιασμένους εξομοιώνονται και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου.

Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μέσο. Επιπλέον, εφαρμόζονται όλες οι υπόλοιπες κυρώσεις της νομοθεσίας για τη μη συμμόρφωση σε μέτρα δημόσιας υγείας.

Το ΦΕΚ με τα μέτρα: