Τινάζουν στον αέρα το σκάνδαλο Novartis: Σπάνε την προστασία των μαρτύρων

Αποτέλεσμα εικόνας για foto προστατευόμενοι μάρτυρες

Καταθέσεις χωρίς καλυμμένα τα χαρακτηριστικά από τους προστατευόμενους μάρτυρες ζητά η πλειοψηφία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis. Αυτό προκύπτει, επισήμως πλέον, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής που είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, με αυτή τη θέση συντάσσονται και το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Τινάζουν στον αέρα το σκάνδαλο Novartis: Σπάνε την προστασία των μαρτύρων

Το αίτημα τέθηκε από τον Αθ. Πλεύρη σε αντίθεση με όσα είχαν προαναγγελθεί την προηγούμενη εβδομάδα από στελέχη της πλειοψηφίας.  Το ζήτημα προκαλεί σοβαρές πολιτικές εξελίξεις και θα έχει ως αποτέλεσμα σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, τόσο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προειδοποιήσει ότι συνιστά πραξικόπημα, όσο και γιατί συναντά τις αντιδράσεις των ίδιων των προστατευόμενων μαρτύρων.

Mάλιστα, διαμηνύουν σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν σκοπεύουν να αποκαλύψουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους καθώς διακινδυνεύεται η ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους. Η κατηγορηματική τους άρνηση έχει εκφραστεί και με σχετική επιστολή προς την Επιτροπή. Ως επιχείρημα η πλευρά της πλειοψηφίας χρησιμοποίησε την εκδοχή ότι οι δύο μάρτυρες ΚΕΛΕΣΗ και ΜΑΞΙΜΟΣ έχουν καταθέσει το Δεκέμβρη στον Άρειο Πάγο αυτοπροσώπως, κάτι που διαψεύδεται στον πλέον επίσημο τόνο η επιστολή τους που έφτασε στην Επιτροπή αναφέρει ότι στον Άρειο Πάγο έχουν καταθέσει με καλυμμένα χαρακτηριστικά. 

Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει με νόημα ότι διαμηνύσει πως δεν θα ανεχτεί πολιτικά και νομικά πραξικοπήματα, καθώς έχει παρέλθει αυτή η επιτροπή. Μιλώνστας στην Επιτροπή ο εισηγητής Σπύρος Λάππας υπενθύμισε ότι ο νόμος είναι σαφής όπως και το έγγραφο της ΕΛΑΣ ήταν σαφές για τη δικαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί στη ΓΑΔΑ και ότι δεν είναι δυνατόν “να ρίξουν τους μάρτυρες στα σκυλιά”. Μοιραία, όπως έχει ήδη προειδοποιήσει με έγγραφό της, η αρμόδια εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη,  με την επιλογή αυτή τινάζεται στον αέρα η ποινική διερεύνηση του τεράστιου σκανδάλου.

Με πρόσχημα την Προανακριτική, τινάζουν στον αέρα τη διερεύνηση του σκανδάλου;

Υπενθυμίζεται ότι τόσο βουλευτές όσο και στελέχη ή διωκόμενοι για την τεράστια υπόθεση διαφθοράς έχουν απειλήσει τους προστατευόμενους μάρτυρες πώς θα αποκαλύψουν την ταυτότητά τους και θα επιχειρήσουν την ουσιαστική εξόντωσή τους, στη βάση του αφηγήματος των «κουκουλοφόρων». Η ίδια η στάση της πλειοψηφίας δείχνει ότι έχει επιβληθεί στη ΝΔ η σαμαρική πτέρυγα που έχει στοχοποιήσει τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι η μεθόδευση αυτή, μεταχειρίζεται την επιτροπή που διερευνά μια παράπλευρη υπόθεση, εντελώς προσχηματικά προκειμένου να προκαλέσει την πλήρη συγκάλυψη του σκανδάλου και να αναιρέσει στην πράξη τις δικονομικές εγγυήσεις για τους προστατευόμενους μάρτυρες, ως σημαντικό εργαλείο της δικαιοσύνης για την αποκάλυψη μεγάλων υποθέσεων διαφθοράς.

Διεύρυνση του κατηγορητηρίου

Παράλληλα, όπως είχε ήδη διαφανεί, η πλειοψηφία της Προανακριτικής επιχειρέι να διευρύνει το κατηγορητήριο για τον Δ. Παπαγγελόπουλο και το επόμενο διάστημα, πρόκειται να υποβάλει σχετικό ερώτημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να γνωστοποιηθεί αν θα απαιτηθεί συνεδρίαση της ολομέλειας που θα αποφασίσει τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου ή μπορεί να προχωρήσει η Επιτροπή από μόνη της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*