Τη μάσκα σας, ω Μωυσή!

Αντιστασιακός έξι μηνών, εισαγγελέας όταν πρόκειται για τον ΣΥΡΙΖΑ, Μωυσής και βάλε όταν πρόκειται για τον κορονοϊό

Αυτός ο άνθρωπος έχει μια διαταραγμένη σχέση με τη μάσκα, που χρειάζεσαι τις γνώσεις ψυχίατρου για να τη χαρακτηρίσεις. Από τη μια δεν έχει πρόβλημα να εμφανίζεται κάθε τόσο με διαφορετική μάσκα. Καμαρωτός-καμαρωτός μάλιστα, ιδίως όταν κερδίζει το απολύτως ανιδιοτελές χειροκρότημα των βουλευτών του με τις μεταμφιέσεις του. Αντιστασιακός έξι μηνών, εισαγγελέας όταν πρόκειται για τον ΣΥΡΙΖΑ, Μωυσής και βάλε όταν πρόκειται για τον κορωνοϊό, κεντροδεξιός όταν πρόκειται για τους πρόθυμους σημιτικούς, ακροδεξιός όταν πρόκειται για τους απρόθυμους χρυσαυγίτες, στρίγγλα όταν πρόκειται για ξυπόλυτους πρόσφυγες, αρνάκι όταν πρόκειται για τις τουρκικές κρουαζιέρες. Απόκριες όλη τη χρονιά έχει. Από μάσκα σε μάσκα… Μερικές φορές μάλιστα αλλάζει δυο-τρεις σε μια μέρα.

Από την άλλη, την ιατρική μάσκα που φορέσαμε και τελευταία φοράμε υποχρεωτικά όλοι ως άμυνα στην Covid 19 τη φοράει όποτε θυμάται. Σκύβει πάνω από ένα κοριτσάκι στην πρώτη φάση της πανδημίας, αν θυμάστε – χωρίς μάσκα. Πάει να επισκεφτεί τον γιο του στη μονάδα όπου υπηρετεί και φωτογραφίζεται με μια μεγάλη παρέα νέων εκεί – πάλι χωρίς μάσκα. Κάνει την κρουαζιέρα του στη Σαμοθράκη και φωτογραφίζεται μετά Μαρέβας και τοπικού βουλευτή, που λίγο αργότερα βρέθηκε θετικός στον ιό – άντε πάλι χωρίς μάσκα. Και μας βγαίνει κι από πάνω, στην τελευταία περίπτωση, ο Ρωμανός ο μελωδός της Ν.Δ., για να καταγγείλει την “ΑΥΓΗ” με διάφορες άρες μάρες σαχλαμάρες και με τη συνδρομή του ΣΚΑΪ-Άρη. Γιατί δημοσίευσε τη φωτογραφία του πρωθυπουργού μας άνευ μάσκας.

Ξεχνάει άραγε να τη φορέσει; Όπως ξεχνάει κι αυτός και άλλοι να πουν μια λέξη για τον συνωστισμό άνευ μάσκας στις εκκλησίες και την κοινή χρήση του σχετικού κοχλιάριου; Τον καταλαμβάνει το σύνδρομο του υπεράνω, που δεν αντέχει να εμφανίζεται φιμωμένος όπως ο απλός λαός; Δεν αντέχει να κρύβει το λαμπερό του πρόσωπο; Έχει πρόβλημα επαφής με την πραγματικότητα; Ανεξιχνίαστοι οι λόγοι που τον ωθούν να φωτογραφίζεται χωρίς μάσκα, χωρίς να τηρεί τις αποστάσεις, χωρίς, χωρίς. Χωρίς εν γένει να εφαρμόζει πρώτος τα μέτρα -έστω και για λόγους παραδείγματος- που επιβάλλει στους άλλους. Αλλά, θα πείτε, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός. Ένας και μοναδικός, κατά Κοντοζαμάνη. Σάμπως πρόστιμο θα του κόψουν;

Θανάσης Καρτερός