Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης
Η επικοινωνία, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, έγινε σε συνέχεια των συζητήσεων και των αποφάσεων που ελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο, όπου η Τουρκία δέχθηκε έντονες επικρίσεις.
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις των Άνγκελα Μέρκελ, Ζοζέπ Μπορέλ και Χάικο Χαας, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, μάλιστα, να τονίζει πως η Ε.Ε. οφείλει να στηρίξει την Ελλάδα, στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Είμαστε ξεκάθαροι και αποφασισμένοι σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Βερολίνο, καλώντας την Τουρκία «να απέχει από μονομερείς ενέργειες».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βαδίσουμε σε μια «λεπτή γραμμή» ανάμεσα στη διατήρηση ενός πραγματικού χώρου για διάλογο και στην παρουσίαση συλλογικής δύναμης στην υπεράσπιση των κοινών μας συμφερόντων. «Θέλουμε να δώσουμε μια σοβαρή ευκαιρία στον διάλογο», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την εκτίμησή του για την διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και ο ίδιος θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να δημιουργήσει «χώρο για διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα της περίπλοκης και δύσκολης σχέσης με την Τουρκία».
Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι υπάρχει αυξανόμενη ενόχληση για την συμπεριφορά της Τουρκίας και θα δοθεί η εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου στον κατάλογο κυρώσεων να προστεθούν ονόματα που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία. Αν δεν υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης, «μπορεί να αναπτυχθεί μια λίστα με περαιτέρω περιοριστικά μέτρα», η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στην Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, εξήγησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
Τέλος, αναφέρθηκε στη δυνατότητα οι κυρώσεις, εκτός από πρόσωπα, να αφορούν περιουσιακά στοιχεία, πλοία και παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, κυρίως σε τομείς στους οποίους η τουρκική οικονομία είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συνάντηση Μέρκελ – Μισέλ: Στην ατζέντα η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο
«Η Ευρώπη πρέπει να βγει από τις σημερινές προκλήσεις» -Συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ είχε σήμερα στο Βερολίνο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ Σαρλ Μισέλ και Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λευκορωσία, την Αφρική και την Κίνα.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε στο twitter: «Πίσω στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ για να συζητήσουμε το δρόμο για μια πιο ισχυρή ευρωπαϊκή δράση. Η Ευρώπη πρέπει να βγει από τις σημερινές προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα -να ανανεώσουμε τις οικονομίες μας και να μειώσουμε τις συνέπειες του κορονοϊού.
για να προωθήσει τις αξίες και τα συμφέροντά της. Επίσης συζητήσαμε την κατάσταση στη Λευκορωσία, την Ανατολική Μεσόγειο, την Αφρική και την Κίνα».
Λευκορωσία: Νέο κόμμα ιδρύουν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης
Την αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η ενέργεια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να αγνοήσει τους Τούρκους και να συναντηθεί τη Δευτέρα στη Μόσχα με μια αντιπροσωπεία του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης της Συρίας (PYD).
Το κουρδικό PYD έχει χαρακτηριστεί από την Τουρκία «τρομοκρατική οργάνωση». Η συνάντηση συνέπεσε χρονικά με επίσκεψη υψηλόβαθμης τουρκικής αντιπροσωπείας στη Ρωσία.
Η Άγκυρα θεωρεί το PYD και τον ένοπλο βραχίονά του, τις Μονάδες Προστασίας των Λαών (YPG), ως τρομοκρατικές οργανώσεις λόγω των δεσμών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο αγωνίζεται για ανεξαρτησία από την Τουρκία επί τέσσερις δεκαετίες και έχει τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε ανακοίνωση για να εκφράσει την «ανησυχία» της Άγκυρας σχετικά με τη συνάντηση της Δευτέρας.
Υπενθυμίζεται ανάλογο περιστατικό προ εβδομάδος, όταν οι ΗΠΑ είχαν διαμαρτυρηθεί στην Άγκυρα επειδή ο Ερντρογάν είχε συναντηθεί με δύο μέλη της Χαμάς στην Πόλη και όταν οι Αμερικανοί είπαν «ανησυχουμε που συναντάται ο Τούρκος Πρόεδρος με μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων», εκεινος απάντησε «οι φιλοξενούμενοί μου είναι δημοκρατικά εκλεγμένοι και οι ΗΠΑ καλό θα ήταν να ανησυχούν για την ειρήνη στην περιοχή».
«Ο Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να συνεχίσει να βοηθά στην προώθηση ενός χωρίς αποκλεισμούς εποικοδομητικού διασυριακού διαλόγου προς όφελος της ταχύτερης ανάκαμψης και ενίσχυσης της κυριαρχίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, της διαμόρφωσης προϋποθέσεων για αρμονική συνύπαρξη και ανάπτυξη όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών μερών της συριακής κοινωνίας» ήταν μεταξύ άλλων το σχόλιο της Μόσχας για τη συνάντηση Λαβρόφ – Κούρδων αξιωματούχων του ΥPG.