Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη, Νετανιάχου για την αντιμετώπιση της πανδημίας – Κατατέθηκε το επίμαχο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτό, συζήτησαν οι δύο ηγέτες σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου .

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτό. Ακόμη, αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς και περιφερειακές εξελίξεις. Συμφώνησαν να συνεχίσουν τον στενό συντονισμό των δύο χωρών.

 

Βουλή: Κατατέθηκε το επίμαχο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως

Όπως αναμενόταν, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, κατατέθηκε στη Βουλή.

Κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει και την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας μέτρο που έχει προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις.

Όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές το Νομοσχέδιο αποσκοπεί στη συνολική αναβάθμιση των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στη βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, καθώς και στην εξασφάλιση στοχευμένων και ποιοτικών επιλογών για τους αποφοίτους Λυκείου και υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων”.

Τι θα περιλαμβάνει:

Αναφορικά με την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τη φοίτηση σε αυτά, με το Νομοσχέδιο θεσπίζονται:

Ρυθμίσεις που αφορούν στη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής

Ρυθμίσεις για την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού για την εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ

Ρυθμίσεις για τη θέσπιση ορίου φοίτησης στα ΑΕΙ

Σχετικά με την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος προβλέπονται ρυθμίσεις όπως:

-ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ

-ίδρυση Μονάδας και Επιτροπής ασφαλείας και προστασίας στα ΑΕΙ

-θεσμοθέτηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία

-πρόβλεψη ολοκληρωμένου πλαισίου πειθαρχικού δικαίου φοιτητών στα ΑΕΙ.