Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη, Μισέλ – Στην Αθήνα ο Ν. Αναστασιάδης: Συνάντηση με Μητσοτάκη για τις τουρκικές προκλήσεις

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μισέλ: «Ψηλά» στην ατζέντα Αγία Σοφία και Σύνοδος Κορυφής

Εξελίξεις δρομολογεί η απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Λίγες ώρες μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) στις Βρυξέλλες, όπου υπήρξε καταδίκη της ενέργειας αυτής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν την προσεχή Σύνοδο Κορυφής και η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος.

Την ίδια στιγμή, μπορεί να καταδίκασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος, ωστόσο η απόφαση αυτή βρίσκεται ένα «βήμα» πίσω από τις θέσεις με τις οποίες προσήλθε η Ελλάδα για αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές ήταν μία δύσκολη ημέρα.

Όσον αφορά, ειδικότερα το θέμα της Αγίας Σοφίας, η αρχική τοποθέτηση του Συμβουλίου ήταν να διατυπωθεί η «λύπη» των ΥΠΕΞ για τη μετατροπή του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Ελλάδα ζήτησε καταγγελία και επαναφορά του μουσειακού χαρακτήρα του μνημείου. Τελικά από το Συμβούλιο βγήκε καταδίκη και δήλωση του κ. Μπορέλ με την οποία ζητείται από την Τουρκία επανεξέταση και αλλαγή της απόφασής της.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, επισήμανε το γεγονός ότι «υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ζητήθηκε, μάλιστα, από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της».

Μπορέλ: Η Τουρκία να αλλάξει την απόφασή της για την Αγία Σοφία

Εξάλλου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, δήλωσε:

«Η απόφαση αναπόφευκτα καλλιεργεί δυσπιστία, προκαλεί νέες διχόνοιες (…) και υπονομεύει τις προσπάθειές μας για διάλογο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές άμεσα να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την απόφαση».

 

Στην Αθήνα ο Ν. Αναστασιάδης – Συνάντηση με Μητσοτάκη για τις τουρκικές προκλήσεις

Στην Αθήνα αναμένεται σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Ο κ. Αναστασιάδης θα έχει σειρά σημαντικών συναντήσεων.

Συγκεκριμένα, στις 10:15 ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Στις 11:00 θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου και αμέσως μετά η κυπριακή αποστολή θα παρακαθίσει σε συνομιλίες με την αντίστοιχη αντιπροσωπεία από την Ελλάδα.

Δεδομένου ότι οι επαφές πραγματοποιούνται μία ημέρα μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των Βρυξελλών, στο τραπέζι θα τεθούν τα συμπεράσματα αυτού, οι τουρκικές προκλήσεις έναντι των δύο χωρών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του. Επίσης, οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου, ενώ θα υπάρξει συντονισμός ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.

Στις 18:00, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Τον Πρόεδρο της Κύπρου συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο Κύπριος πρέσβης στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος και ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος. Ο κ. Αναστασιάδης θα επιστρέψει στην Κύπρο αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*