Τηλεκπαίδευση: Χτες τους έφταιγε η Cisco, σήμερα «έπεσε» το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο…

Η γενική γραμματέας του υπουργείου, μας είπε οτι η cisco είναι ένας κολοσσός. Κάνει λάθη ο κολοσσός; Αν κάνει, θα είναι κολοσσιαία. Ποιος φταίει σήμερα λοιπόν; Ποιος είναι ο “αστείος” της υπόθεσης;

Λόγω μεγάλου φόρτου το ΠΣΔ “κράσαρε” με αποτέλεσμα να μη μπορεί να ταυτοποιήσει όλους τους  χρήστες. Τρία “φάουλ” κι ένα ερώτημα.

Χθες, η κυβέρνηση αντί να ζητήσει μια συγνώμη για την ανετοιμότητά της στην τηλεκπαίδευση, έριξε την ευθύνη κατάρρευσης του συστήματος webex στη Cisco και προσπάθησε να βγει κι απο πάνω, κατηγορώντας τους Ελληνες που, εν μέσω lockdown, επιβάρυναν το διαδίκτυο…

Πρώτο φάουλ:

Κάνοντας σύμβαση με τη Cisco (την οποία πεισματικά αρνείται να δημοσιοποιήσει) η κ.Κεραμέως χώρισε τα σχολεία της χώρας σε ετοιμοπόλεμα και εξαρτημένα από την εταιρεία αυτή ως προς την τηλεκπαίδευση.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά ιδιωτικά σχολεία χθες, απλά άλλαξαν πλατφόρμα κι έκαναν μάθημα κανονικά, ενώ στα δημόσια περίμεναν να φτιάξει το σύστημα.

Σήμερα τα προβλήματα συνεχίζονται, ενώ νωρίς το πρωί το υπουργείο εξέδωσε μια ανακοίνωση ότι η εταιρεία αναβαθμίζει (τώρα…) το δίκτυο, καλώντας κι όσους εκπαιδευτικούς δεν έχουν μάθημα να μη μπαίνουν.

Η δε γενική γραμματέας του υπουργείου κ.Γκίκα, μας είπε οτι η cisco είναι ένας κολοσσός. Κάνει λάθη ο κολοσσός; Αν κάνει, θα είναι κολοσσιαία. Ποιός φταίει σήμερα λοιπόν; Ποιός είναι ο “αστείος” της υπόθεσης; (κατά τον κ.Πέτσα ήταν η αντιπολίτευση που ζήτησε παραίτηση Κεραμέως).

Δεύτερο φάουλ:

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο δεν είναι ακόμα έτοιμο να δεχτεί το φόρτο των μαθητών. Συμβαίνει το εξής, λένε αυτοί που γνωρίζουν:

Προκειμένου να γίνουν μαθήματα στο webex, πρέπει προηγουμένως το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο να ταυτοποιήσει τον κάθε χρήστη ώστε να του επιτραπεί η  είσοδος στην υπηρεσία webex . Για να γίνει είσοδος στην Τηλεδιάσκεψη WebEx πρέπει οι χρήστες να συνδεθούν στην κεντρική υπηρεσία πιστοποίησης (SSO) με το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης που διεθέτουν στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Λόγω μεγάλου φόρτου όμως το ΠΣΔ “κράσαρε” με αποτέλεσμα να μη μπορεί να ταυτοποιήσει όλους τους χρήστες. Χαρακτηριστικά, πολλοί εκπαιδευτικοί που προσπαθούν να κάνουν μάθημα από σχολικές μονάδες, δε μπαίνουν με τίποτα όπως μας πληροφορούν.

Τρίτο φάουλ:

Θα ζητήσει συγγνώμη κανείς από τους καθηγητές και τα χιλιάδες παιδιά και γονείς που ταλαιπωρούνται; Θα μπορέσει να προχωρήσει η ύλη;

Κι ένα ερώτημα:

Θα λειτουργήσει από φέτος η Τράπεζα Θεμάτων παρά τα τραγικά αποτελέσματα της ολιγωρίας  του υπουργείου Παιδείας στην τηλεκπαίδευση;

Νίκος Μάστορας | Έθνος

Νίκος Μάστορας