Τηλεδιάσκεψη των ομάδων, προς οριστική διακοπή το πρωτάθλημα * O Παναθηναϊκός χρειάζεται έναν coach που μπορεί να εμπνεύσει * Γαβριήλ: ««Να προστατευθεί ο Έλληνας παίκτης και να αγωνίζεται τουλάχιστον ένας στην πεντάδα»

Ο ΕΣΑΚΕ κάλεσε τις ομάδες της EKO Basket League σε τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα (23/3), προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν για το τι μέλλει γενέσθαι στη σεζόν.

Πριν από περίπου 10 ημέρες, ο ΕΣΑΚΕ ανακοίνωσε την αναστολή της EKO Basket League μέχρι τις 30 Μαρτίου, μία απόφαση και ένα χρονικό όριο βέβαια που έμοιαζαν προσωρινά και πάρθηκαν με δεδομένη την τότε κατάσταση.

Με τον αριθμό των θυμάτων και τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα να αυξάνονται διαρκώς, τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί κάνοντας ακόμα πιο ζοφερό το μέλλον της φετινής σεζόν και αυξάνοντας τις πιθανότητες να πάμε σε πρόωρο φινάλε και οριστική διακοπή.

Αυτή η απόφαση θα συζητηθεί και ενδεχομένως θα παρθεί στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας (23/3) την οποία προγραμμάτισε ο ΕΣΑΚΕ, με τη συμμετοχή όλων των (14) ομάδων της EKO Basket League.

Εκεί, οι ομάδες θα εκτιμήσουν την κατάσταση, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και όλες τις παραμέτρους που θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν πριν παρθεί η οποιαδήποτε απόφαση. Το σενάριο της οριστικής διακοπής ασφαλώς και μοιάζει πιθανό, αυτό που θα πρέπει να αποφασιστεί, όμως, είναι αν το πρόωρο φινάλε θα επέλθει με ανάδειξη Πρωταθλητή, λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα βαθμολογία, ή αν το Πρωτάθλημα θα θεωρηθεί ως μη γενόμενο.

Για οποιαδήποτε απόφαση, θα πρέπει να εκτιμηθεί το χρονικό όριο λήξης των υποχρεώσεων της Εθνικής, όπως και αυτών των ομάδων που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αν και εφόσον αυτές πραγματοποιηθούν και συνεχιστούν. Παράλληλα, θα συνεκτιμηθούν και οι οικονομικές επιπτώσεις ως προς την απώλεια εισιτηρίων, αλλά και σε  σχέση με χορηγούς και συμβάσεις εργαζομένων (αθλητών, προπονητών, στελεχών). Δεν αποκλείεται παράλληλα να υπάρξει και αναθεώρηση των νομοθετικών ρυθμίσεων από την Πολιτεία που θα φέρει ακύρωση της ισχύουσας προκήρυξης του πρωταθλήματος, για λόγους… ανωτέρας βίας, κάτι που επίσης θα τεθεί επί τάπητος.

Σε κάθε περίπτωση, η τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας μεταξύ των ομάδων της EKO Basket League θα ξεκαθαρίσει εν πολλοίς το τοπίο σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στη φετινή (ή και την επόμενη) σεζόν, με την “καυτή πατάτα” φυσικά να αφορά την οριστική διακοπή του Πρωταθλήματος και τον τρόπο που αυτή θα επέλθει.

O Παναθηναϊκός χρειάζεται έναν coach που μπορεί να εμπνεύσει

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τη μετά-Πιτίνο εποχή στον Παναθηναϊκό. Η δύσκολη επιλογή, οι ελληνικές περιπτώσεις και οι προπονητές που μπορούν να κάνουν την ομάδα να ανέβει επίπεδο.

Ο Παναθηναϊκός ψάχνει να βρει τον αντικαταστάτη του Ρικ Πιτίνο και μόνο εύκολη δεν είναι αυτή η απόφαση. Οι “πράσινοι” το πρώτο δεδομένο που έχουν να κοιτάξουν ενόψει της νέας χρονιάς, δεν είναι να βρουν έναν προπονητή που να τους οδηγήσει σε ένα πρωτάθλημα ή μία πρόκριση στους “8” της Ευρωλίγκας, αλλά έναν coach που μπορεί να εμπνεύσει.

Να εμπνεύσει τους παίκτες, τη διοίκηση και τους φιλάθλους. Έναν τεχνικό που μπορεί να δώσει προοπτική στο “τριφύλλι” και μέσα από δομές, η ομάδα να φτάσει ξανά και αργά-αργά στις κορυφαίες της Ευρώπης. Πολλές φορές έχουμε ρωτήσει τους φίλους του Παναθηναϊκού, μέσα από τον “ανοιχτό διάλογο” που έχουμε στον Sport24 Radio 103.3 και την εκπομπή “Είναι να γελάει κανείς” (16:00 – 18:00), αν θέλουν μία ομάδα που να παίρνει προκρίσεις και εγχώριους τίτλους ή ένα σύλλογο με όραμα. Οι απαντήσεις έχουν συντριπτικό αποτέλεσμα. Οι φίλαθλοι θέλουν εκ νέου να πηγαίνουν στο ΟΑΚΑ και να ευχαριστιούνται, πάνω απ’ όλα, το ίδιο το παιχνίδι και το όνειρο που τους δίνει ένα μπασκετικό σύνολο, παρά μία συγκυριακή – παροδική πρόκριση ή επιτυχία.

Ο ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΠΙΤΙΝΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ

Ο Ρικ Πιτίνο θα μπορούσε να εμπνεύσει και να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό ξανά σε υψηλό επίπεδο. Αλλά ο Πιτίνο των παλιών κολεγιακών χρόνων. Εκείνος που ήλεγχε την κατάσταση από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο. Αυτός που “έχτιζε” ομάδες από την αρχή. Ο προπονητής με τις ριζοσπαστικές ιδέες και την αστείρευτη έμπνευση. Ο άνθρωπος με το απίστευτο επικοινωνιακό χάρισμα. Είναι σαφές και το περιγράψαμε με κάθε λεπτομέρεια, ότι ο 67χρονος Αμερικανός είχε ένα ένα μπασκετικό σχέδιο επιστροφής. “Χρησιμοποίησε” την Ελλάδα, τον Παναθηναϊκό και την Εθνική ως μία γέφυρα, προκειμένου να επιστρέψει στη μεγάλη αγάπη του. Το NCAA. Και τα κατάφερε. Για τον ίδιο ήταν απόλυτη δικαίωση. Και ο στόχος του έγινε πραγματικότητα, αλλά για τον Παναθηναϊκό η χρονιά είναι χαμένη.

Και δεν είναι χαμένη λόγω τίτλων ή επειδή η σεζόν έληξε λόγω Κορονοϊού. Αυτό ισχύει για όλες τις ομάδες. Είναι χαμένη γιατί ακόμη μία χρονιά, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να κάνει το βήμα παραπάνω. Να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει την περίοδο χωρίς να αλλάξει προπονητή, χωρίς να ψάχνει συνεχώς αλλαγές στο ρόστερ και χωρίς να καταφέρνει να έχει στέρεες βάσεις για τα επόμενα χρόνια.

Ο Παναθηναϊκός πρωτίστως πρέπει να κοιτάξει αυτό. Να “χτίσει” και να δημιουργήσει γερά θεμέλια, τα οποία σε βάθος χρόνου θα τον φέρουν εκ νέου στην κορυφή της Ευρώπης.

Ο ΣΑΡΑΣ

Το όνομα του Σαρούνας Γιασισκεβίτσιους έχει ακουστεί πάρα πολλές φορές από δημοσιογραφικές προσεγγίσεις και κυρίως από τα συνθήματα των φιλάθλων του Παναθηναϊκού. Αποτελεί αγαπημένο παιδί της πράσινης εξέδρας από τότε που ήταν παίκτης της ομάδας και τώρα που είναι προπονητής.

Είναι ο Σάρας, όμως, ο coach που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός;

Σαφώς και είναι. Όπως και ο κάθε τεχνικός που έχει τη μπασκετική φιλοσοφία του Λιθουανού. Ένα κράμα σύγχρονης προσέγγισης του σπορ με απόλυτες τάσεις, οι οποίες αφορούν όλα τα θέματα που μπορεί να έχει ένας μεγάλος σύλλογος. Ο Γιασισκεβίτσιους είναι ο άνθρωπος που μπορεί να εμπνεύσει, να καθοδηγήσει, να δώσει όραμα και στυλ στον Παναθηναϊκό και σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ομάδα θέλει να τον κάνει δικό της. Είναι ο ιδανικός για να “χτίσει”. Και έχει ακόμη ένα πλεονέκτημα. Ξέρει πλέον την Ελλάδα από την καλή και την ανάποδη. Ήταν ως παίκτης στην Αθήνα, έχει παντρευτεί Ελληνίδα και έχει φίλους πολλούς Έλληνες ανθρώπους του μπάσκετ. Ξέρει τα χούγια μας, τα καλά μας και άσχημα μας και έχει την πλήρη εικόνα τι σημαίνει ελληνικό μπάσκετ και τι οι παράγοντες του.

Και στο τελευταίο κομμάτι ανοίγει το μεγάλο κεφάλαιο. Επειδή ξέρει τι γίνεται στην Ελλάδα, αυτομάτως η απόκτησή του από το Κάουνας γίνεται πάρα πολύ δύσκολη. Ο Σάρας για να πάει σε οποιαδήποτε ομάδα της Ευρώπης, ζητά ένα πράγμα. Τον πλήρη έλεγχο των πάντων. Και δεν κάνει πίσω σε κανένα. Δεν δουλεύει για τα λεφτά, αλλά θα ζητήσει ένα ισχυρό και πολυετές συμβόλαιο για τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Οι όροι του είναι σκληροί και αδιαπραγμάτευτοι. Όλοι μακριά από την ομάδα του και τους παίκτες του. Όποιος του δώσει τα κλειδιά, θα είναι αυτός που θα τον κάνει δικό του. Τα πράγματα είναι απλά.

ΚΑΙ Ο ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ

Το ίδιο ερώτημα αφορά και στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Θα μπορούσε να είναι ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού. Σαφώς και είναι. Αλλά εδώ υπάρχει ακόμη ένα πρόβλημα. Εκτός από την προσωποκεντρική διοίκηση που θα πρέπει να “υποστεί” η ΚΑΕ από τον Ζοτς, ο ίδιος θεωρεί ότι με τα δεδομένα που επικρατούν στη χώρα μας, δύσκολα θα τον έκαναν να συζητήσει ενδεχόμενη επιστροφή του. Ο Ομπράντοβιτς γνωρίζει ότι λόγω οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, δεν θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να φτιάξει την υπερομάδα του παρελθόντος. Δεν θέλει με τίποτα να χαλάσει τον image του. Να διαλύσει τον μύθο του, που με τόσο κόπο έφτιαχνε επί 13 χρόνια και τον έκανε τον Νο1 σε διεθνές επίπεδο.

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

Στην παρούσα φάση οι προπονητές που εργάζονται στη Basket League, είναι καλοί στη δουλειά τους και πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να κάνουν το βήμα παραπάνω. Αλλά όχι στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Εκεί τα πράγματα διαφέρουν. Λόγω πίεσης και απαιτήσεων από τους φιλάθλους αλλά κυρίως από τους παράγοντες. Κανείς από τους υπάρχοντες τεχνικούς δεν θα μπορούσαν να διαχειριστούν κρίσεις και συνεχόμενες ήττες. Δεν θα τους το επέτρεπαν οι ίδιες οι συνθήκες. Το είδαμε πρόσφατα και με τον Αργύρη Πεδουλάκη, ο οποίος ήταν και πιο έμπειρος, πιο σκληροτράχηλος και ήξερε παραπάνω από τον καθένα πώς λειτουργούν τα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού.

* Ο Γιώργος Βόβορας αποτελεί ιδανική λύση για να τελειώσει το πρωτάθλημα -αν αρχίσει- για τον Παναθηναϊκό. Αλλά δεν είναι ακόμη Ιτούδης. Μην κάνουμε τέτοιες συγκρίσεις.

** Ο Ρικ Πιτίνο δεν κατάφερε να βάλει τη σφραγίδα του στους “πράσινους”. Τουλάχιστον, όμως, έδωσε στο υπόλοιπο τεχνικό επιτελείο της ομάδας, μία μπασκετική κληρονομιά που μπορεί σε λίγα χρόνια να τους φανεί πολύτιμη.

*** Όλοι οι μεγάλοι προπονητές μπορούν να έρθουν να δουλέψουν στην Ελλάδα. Αρκεί να τους ξεκαθαριστεί ότι κανείς δεν θα παρεμβαίνει στο έργο τους.

 

Γαβριήλ: ««Να προστατευθεί ο Έλληνας παίκτης και να αγωνίζεται τουλάχιστον ένας στην πεντάδα»

Γαβριήλ: ««Να προστατευθεί ο Έλληνας παίκτης και να αγωνίζεται τουλάχιστον ένας στην πεντάδα»

Ο προπονητής του Πανιωνίου, Λίνος Γαβριήλ μίλησε στην ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ και σχολίασε την πορεία του Πανιωνίου, ενώ τόνισε πως θα προστατευθεί ο Έλληνας καλαθοσφαίριστης και να αγωνίζεται τουλάχιστον ένας στην πεντάδα.

Aναλυτικά τα όσα ανέφερε στην ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ ο προπονητής του Πανιωνίου

Ο Κύπριος τεχνικός στις 22 Οκτωβρίου ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Πανιωνίου Su Casa και πέντε μήνες, εν μέσω της διακοπής λόγω της πανδημίας του covid-19, μιλά στο esake.gr σχολιάζοντας την πρώτη του παρουσία στην ΕΚΟ Basket League, την πορεία του Πανιωνίου Su Casa αλλά και συνολικά τη λίγκα.

– Φέτος ήταν η πρώτη σας παρουσία στην EKO Basket League. Πως ήταν η εμπειρία σας έως το σημείο της διακοπής;

«Το ότι επέλεξα πριν οκτώ χρόνια να ταξιδέψω σε Μέση Ανατολή, Αφρική και τα καλοκαίρια Αμερική για να ασχοληθώ επαγγελματικά, πλέον, με την προπονητική και στο εξωτερικό δεν σήμαινε ποτέ ότι δεν ήθελα να βρίσκομαι σε μια καλύτερη λίγκα. Πάντα στο πίσω αλλά και στο μπροστά μέρος του μυαλού μου ήταν η Α1 και αν το επέτρεπαν οι περιστάσεις θα δεχόμουνα με χαρά να δουλέψω σε μια λίγκα που παρακολουθούσα για τριάντα και βάλε χρόνια .

Αυτό και μόνο νομίζω λέει πολλά στο τι σήμαινε για μένα να εργάζομαι στην EKO Basket League ακόμη και αν έχασε στο πέρασμα των χρόνων την παλιά της αίγλη και ευχαριστώ του ανθρώπους, που μου έδωσαν την ευκαιρία να εργαστώ στην ιστορική ομάδα του Πανιωνίου Su Casa τον εκπρόσωπο μου Κύριο Θάνο Κουκουράβα και τον πρόεδρο κύριο Γιώργο Χριστοδουλόπουλο .

Οφείλω να πω ότι ήταν μια ενδιαφέρουσα χρόνια με τα πάνω της και τα κάτω της και από την οποία, σίγουρα, όλοι μας στην ομάδα βγήκαμε σοφότεροι».

– Πως κρίνεται την παρουσία του Πανιωνίου Su Casa, μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα της φετινής σεζόν;

«Όταν ανέλαβα τον Οκτώβριο η ομάδα είχα κάνει την πρώτη της νίκη στο πρωτάθλημα με τον Γιώργο Σκραραφίγκα στο τιμόνι ενάντια του Ρεθύμνου και είχε αποκλειστεί από το κύπελλο. Εδώ οφείλω να πω ότι ο προηγούμενος προπονητής Γιάννης Λίβανος είναι ένας αξιόλογος νέος προπονητής που τυγχάνει να γνωρίζω και έχει λαμπρό μέλλον.

Καθίσαμε κάτω με την διοίκηση και τους συνεργάτες μου και κοιτάξαμε τι χρειάζεται να αλλάξει για να μπορέσουν τα παιδιά να νιώσουν καλύτερα, έτσι ώστε στα επόμενα παιχνίδια να παρουσιαστούμε πιο ανταγωνιστικοί και με μεγαλύτερη σταθερότητα, προκειμένου να μαζέψουμε τις νίκες που χρειαζόμασταν.

Θεωρώ ότι στην Ελλάδα υπάρχει η μπασκετική παιδεία και η κουλτούρα να αντιληφθεί και ο πιο αδαής μπασκετικός φίλαθλος, ότι όταν μια ομάδα – μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου – αλλάζει πρόσωπα, είτε προπονητή, είτε παίκτες, αναστατώνεται η χημεία της και δυσλειτουργεί.

Εμείς, λοιπόν, αφού αντιληφθήκαμε ότι είχαμε το χαμηλότερο μπάτζετ στην κατηγορία και θα έπρεπε να κάνουμε προσεγμένες επιλογές, σύμφωνα με το τι μας έδινε η αγορά, προβήκαμε σε κάποιες αλλαγές σε παίκτες που γνώριζα προσωπικά που κάποιοι πραγματικά βοήθησαν περισσότερο απ ότι περιμέναμε και κάποια πολύ λιγότερο, αποτέλεσμα φυσικά του ποσού που ξοδέψαμε αλλά και της περιόδου που αποφασίσαμε να πάρουμε παίκτες .

Οι παίκτες δεν είναι μηχανές και φυσικά χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα προσαρμογής σε καινούργιο περιβάλλον, κάποιοι το ξεπερνάνε και αποδίδουν και κάποιοι όχι .

Καταφέραμε, πιστεύω, μέσα από σκληρή δουλειά, συνεργασία και πάνω απ όλα σεβασμό μεταξύ μας, αλλά και στον Ιστορικό, που μόνο περηφάνια και ρίγος νιώθαμε οι περισσότεροι που ήμασταν μέλη του, να πετύχουμε όμορφα πράγματα με τις νίκες στην Θεσσαλονίκη επί του Ηρακλή και του Άρη μέχρι και τις 4/1, όταν και πετύχαμε την έκτη μας νίκη ενάντια στον Κολοσσό Ρόδου βάζοντας τις βάσεις για παραμονή στην κατηγορία .

Υπήρχε ένα μεγάλο διάστημα που η ομάδα απέδιδε όμορφο μπάσκετ πιστεύω στην επίθεση και στην άμυνα χαρακτηριστικό είναι ότι σε διάρκεια ενός μήνα έπεσε 17,7 πόντους ανά αγώνα κάτι που έφερε τις νίκες και την ηρεμία στην ομάδα. Όλα αυτά για να γίνουν δούλεψαν όλοι παρά πολύ σκληρά και ακόμη και σήμερα συγχαίρω – ειδικά – τους παίκτες μας γιατί δεν ήτανε καθόλου εύκολο .

Από εκεί και πέρα ήρθε το ναυάγιο δυστυχώς… Η ομάδα άρχισε να χάνει παίκτες κλειδιά τον ένα πίσω από τον άλλον (Πάσαλιτς, Σάμουελς κ.α) και ήταν αναπόφευκτο να κάνουμε τεράστια κοιλιά στην απόδοση μας και από την 8η θέση να βρεθούμε στην 12η.

Με βάση τα δεδομένα το ότι δηλαδή αρχικά η ομάδα είχε τον χαμηλότερο προϋπολογισμό στην κατηγορία οι έξι νίκες μέχρι της 4/1 ήταν πιστεύω το μάξιμουμ που μπορούσαμε να φτάσουμε, παρόλα τα μεγάλα προβλήματα που είχαμε θεωρώ υπό φυσιολογικές συνθήκες θα μπορούσαμε να πετύχουμε τις δυο η τρεις νίκες που θέλαμε για να σωθούμε και νομίζω η απόδοση του… μισού ρόστερ ενάντια στην ΑΕΚ το απέδειξε».

– Τι είναι εκείνο που σας εντυπωσίασε στην EKO Basket League; Τι κατά την γνώμη σας χρειάζεται βελτίωση;

«Αγωνιστικά, θα πω ότι παρόλο που το επίπεδο των ξένων παικτών δεν είναι το ίδιο με αυτούς του παρελθόντος οι πλείστοι Έλληνες προπονητές κατάφερναν να περάσουν ειδικότερα στους νεότερους Αμερικανούς την φιλοσοφία τους και να παρουσιάζουν αυτό που υποστηρίζουν στο γήπεδο, ένα σύνολο με μια πρωτοφανή ισορροπία σε άμυνα και επίθεση, δείχνοντας για ακόμη μια φορά, γιατί η ελληνική σχολή είναι η κορυφαία στην Ευρώπη .

Σίγουρα καμία ομάδα δεν παρουσίασε την σταθερότητα που θα ήθελε, κάτι που καμία φορά δεν εξαρτάται μόνο από τις διαθέσεις του οποιουδήποτε προπονητή .

Για να αποκτήσει μια ομάδα χημεία χρειάζονται πολλά, είδαμε τεράστιους συλλόγους και παίκτες με μεγάλα συμβόλαιο να μην βλέπονται, ποσό μάλλον σε μικρότερες ομάδες που δίνουν ελάχιστα για να στήσουν ένα αξιόμαχο σύνολο και μιλάω για αρκετές από τις ομάδες της λίγκας.

Έχει χάσει την αίγλη της η Ελληνική λίγκα και χρειάζονται πολλά για να μπορέσει το προϊόν να γίνει πιο ελκυστικό, θα χρειαστούμε πολλές μέρες για να επεκταθώ και να εξηγήσω τι εννοώ .

Σίγουρα το ότι ο κόσμος στα γήπεδα δεν είναι αρκετός φταίνε πολλά, άλλαξαν οι εποχές, όλα πλέον είναι εύκολα, με το πάτημα ενός κουμπιού, ειδικά η νέα γενιά, έχει ότι θέλει. Για να έρθουν στο γήπεδο χρειάζεται προσπάθεια και για να γίνει προσπάθεια χρειάζεται να καταλάβουν οι φορείς σε τι κοινό απευθύνονται και ποιοι οι τρόποι να επιστρέψουν στο γήπεδο.

Η καλαθόσφαιρα είναι το ομορφότερο άθλημα όλων και δεν θα σταματήσει ποτέ να προσφέρει συγκινήσεις!

Θα αρκεστώ να πω μόνο ότι όμορφα πράγματα μπορούν να γίνουν και με λίγα χρήματα, χρειάζονται ιδέες, άνθρωποι με τεχνογνωσία, αγάπη για το μπάσκετ και διάθεση για ριζικές αλλαγές.

Σίγουρα είναι τεράστια επιτυχία ότι το πρωτάθλημα είναι στην ΕΡΤ, τα οφέλη είναι αυτονόητο ότι είναι πολλά και αν συνδυαστεί με άλλες ενέργειες που θα βελτιώσουν την εικόνα της λίγκας τότε εξαργυρωθεί αυτή η επιτυχία .

Όσον αφορά τις ΚΑΕ για να μπορούν κατ εμέ να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα θα πρέπει να παρουσιάσουν πλάνο τριετίας-πενταετίας, με συγκεκριμένα έσοδα πέραν των χορηγιών ΕΚΟ, τηλεοπτικά κτλ, έτσι ώστε να αποδεικνύουν ότι θα υπάρχει εύρυθμη λειτουργία της εκάστοτε ομάδος και θα αποφεύγονται όλα αυτά που βιώνουν αθλητές και προπονητές στις Ελληνικές ομάδες και χαλάνε το όνομα της λίγκας, αλλά και της πανέμορφης αυτής χώρας .

Επίσης όσο αφορά την συμμετοχή των Ελλήνων αθλητών πιστεύω ότι οφείλει να συνεργαστεί κάθε ομάδα, έτσι ώστε να προστατευθεί ο Έλληνας καλαθοσφαίριστης και να αγωνίζεται τουλάχιστον ένας στην πεντάδα.

Ο Σύνδεσμος καλαθοσφαιριστών να το απαιτήσει, υπάρχουν τρόποι να γίνει, τα οφέλη θα είναι πολλά. Τι θα αλλάξει δηλαδή; Είναι οι νεότεροι Έλληνες αθλητές χειρότεροι από τους ξένους που έρχονται τα τελευταία χρόνια στις ομάδες; Δε νομίζω. Η Εθνική χρειάζεται τα νεότερα παιδιά με πολλές… ώρες πτήσεις, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι να βοηθήσουν και την Εθνική ομάδα. Αθλητές σαν τον Ζώη Καράμπελα υπάρχουν αρκετοί πιστεύω θα πρέπει κάποιος να τολμήσει να τους βάλει άμεσα να αγωνιστούν και ναι για να φέρουν και αποτέλεσμα γιατί είναι ικανοί να το κάνουν αν έχουν την ανάλογη ψυχολογική υποστήριξη. Φυσικά θα πρέπει και αυτοί να παρατήσουν τους ατζέντηδες από μικρή ηλικία αλλά και τους πατεράδες τους και να δουλεύουν σκληρά με τους προπονητές τους, έτσι ώστε να βελτιώνονται πραγματικά καθημερινά».