Τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με ομάδα Ελλήνων ερευνητών που θα μελετήσουν πρόταση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Ελλάδα.
Στη συστράτευση της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής αλλά και οικονομικής και κοινωνικής κρίσης εστίασαν κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ομάδα Ελλήνων ερευνητών οι οποίοι καλούνται να μελετήσουν συγκεκριμένη ερευνητική πρόταση που εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική αντιμετώπισης του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα.
«Όπως ξέρετε, η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Πήραμε πολύ νωρίς ιδιαίτερα τολμηρά μέτρα τα οποία πιστεύω ότι μέχρι στιγμής έχουν αποδώσει. Έχουμε μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι τα περιστατικά μειώνονται, οι αριθμοί των κρουσμάτων που νοσηλεύονται στις εντατικές μειώνονται. Οι θάνατοι, δυστυχώς, κάθε θάνατος είναι και μια τραγωδία… αλλά σίγουρα τα νούμερα δεν είναι συγκρίσιμα με τα νούμερα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι γι’ αυτό το οποίο έχουμε κάνει. Η σκληρή δουλειά, βέβαια, ξέρουμε ότι είναι ακόμα μπροστά μας» τόνισε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της τηλεδιάσκεψης.
Επισήμανε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να αξιοποιηθεί και το εξαιρετικό ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό προκειμένου να έχουμε και μια σημαντική συνεισφορά, σε επίπεδο εγχώριας έρευνας, στην αντιμετώπιση της μάχης κατά του κορονοϊού.
«Χαίρομαι, που έχουμε αυτή τη στιγμή αυτή την εμβληματική δράση ύψους σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων ευρώ -η οποία έχει ήδη εγκριθεί- με επικεφαλής έρευνας τον κ. Δερμιτζάκη και τον κ. Γοργούλη τους οποίους θέλω και να ευχαριστήσω προσωπικά και πάντα με τη συνεργασία του Σωτήρη Τσιόδρα» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «Είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα, το οποίο εμπλέκει και τις δυνάμεις δέκα μεγάλων ιδρυμάτων της χώρας μας, πολλά εκ των οποίων εκπροσωπούνται σήμερα σε αυτή την τηλεδιάσκεψη».
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ερευνητικών προσπαθειών, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε, μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, στη χρηματοδότηση από το ΠΔΕ «Εμβληματικής δράσης για Επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης του ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών».
Στην εν λόγω μελέτη συμπράττουν η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”, το Ινστιτούτο Παστέρ και όλα τα Κέντρα Αναφοράς για τον Κορονοϊό της χώρας. Αντικείμενο της μελέτης COVID-19-GR είναι η διερεύνηση της επιδημίας από τον ιό SARS-CoV-2 στην Ελλάδα με τους εξής βασικούς στόχους:
-Ανάπτυξη «in house» εγχώριων μοριακών και ανοσολογικών μεθόδων ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2
-Προαγωγή της έρευνας με αντικείμενο την λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 και διεθνής προβολή της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας
-Προσδιορισμός γενετικών παραλλαγών οι οποίες διαμορφώνουν την προδιάθεση για εκδήλωση αλλά και τη βαρύτητα της νόσου ως βιοδείκτες για την ταυτοποίηση εκ των προτέρων ατόμων υψηλού κινδύνου που χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση
-Πρακτική εφαρμογή των αποτελεσμάτων της μελέτης στο χώρο της ιατρικής βιοτεχνολογίας, της βιομοριακής διαγνωστικής και της επιστήμης υπολογιστών
Η εκτέλεση ενός τέτοιου προγράμματος φέρνει την Ελλάδα στο παγκόσμιο μέτωπο των εξελίξεων στη μελέτη του ιού και την παραγωγή γνώσης για την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης.
Σταϊκούρας: Παρεμβάσεις για τα κόκκινα δάνεια που θα δημιουργήσει ο κορονοϊός
Πακέτο χρηματοδότησης 10 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις προανήγγειλε για το επόμενο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών.
Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση και των «νέων» κόκκινων δανείων που θα προκύψουν λόγω της κρίσης από το κορονοϊό προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρα για το επόμενο διάστημα μαζί με ένα πακέτο χρηματοδότησης 10 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.
Μιλώντας στο Action 24 και σχολιάζοντας την πρόβλεψη σοκ του ΔΝΤ για ύφεση φέτος στο 10% του ΑΕΠ ο υπουργός οικονομικών παραδέχθηκε ότι η χώρα θα πέσει φέτος σε βαθιά ύφεση λόγω της μεγάλης εξάρτησης του ΑΕΠ από το τουριστικό προϊόν. Επανέλαβε ότι η εκτίμηση είναι πως η Ελλάδα θα συρρικνώσει την οικονομική της δραστηριότητα όσο και ο μέσος όρος της Ευρώπης δηλαδή από το 5% έως το 10% του ΑΕΠ της. Σε ότι αφορά το χειρότερο δυνατό σενάριο που παρουσίασε ως πρόβλεψη του ΔΝΤ ο κ. Σταϊκούρας θύμισε ότι το ΔΝΤ έχει πέσει πολλές φορές έξω στις προβλέψεις του.
Στην κατεύθυνση της συγκράτησης της ύφεσης ο υπουργός τόνισε ότι εκτός από την επιστρεπτέα προκαταβολή που θα απελευθερώσει ρευστότητα 1 δις στις επιχειρήσεις μέχρι και 500 άτομα που θα επαναληφθεί τον Μάιο έρχεται και ένα πακέτο χρηματοδοτήσεων 10 δις ευρώ . Σε αυτό υπάρχει ενα σχήμα εγγυοδοτήσεων 2 δις ευρώ που μέσω τη μόχλευσης από τις τράπεζες θα φτάσει τα 7 δις ευρώ ενώ από αύριο οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα κάλυψη τόκων δανείων που εκπονεί το ΥΠΑΝ διαθέτοντας πόρους έως και 1 δις ευρώ .
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι τις επόμενες μέρες θα δοθεί στην δημοσιότητα και μια ολοκληρωμένη δράση η οποία θα αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια τα οποία θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της κρίσης και της υποχρεωτικής αναστολής επιχειρήσεων .
Το 7ετές ομόλογο
Σε ότι αφορά την σημερινή έκδοση του 7ετούς ομολόγου ο υπουργός οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι γίνεται περισσότερο για λόγους γοήτρου και παρουσίας στην αγορά . Όπως είπε η Ελλάδα βγαίνει με ένα σχετικά χαμηλό ποσό οι πληροφορίες θέλουν να μη ξεπερνά τα 2,5 δις ευρώ για να συνεχίσουμε να έχουν την επαφή με την αγορά και όχι για να καλύψουμε άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες .
Σε ότι αφορά το περίφημο μαξιλάρι ασφαλείας το οποίο επέμεινε και σήμερα ότι θα αξιοποιηθεί την μετά τον κορονοϊό εποχή τόνισε ότι αποτελείται από 16,5 δις ευρώ δάνεια του ESM και συσσωρευμένα υπερπλεονάσματα και 20 δις ευρώ που είναι τα υπόλοιπα του κεντρικού δημοσίου και των τραπεζών στις εμπορικές τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδας.