Τεχνητή ένταση από την Ομπρέλα μετά την θριαμβευτική αυλαία στο Συνέδριο του Αλέξη Τσίπρα! — Θρίαμβος Τσίπρα: Με το συντριπτικό 73,5% ψηφίστηκε η πρόταση του για εκλογή προέδρου και ΚΕ από τα μέλη!

Ο Μπερλινγκούερ, ο Τσίπρας και το 'προοδευτικό κέντρο' που ψηφίζει δεξιά

 Ζητούν να μην γίνονται δεκτά τα μέλη που εγγράφονται από την πλατφόρμα isyriza!

Να χαλάσει το ενωτικό κλίμα και να ψαλιδίσει τον ενθουσιασμό που επικράτησε και τις 4 μέρες του Συνεδρίου, αλλά ιδιαίτερα στην θριαμβευτική αυλαία με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα που ξεσήκωσε μέγα πάθος στο κατάμεστο TAE KWON DO θέλησε η εσωκομματική αντιπολίτευση της Ομπρέλας. Παράλληλα με μια εντελώς ετεροχρονισμένη, αλλά μάλλον προσχεδιασμένη κίνηση, επιχειρεί να πάρει μια άτυπη ρεβάνς και να μετριάσει τις εντυπώσεις από την εκλογική συντριβή της απήχησής της πρότασής της κόντρα στου Αλέξη Τσίπρα, στις κάλπες του Συνεδρίου (73,5 – 25,8 )

Πιο συγκεκριμένα η μειοψηφία της “Ομπρέλας” διαφωνώντας με τον τρόπο εγγραφής νέων μελών ζήτησε αυτός να γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία στις οργανώσεις και όχι μέσω της πλατφόρμας Isyriza που μετά παραπέμπει τα νέα μέλη στις οργανώσεις μελών.

Συγκεκριμένα, η «Ομπρέλα» κατέθεσε τροπολογίες για το καταστατικό. Μία από αυτές τις τροπολογίες προβλέπε για την εγγραφή μελών την αυτοπρόσωπη παρουσία και όχι την ηλεκτρονική εγγραφή (isyriza) όπως προβλέπεται στην πρόταση της επιτροπής καταστατικού.

Τα πνεύματα προσπάθησε να ηρεμήσει ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος πρότεινε να γίνει ψηφοφορία ώστε και αυτό το επίμαχο-όπως αποδείχτηκε-για την μειοψηφία θέμα να περάσει από κάλπες στις 15 Μαϊου οπότε και θα γίνουν οι εκλογές για ανάδειξη προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής. Η ψηφοφορία έγινε δια ανατάσεως των καρτών και η πρόταση του γραμματέα πέρασε. Στο βήμα ανέβηκε κάποια στιγμή ο Πάνος Σκουρλέτης που διαφώνησε και με τον τρόπο της καταμέτρησης και μάλιστα ακούστηκε να λέει ότι “θα αποχωρήσουμε” σημ. εννοώντας από το Συνέδριο. Υπήρξε μικρή διακοπή για να εκτονωθεί το κλίμα έντασης.

Εκ μέρους της Ομπρέλας παρενέβη ο Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος απέρριψε την πρόταση Τζανακόπουλου. Ακολούθησε ψηφοφορία ξανά δια ανατάσεως της χειρός επί της πρότασης Τζανακόπουλου η οποία και εγκρίθηκε. Ο Πάνος Σκουρλέτης ωστόσο, κατήγγειλε τη διαδικασία και ανακοίνωσε ότι η Ομπρέλα δεν θα συμμετάσχει και αποχωρεί. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε μια πρόταση συμβιβασμού ζητώντας να συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το υπάρχον καταστατικό και να πραγματοποιηθεί ένα καταστατικό συνέδριο. Λόγω της έντασης που προκλήθηκε παρενέβη ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για καταστατικό συνέδριο,καθώς το ζήτημα του καταστατικού μπορεί να συζητηθεί σε διαρκές συνέδριο, κομματικά καθώς ούτως ή άλλως όσοι προσέλθουν στις κάλπες της 15ης Μαΐου, θα έρθουν με φυσική παρουσία, συνεπώς θα πληρείται ο όρος της αυτοπρόσωπης συμμετοχής.

 

3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Θρίαμβος Τσίπρα: Με το συντριπτικό 73,5% ψηφίστηκε η πρόταση του για εκλογή προέδρου και ΚΕ από τα μέλη!

Με το εμφατικό 73,5% – παρά τα όσα διέδιδαν κορυφαία στελέχη της Ομπρέλας περί ενός ποσοστού τουλάχιστον 35% που θα καταψήφιζαν – υπερψηφίστηκε από τους Συνέδρους η τολμηρή πρόταση – τομή του Αλέξη Τσίπρα, που γυρίζει σελίδα και μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην μεγάλη Αριστερή παράταξη του προοδευτικού χώρου!  Αξιζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στις κάλπες υπήρξε μαζική!

Πιο συγκεκριμένα το εντυπωσιακό 73,52% των ψήφων συγκέντρωσε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για απευθείας εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 5.784 συνέδρων, ψήφισαν 4.681, ενώ υπήρξαν 5 άκυρα και 30 λευκά.

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την βάση απέσπασε 3.438 (73,52% επί του συνόλου των ψηφισάντων). Η πρόταση των 14 μελών που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα» απέσπασε 1.208 ψήφους (ποσοστό 25,83%).