Τεράστιο πλήγμα Μητσοτάκη από τις φωτιές.Εισηγήσεις για εκλογές ή σαρωτικό ανασχηματισμό – Ανασχηματισμός: Ο υποψήφιος αντικαταστάτης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Τεράστιο πλήγμα Μητσοτάκη από τις φωτιές-Εισηγήσεις για εκλογές ή σαρωτικό ανασχηματισμό

Φοβούνται  μήπως  η κακή εικόνα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη παγιωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα καθώς ο πρωθυπουργός δεν έχει πλέον πολλούς άσσους για να βγάλει από το μανίκι του.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς όλα τα στοιχεία από τις κυλιόμενες μετρήσεις που κάνει η κυβέρνηση δείχνουν ότι  οι επιπτώσεις από τις καταστροφικές φωτιές σε όλη την Ελλάδα αφορούν πρωτίστως τον πρωθυπουργό και μετά την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του και οι αρμόδιοι υπουργοί.

Με λίγα λόγια η δημοτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη –που ήταν και το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης- καταρρέει και τίποτα δεν μπορεί να την σταματήσει.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση  ο πρωθυπουργός   έχει δεχθεί – σύμφωνα με πληροφορίες – δύο εισηγήσεις από τους στενούς του συνεργάτες. Εκλογές ή σαρωτικό ανασχηματισμό.

Το σενάριο των εκλογών υποστηρίζουν όσοι θεωρούν ότι πλέον ο χρόνος κυλά αντίστροφα για την   κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Οι ίδιοι άνθρωποι   φοβούνται  μήπως  η κακή εικόνα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη παγιωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς ο πρωθυπουργός δεν έχει πλέον πολλούς άσσους για να βγάλει από το μανίκι του.

Έτσι θεωρούν ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών είναι το καταλληλότερο αφού θα έβαζε σε δίλημμα τους Ελληνες ψηφοφόρους οι οποίοι σήμερα εμφανίζονται απογοητευμένοι από τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο χρόνος που θα γίνουν οι εκλογές έχει  και αυτός την σημασία τους καθώς όπως υποστηρίζουν μετά την πρώτη  οικονομική ενίσχυση των πληγέντων από τις πυρκαγιές και πριν ξαναφουντώσει ο κορονοϊός θα μπορούσαν να στηθούν οι κάλπες.

Το δεύτερο σενάριο μιλά για σαρωτικό ανασχηματισμό. Δηλαδή για ένα νέο κυβερνητικό σχήμα που σε τίποτα δεν θα θυμίζει το παλαιό φέρνοντας έτσι δυσάρεστες αναμνήσεις στους πολίτες.

Το πρόβλημα σε αυτό το σενάριο είναι ότι ο πρωθυπουργός στην πραγματικότητα δεν έχει πάγκο . Δεν έχει δηλαδή νέα στελέχη τα οποία θα αντικαταστήσουν τους επικοινωνιακά φθαρμένους υπουργούς και θα δώσουν μια νέα πνοή στην κυβέρνηση.

Έτσι για την ώρα έχει στοχοποιηθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο οποίος μοιάζει να είναι ο πιο ευάλωτος κρίκος μέσα στο κυβερνητικό σχήμα.

Όμως από μόνη της η μετακίνηση ή η  έξοδος του Μιχάλη Χρυσοχοίδη από την κυβέρνηση δεν επαρκεί προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να σηματοδοτήσει το σχέδιο αναδόμησης του κυβερνητικού του σχήματος.

Και οι δύο προτάσεις έχουν τα υπέρ και τα κατά τους .Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα φανεί προς τα πού θα γείρει ο πρωθυπουργός προκειμένου να διασώσει ότι μπορεί από την κυβέρνηση του.

 

Ανασχηματισμός: Ο υποψήφιος αντικαταστάτης του Μιχάλη ΧρυσοχοΐδηΑνασχηματισμός: Ο υποψήφιος αντικαταστάτης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Η δυσαρέσκεια που υπάρχει είναι μεγάλη και φάνηκε από την απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο ανασχηματισμός έχει ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζεται. Το κεντρικό ζητούμενο είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Είναι μία πολύ δύσκολη εξίσωση που καλείται να λύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραμείνει στην κυβέρνηση, τότε είναι σαν παραδέχεται ο πρωθυπουργός πως όλα καλώς έγιναν με τις πυρκαγιές και η ευθύνη πηγαίνει κατευθείαν στο Μαξίμου.

Η δυσαρέσκεια που υπάρχει είναι μεγάλη και φάνηκε από την απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε για αν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού η απάντηση που έδωσε ήταν ότι «αυτό που μας απασχολεί τώρα» είναι η αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αφήνοντας δηλαδή εντελώς ακάλυπτο τον υπουργό, πράγμα που πολύ σπάνια μπορεί να συμβεί και ο υπουργός να παραμείνει στην κυβέρνηση.

Ωστόσο η παρουσία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην κυβέρνηση έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού είναι η πλέον τρανταχτή μεταγραφή από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, προς το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να κάνει ανοίγματα.

Πάντως, αν τελικά επικρατήσει η απόφαση της απομάκρυνσης, τότε έχει βρεθεί ο διάδοχός του. Είναι ένα πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, όπως αναφέρει και η Κυριακάτικη Kontranews. Με την κίνηση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει έναν άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και δίνει λύση σε μία διαμάχη που σοβεί στο Μαξίμου με έτερο πολύ ισχυρό στέλεχος.

Οσον αφορά στις υπόλοιπες αλλαγές, ακούγονται τα γνωστά σενάρια για τον Βασίλη Κικίλια, την Νίκη Κεραμέως, τον Αδωνι Γεωργιάδη, τον Χάρη Θεοχάρη, τον Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ το πλέον ενδιαφέρον σενάριο που διακινείται είναι της επιστροφής του Τάκη Θεοδωρικάκου.

Οπως αντιλαμβάνεστε αν οι αλλαγές παραμείνουν στο επίπεδο των σεναρίων που κυκλοφορούν δεν μπορεί να σταλεί το μήνυμα της επανεκκίνησης, ούτε να χαρακτηριστεί ο ανασχηματισμός ως δομικός, όπως διαδίδει το Μαξίμου ότι θέλει να κάνει.