Τελ Αβίβ: Τα υψίπεδα του Γκολάν θα «παραμείνουν υπό ισραηλινή κυριαρχία – Νετανιάχου: Το εμβόλιο αντιμετωπίζει συντριπτικά τους θανάτους από κορωνοϊό

Τελ Αβίβ: Τα υψίπεδα του Γκολάν θα «παραμείνουν υπό ισραηλινή κυριαρχία

Τα υψίπεδα του Γκολάν θα «παραμείνουν υπό ισραηλινή κυριαρχία», δήλωσε σήμερα το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού απαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως η αμερικανική υποστήριξη για τον έλεγχο του Γκολάν από το Ισραήλ δεν είναι αμετακίνητη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε χθες, Δευτέρα, στο αμερικανικό δίκτυο CNN πως το Γκολάν είναι «πολύ σημαντικό για την ασφάλεια του Ισραήλ» αλλά πως «τα ζητήματα της νομιμότητας είναι άλλης τάξης».

«Με τον καιρό, αν η κατάσταση αλλάξει στη Συρία, είναι κάτι που θα μελετήσουμε», είπε και πρόσθεσε πως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχει μιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου.

«Η θέση του Ισραήλ είναι σαφής. Σε κάθε ενδεχόμενο μελλοντικό σενάριο, τα υψίπεδα του Γκολάν θα παραμείνουν υπό ισραηλινή κυριαρχία», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείου υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γραφείου του Νετανιάχου, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ανάμεσα στις αποφάσεις που σημάδεψαν την υποστήριξή του στο Ισραήλ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τον Μάρτιο του 2019 διάταγμα με το οποίο αναγνώριζε επίσημα την κυριαρχία του Ισραήλ στο κατεχόμενο τμήμα των συριακών υψιπέδων του Γκολάν, που προσαρτήθηκαν το 1981. Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση αυτή.

Η Συρία είχε χαρακτηρίσει τότε την απόφαση του Τραμπ «κατάφωρη επίθεση» στην κυριαρχία της.

Το Ισραήλ και η Συρία, που εξακολουθούν να παραμένουν τεχνικά σε πόλεμο, χωρίστηκαν ντε φάκτο στο επίπεδο των υψιπέδων του Γκολάν, που κατέχει το Ισραήλ από το τέλος του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967.

 

Ισραήλ – Νετανιάχου: Το εμβόλιο αντιμετωπίζει συντριπτικά τους θανάτους από κορωνοϊό

Περισσότεροι από 97% των θανάτων από Covid-19 στο Ισραήλ κατά τον τελευταίο μήνα ήταν ανθρώπων που δεν είχαν εμβολιασθεί, δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενόσω η κυβέρνησή του προσπαθεί να αυξήσει την προσέλευση των πολιτών για εμβολιασμό με το εμβόλιο των Pfizer/BionTech.

Περίπου το 38% του πληθυσμού των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.

Όμως οι στόχοι της κυβέρνησης για την επίτευξη κάλυψης 50% και την επαναλειτουργία της οικονομίας τον ερχόμενο μήνα τίθενται εν αμφιβόλω, καθώς ο καθημερινός ρυθμός των εμβολιασμών μειώνεται.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης. Θέλω να σας γνωστοποιήσω ένα δυσάρεστο γεγονός: τον περασμένο μήνα -τις τελευταίες 30 ημέρες- 1.536 άνθρωποι πέθαναν [από Covid-19] στο κράτος του Ισραήλ. Περισσότεροι από 97% εξ αυτών δεν είχαν εμβολιασθεί. Λιγότεροι από 3% είχαν εμβολιασθεί» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η εκστρατεία εμβολιασμού άρχισε στις 19 Δεκεμβρίου και επικεντρώθηκε στους Ισραηλινούς ηλικίας άνω των 60 ετών και σε άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το Ισραήλ έχει έκτοτε μειώσει την ηλικία εμβολιασμού στα 16 έτη, όμως οι πιο νέοι πολίτες προσέρχονται λιγότερο να εμβολιασθούν, καθώς εμφανίζουν σπανιότερα επικίνδυνες επιπλοκές από τον κορωνοϊό.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν, επίσης, πως μερικοί αλλάζουν γνώμη εξαιτίας φημών για εν δυνάμει μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τα εμβόλια.

Ο Νετανιάχου απέρριψε τις επιφυλάξεις για τα εμβόλια ως «ψευδείς ειδήσεις» και πρόσθεσε: «Είμαστε ένα έθνος εμβολιασμού. Έχουμε εμβόλια για κάθε πολίτη, για όλους. […] Αν πάτε να εμβολιασθείτε, σώζετε τη ζωή σας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*