Τελεσίγραφο Μακρόν-Σίσι σε Ερντογάν: «Πάρε τώρα τον στρατό σου από την Λιβύη» – «Καήκαμε»! Με ρεκόρ… στα κόκκινα έφυγε ο Νοέμβριος του 2020!

Οι δύο ηγέτες, τόνισαν την ανάγκη να εγκαταλείψουν όλοι οι μισθοφόροι τη Λιβύη, αλλά και οι χώρες που παρεμβαίνουν σε αυτή, ”φωτογραφίζοντας” προφανώς την Τουρκία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, υποδέχτηκε σήμερα τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Οι δύο ηγέτες, τόνισαν την ανάγκη να εγκαταλείψουν όλοι οι μισθοφόροι τη Λιβύη, αλλά και οι χώρες που παρεμβαίνουν σε αυτή, ”φωτογραφίζοντας” προφανώς την Τουρκία.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ερντογάν έπιασε το τηλέφωνο και κάλεσε τον Μπασάγα, τον Μισρί και τον υπουργό Άμυνας της Λιβύης Νεμβρούς για να τους… εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, όπως σχολιάζουν τα ΜΜΕ στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ερντογάν εξέφρασε την ανησυχία του με τις κινήσεις του Μπασάγα και Mισρί τις τελευταίες ημέρες. Το ταξίδι στο Παρίσι τις τελευταίες εβδομάδες και η συνάντηση με το Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, το Γάλλο υπουργό Άμυνας και το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών και μια συμφωνία ασφαλείας με μια γαλλική εταιρεία προκάλεσε αναστάτωση στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν ενοχλήθηκε όχι μόνο με την επίσκεψη στη Γαλλία αλλά και στην Αίγυπτο. Ο Μπασάγα τόνισε την αλληλεγγύη με την Αίγυπτο. Πηγές κοντά στον Ερντογάν δήλωσαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τον Μπασάγα και Μισρί να αλλάξουν τη στάση τους.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η Γαλλία και η Αίγυπτος προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία, προσπαθώντας να ορίσουν πρόεδρο της Λιβύης τον Ακίλα Σαλέχ.

Οι δηλώσεις Σίσι-Μακρόν

Ο Αλ-Σίσι έκανε δηλώσεις και για την Μουσουλμανική Αδελφότητα: ”Είμαι υποχρεωμένος να προστατεύσω την χώρα μου, από μια εξτρεμιστική οργάνωση που δυστυχώς βρίσκεται και στην Αίγυπτο για περισσότερα από 90 χρόνια”

“Είμαστε ένα έθνος που ζει σε εξαιρετικά σκληρές και ταραχώδεις συνθήκες”, πρόσθεσε.

Τόνισε ότι οι συζητήσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν χαρακτηρίστηκαν από ειλικρίνεια και διαφάνεια και αντικατοπτρίζουν την έκταση της σύγκλισης απόψεων σε πολλά περιφερειακά ζητήματα, καθώς.

Από τη μεριά του, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι το ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και την ανάγκη αντιμετώπισής της, τονίζοντας ότι η Αίγυπτος είναι ευάλωτη σε πολλές προκλήσεις και είναι ένα αδιαπέραστο προπύργιο κατά του εξτρεμισμού.
Ο Μακρόν επιβεβαίωσε ότι οι μισθοφόροι και οι τουρκικές δυνάμεις εξακολουθούν να υπάρχουν στη Λιβύη και ότι πρέπει να φύγουν!

Οι Τούρκοι στέλνουν ενισχύσεις στη Λιβύη

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία ενισχύει τους μισθοφόρους στην Λιβύη. Τούρκοι στρατιωτικοι εκπαιδεύουν τόσο τον GNA, όσο και τους τζιχαντιστές, ενώ ταυτόχρονα, μεταγωγικά A400M στέλνουν όπλα, τανκ και πυραύλους στη Λιβύη!

 

«Καήκαμε»! Με ρεκόρ… στα κόκκινα έφυγε ο Νοέμβριος του 2020!

καιρός Νοέμβριος

Ο κόσμος μόλις βίωσε τον πιο ζεστό Νοέμβριο σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ η Ευρώπη είχε το πιο θερμό Φθινόπωρο, σύμφωνα με μια ανησυχητική έκθεση της Υπηρεσίας για την Κλιματική Αλλαγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus.

Οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν περισσότερο σε μια μεγάλη περιοχή σε όλη τη βόρεια Ευρώπη, τη Σιβηρία και τον Αρκτικό Ωκεανό, όπου ο θαλάσσιος πάγος ήταν στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο που παρατηρήθηκε ποτέ τον Νοέμβριο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Αμερική, η νότια Αφρική, το οροπέδιο του Θιβέτ, η ανατολική Ανταρκτική και το μεγαλύτερο μέρος της Αυστραλίας είδαν επίσης θερμοκρασίες πολύ πάνω από τον μέσο όρο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Νοέμβριος ήταν σχεδόν 0,8 βαθμούς Κελσίου (1,44 Φαρενάιτ) πάνω από τον μέσο όρο σε σχέση με τη μέση τιμή για την περίοδο 1981-2010 και 0,1C (0,18F) υψηλότερα από πέρυσι.

Και αυτή η ασυνήθιστη θερμότητα έρχεται παρά το δροσιστικό αποτέλεσμα του ρεύματος La Niña.

Στην Αυστραλία, πυρκαγιές βρίσκονται εκτός ελέγχου εδώ και έξι εβδομάδες στο δημοφιλές τουριστικό σημείο του νησιού Fraser, καθώς τμήματα της χώρας βρίσκονται στη μέση ενός πρωτοφανούς καύσωνα.

Ο Νοέμβριος και τα ανησυχητικά δεδομένα

«Αυτά τα αρχεία συνάδουν με τη μακροπρόθεσμη τάση της υπερθέρμανσης του παγκόσμιου κλίματος», δήλωσε ο Carlo Buontempo, διευθυντής της υπηρεσίας αλλαγής του κλίματος Copernicus στο ECMWF.

Είπε ότι ο Νοέμβριος ήταν «ένας εξαιρετικά ζεστός μήνας» παγκοσμίως και οι θερμοκρασίες στην Αρκτική και τη βόρεια Σιβηρία παρέμειναν σταθερά υψηλές, ενώ ο θαλάσσιος πάγος ήταν κοντά στη χαμηλότερη έκτασή του.

«Αυτή η τάση αφορά και τονίζει τη σημασία της συνολικής παρακολούθησης της Αρκτικής, καθώς θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε.

Ο Buontempo είπε ότι οι υπεύθυνοι διαμόρφωσης θεμάτων πολιτικής που δίνουν προτεραιότητα στον μετριασμό των κλιματικών κινδύνων «πρέπει να δουν αυτά τα αρχεία ως κουδούνι συναγερμού» και να σκεφτούν πιο σοβαρά από ποτέ πώς να συμμορφωθούν καλύτερα με τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015.

Διαταραχές και στην πολιτική σκηνή

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία του Παρισιού τον περασμένο μήνα, με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ισχυρίζεται ότι «είχε σχεδιαστεί για να σκοτώσει την αμερικανική οικονομία», αλλά ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να επαναφέρει το σύμφωνο μετά την ορκωμοσία του.

Τα δεδομένα του Copernicus δείχνουν ότι το 2020 θα μπορούσε να είναι η πιο καυτή χρονιά. Είναι ισοδύναμο με το 2016, το θερμότερο έτος που είχαμε ποτέ και είναι πιθανό να ισούται με το ρεκόρ του 2016 ή να το υπερβαίνει οριακά εκτός εάν ο υδράργυρος πέσει αυτόν τον μήνα.