Τα τρία στοιχεία των δημοσκοπήσεων που κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να χαμογελά — Τρ. Αλεξιάδης για την υπόθεση Πάτση: ΝΔ και κυβέρνηση γνώριζαν και συγκάλυπταν

Αλέξης Τσίπρας: « Ο Κ. Μητσοτάκης δίνει την εικόνα μιας άλλης χώρας και δεν κοκκινίζει»

Τα “εκλογικά κλειδιά” που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ανοίξουν τον δρόμο για την πρωτιά στις κάλπες της απλής αναλογικής περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία του συνέντευξη.

Η Κουμουνδούρου παρακολουθεί την πορεία των δημοσκοπήσεων που δείχνουν προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας δεν δείχνει όμως να ανησυχεί ιδιαίτερα για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Αλέξης Τσίπρας λέει συχνά πως η πιο αξιόπιστη δημοσκόπηση είναι οι εκλογές και μάλιστα στην τηλεοπτική του συνέντευξη επανέλαβε κάτι που έχει αναφέρει και στο παρελθόν, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποεκτιμάται σε ποσοστά στις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Κυρίως γιατί το κομμάτι που αντιστοιχεί στην μεγαλύτερη εκλογική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κυρίως οι ψηφοφόροι των νεώτερων ηλικιακών ομάδων δεν συμμετέχουν στις δημοσκοπήσεις.

Κάτι που άλλωστε είχε φανεί και στις εκλογές του 2019 όταν οι δημοσκοπικές εταιρείες έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ ως ανώτατο ποσοστό το 28%, για να κερδίσει στην κάλπη ένα 31,6% . Το δεύτερο στοιχείο που παρακολουθεί η Κουμουνδούρου και θεωρείται σημαντικό και από τον Αλέξη Τσίπρα αφορά το γεγονός πως η διαφορά με τη ΝΔ βαίνει διαρκώς μειούμενη. Μπορεί μεν η απόσταση να είναι ακόμη και τώρα αισθητή, ωστόσο εδώ και αρκετούς μήνες έχει σταθεροποιηθεί σε μονοψήφια ποσοστά στο σύνολο των εταιρειών που διενεργούν τις δημοσκοπήσεις.

Και το κυβερνών κόμμα δεν δείχνει τάσεις αύξησης των ποσοστών του, αντιθέτως φαίνεται μία συμπίεση της εκλογικής του επιρροής. Την ίδια ώρα καταγράφεται μία σταθερή αργή ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που φανερώνει πως όσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών η αξιωματική αντιπολίτευση καταφέρνει να βρίσκει ευήκωα ώτα σε μεγαλύτερο εκλογικό ακροατήριο.

Ο τρίτος παράγων των δημοσκοπήσεων που δεν περνάει απαρατήρητος από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η διαρκώς διογκούμενη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση κάτι που αποτυπώνεται σχεδόν σε όλα τα ποιοτικά ευρήματα των μετρήσεων. Η ανάλυση που κάνει η Κουμουνδούρου είναι πως οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι δεν θα γείρουν προς τη Νέα Δημοκρατία καθώς εκτιμάται πως αυτή η δυσφορία θα ενταθεί. Με δεδομένο ότι στις ηλικιακές ομάδες 17-44 ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πρώτο κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει πως το ένα στοιχείο που θα κρίνει τις εκλογές είναι εάν το κόμμα του θα καταφέρει να ορθώσει μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και το άλλο κρίσιμο στοιχείο σχετίζεται με το ποιοι θα πάνε στην κάλπη να ψηφίσουν.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να δώσει μάχη κατά της αποχής και συγχρόνως έστειλε μήνυμα στον πρωθυπουργό να μην σχεδιάσει εκλογές μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, κατά την οποία οι περισσότεροι νέοι που ως επί το πλείστον είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είτε εργάζονται στον τουρισμό και σε συναφή εποχικά επαγγέλματα είτε βρίσκονται σε διαδικασία καλοκαιρινών διακοπών.

Σε κάθε περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα δράσεις τόσο στην περιφέρεια όσο και στο κέντρο με στόχο να προσεγγίσει περισσότερες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες και να ενισχύσει την παρουσία του στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Βούλα Κεχαγιά

 

Τρ. Αλεξιάδης για την υπόθεση Πάτση: ΝΔ και κυβέρνηση γνώριζαν και συγκάλυπταν

«Η ΝΔ ήξερε, από τον Φεβρουάριο του 2020, με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δημοκρατία», από τον Ιούνιο του 2021 με την ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριου Κάτση. Η ΝΔ ήξερε, η κυβέρνηση ήξερε και έκανε την πολιτική επιλογή να συγκαλύψει το πλιάτσικο, διότι περί αυτού πρόκειται» τόνισε σε συνέντευξή του στο OPEN ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, επιδεικνύοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας και την αναπάντητη ερώτηση.

«Η διαφορά μας στις ιδεολογικές απόψεις με τα στελέχη της ΝΔ για τον ρόλο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, δεν περίμενα ότι θα ήταν να …κόψουμε ένα κομμάτι του δημόσιου τομέα για να οικονομήσουν κάποιοι στον ιδιωτικό τομέα. Βλέπω ότι ορισμένα στελέχη της ΝΔ έχουν βρει το δημόσιο, κατά το κοινώς λεγόμενο, για να οικονομήσουνε», επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στην αποτυχημένη προσπάθεια συμψηφισμού των σκανδάλων που αποκαλύπτονται, με δικαστικές περιπέτειες στις οποίες οι ίδιοι έχουν εμπλέξει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τρ. Αλεξιάδης απάντησε: «Πουθενά σε δικογραφία και για τον κ. Παππά και για τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι έχουν βλάψει το Ελληνικό δημόσιο ούτε κατά ένα ευρώ! Ιδίως όσα έκανε ο κ. Παππάς έχουν αυξήσει τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου κατά 190 εκ. ευρώ».

Απευθυνόμενος δε στον παρόντα Υπουργό Υγείας είπε: «Επειδή διάβασα ότι ο συγκεκριμένος δικηγόρος ήταν Νομικός Σύμβουλος και σε κάποιο Νοσοκομείο, πείτε στους Διοικητές των Νοσοκομείων όταν είναι να επιλέξουν Νομικούς Συμβούλους να τους κάνουν στοιχειώδες ερωτήσεις εάν ξέρουν το Σύνταγμα, διότι από ότι φάνηκε ο συγκεκριμένος δεν ήξερε καν τα άρθρα του Συντάγματος. Ο Διοικητής του νοσοκομείου δεν βρήκε τυχαία κάποιο δικηγόρο, που έτυχε να είναι και βουλευτής της ΝΔ».

Δείτε το video: