Τα συν και τα πλην της παρουσίας Τσίπρα στη ΔΕΘ – Άποψη: Δύο τελείως διαφορετικές στρατηγικές

Τα συν και τα πλην της παρουσίας Τσίπρα στη ΔΕΘ

Απόλυτα ικανοποιημένοι δηλώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ από τη διήμερη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Ο τελευταίος θέλησε να περάσει στον κόσμο μια εικόνα νέας αρχής, (αυτό άλλωστε ήταν και το κεντρικό μότο στο φόντο πίσω του), απάντησε, επί 3,5 ολόκληρες ώρες, σε 44 ερωτήσεις χωρίς να αποκλείσει κανένα Μέσο και χωρίς να δείξει ότι βαρέθηκε ενώ για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσε αυτό που ξέρανε όλοι: ότι έχει την ικανότητα να παραμένει απλός και ήρεμος με λόγο κατανοητό για την πλειοψηφία του κόσμου.

Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η πολιτική παραμένει μέχρι και σήμερα ένα ομαδικό άθλημα και ένας άνθρωπος δεν μπορεί να γυρίσει μόνος του το παιχνίδι. Στο περιθώριο ορισμένα μέλη του κόμματος γκρίνιαξαν για το πράσινο φόντο πίσω από τον πρόεδρο το βράδυ του Σαββάτου (είμαστε ένα κόμμα της Αριστεράς και δεν θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ, έλεγαν) κάτι που δεν επαναλήφθηκε στη συνέντευξη της Κυριακής και ο ευρωβουλευτής του κόμματος Στέλιος Κούλογλου, με άρθρο του στο tvxs, έκανε λόγο για ισοπαλία Μητσοτάκη – Τσίπρα στη φετινή ΔΕΘ και ότι ο κ. Μητσοτάκης διαθέτει επικοινωνία αλλά δεν έχει ιδέες σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα που έχει ιδέες αλλά δεν έχει επικοινωνία. Το κόμμα πάντως και η νομαρχιακή Θεσσαλονίκης ήταν εκεί για να στηρίξει και να βοηθήσει όπου χρειάζονταν με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης

Από εκεί και μετά ο Αλέξης Τσίπρας δεν ζήτησε εκλογές λέγοντας ότι «δεν θα γίνω Μητσοτάκης» και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο από μέρους του με την εξέλιξη της πανδημίας (και έχει απόλυτο δίκιο σε αυτό) ωστόσο πέταξε το μπαλάκι στον πολιτικό του αντίπαλο σημειώνοντας ότι έχει με βάση το Σύνταγμα την ευθύνη να προκαλέσει εκλογές, «αν έχει το θάρρος κι αν είναι τόσο ανεύθυνος και αν τολμά ας τις προκηρύξει στο χέρι του είναι. Ψάχνει να βρει συνένοχο στην ευθύνη; Να είναι πιο φειδωλός σε τέτοιου είδους ψευτοκουτσαβακισμούς. Είναι ο άνθρωπος που απέφυγε να πάει σε τηλεοπτική αντιπαράθεση μαζί μου. Εγώ θα είμαι εδώ να δούμε αυτός τι δικαιολογία θα βρει προκειμένου να αποφύγει και πάλι την τηλεοπτική αναμέτρηση».

Αναφερόμενος στο στόχο των εκλογών όποτε κι αν γίνουν αυτές είπε ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρωτιά και η επίτευξη από την πρώτη Κυριακή μιας κυβέρνησης προοδευτικό πρόσημο.
Σε διαφορετική περίπτωση, είπε, ο κ. Μητσοτάκης θα οδηγήσει τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν με το νέο εκλογικό σύστημα και θα οδηγήσουν ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα στην εξουσία. Με απλά Ελληνικά ο κ. Τσίπρας έθεσε το δίλημμα σε ΚΙΝΑΛ και Μερα25 «προοδευτική διακυβέρνηση ή αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε, εμμέσως πλην σαφώς, και στην κριτική που δέχθηκε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα που ανακοίνωσε το Σάββατο σημειώνοντας πως είναι κοστολογημένα και φτάνουν περίπου στο 1 δισ. 700 εκ. ευρώ ενώ τη μερική διαγραφή των χρεών μέσα στην πανδημία, που είναι άπαξ, την υπολόγισε κι αυτή κοντά στο 1,7 δισ. ευρώ.

Στις καλένδες πόθεν έσχες Μητσοτάκη και σκάνδαλο Novartis

Εντύπωση προκάλεσε και η απάντησή του στην ερώτηση του Documento για το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επί της ουσίας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φέρει το θέμα στη Βουλή και δεν προτίθεται να πράξει κάτι άλλο όπως να φέρει το θέμα στη Δικαιοσύνη ο ίδιος. Μάλιστα αρνήθηκε να σχολιάσει και αποφάσεις της Δικαιοσύνης όπως για παράδειγμα να αγνοεί επίσημα έγγραφα του Γαλλικού κράτους που επιβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός κατέθετε επί 4 τουλάχιστον έτη ανακριβές πόθεν έσχες ή να μετατρέπει το σκάνδαλο Novartis με παγκόσμιες προεκτάσεις σε «πολιτική σκευωρία» την ώρα που ερευνά μια δήλωση βουλευτή της ΝΔ για «μπάφους» στο Μαξίμου επί κυβερνήσεώς ΣΥΡΙΖΑ! Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε ειδική αναφορά στον νέο υπουργό Υγείας Αθ. Πλεύρη λέγοντας ότι προφανώς ο κ. Μητσοτάκης «έχει γραμμάτια να ξεπληρώσει στον χώρο της ακροδεξιάς», δεν σήκωσε το μπαλάκι που του πέταξε το Documento με τη Novartis όταν ο κ. Πλεύρης, ως σύμβουλος του τότε υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Προφανώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε με αυτόν τον τρόπο να αφήσει πίσω του τα δύο θέματα – σκάνδαλα κάτι που επιθυμεί εδώ και χρόνια μερίδα κορυφαίων στελεχών εντός του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ποτέ δεν είδε με καλό μάτι ούτε τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ούτε την «σκανδαλολογία» όπως ονομάζουν την προσπάθεια να τιμωρηθούν επιτέλους όσοι χρεοκόπησαν και υπερχρέωσαν τη χώρα. Άποψη που θα μπορούσε μέχρι και να συμφωνήσει κανείς αν στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη έκανε τη δουλειά της ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Αλλά στη χώρα με την έκταση που έχει λάβει η διάβρωση των Θεσμών από τη ΝΔ και το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ σημερινό ΚΙΝΑΛ το αίτημα για διαφάνεια, αξιοκρατία και να μπει ένα τέλος στην ατιμωρησία παραμένει κεντρικό διακύβευμα για μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Δημήτρης Χατζηνικόλας

 

Δύο τελείως διαφορετικές στρατηγικές

Η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης ήταν πάντοτε ευκαιρία για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να παρουσιάσουν τα προγράμματά τους για την οικονομία, τη δημοκρατία και τη διακυβέρνηση της χώρας, ιδιαίτερα όταν η απόσταση από τις εκλογές δεν φαίνεται μακρινή. Αυτό ακριβώς έγινε και φέτος.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασαν στη Θεσσαλονίκη προγράμματα, επιδιώκοντας να πάρουν με το μέρος τους την κρίσιμη μάζα του εκλογικού σώματος που θα τους δώσει τη νίκη στις εκλογές. Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε του μοντέλου διακυβέρνησης που έχει δημιουργήσει με το λεγόμενο επιτελικό κράτος και τη συγκέντρωση υπερεξουσιών στα χέρια του.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε -και υποσχέθηκε πως θα υλοποιήσει αν κερδίσει τις εκλογές το κόμμα του- ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, αποκεντρωμένο, αποτελεσματικό και δημοκρατικό. Με μια κυβέρνηση που δεν θα είναι στενά κομματική, αλλά θα αντιπροσωπεύονται σε αυτήν οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεσμεύτηκε για μηχανισμούς ελέγχου της κυβερνητικής εξουσίας και χωρίς αυτή την αποπνικτική μονοφωνία στην ενημέρωση, η οποία έχει επιβληθεί σήμερα ως αποτέλεσμα της διαπλοκής ανάμεσα στην εκτελεστική εξουσία και ισχυρά συμφέροντα. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του «Ποτέ ξανά η Ελλάδα της οθόνης δεν υπήρξε τόσο διαφορετική από την Ελλάδα της πραγματικής ζωής».

Δεσμεύτηκε, επίσης, για την αποκατάσταση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών που η σημερινή κυβέρνηση κατάργησε.

Το δεύτερο κεντρικό στοιχείο που διακρίνει τα προγράμματα που παρουσίασαν οι δύο πολιτικοί στη ΔΕΘ αφορά το μοντέλο ανάπτυξης. Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξάντλησε τις δεσμεύσεις και τα μέτρα που εξήγγειλε υπέρ των μεγαλο-μεσαίων και ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων, καθώς είναι υπέρ του δόγματος πως μόνο όταν ενισχυθούν οι ισχυροί θα προκύψουν επενδύσεις και ανάπτυξη.

Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στους μικρομεσαίους και στα φτωχά λαϊκά στρώματα, προτάσσοντας μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής τους δύναμης (π.χ. η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ). Πρόκειται για τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας από τη σκοπιά της παραγωγής και της κατανάλωσης, που αποτελούν και την προϋπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης.

Με δυο λόγια, μπροστά μας έχουμε δύο στρατηγικές διαχείρισης του υπάρχοντος κοινωνικού συστήματος. Το ζήτημα είναι από πού ξεκινά η κάθε μία και ποια συμφέροντα υπηρετεί.