Τα πρώτα γερμανικά Howitzer έφτασαν στην Ουκρανία — Φονικές πλημμύρες σε Ινδία – Μπαγκλαντές: Δεκάδες νεκροί και εκατ. εκγλωβισμένοι

Τα γερμανικά αυτοκινούμενα οβιδοβόλα έφθασαν στην Ουκρανία στην πρώτη παράδοση βαρέων όπλων που υποσχέθηκε το Βερολίνο, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέκσιι Ρέζνικοφ. Η Ουκρανία έχει κάνει εκκλήσεις στη Δύση να στείλει περισσότερο και καλύτερο πυροβολικό καθώς τα πυρομαχικά της χώρας εξαντλούνται για το υπάρχον οπλοστάσιο, που χρονολογείται από τη σοβιετική εποχή και το οποίο είναι από κάθε πλευράς κατώτερο από αυτό της Ρωσίας.

Βεληνεκές 40 χιλιομέτρων

«Το γερμανικό Panzerhaubitze 2000 εντάχθηκε στην οικογένεια του ουκρανικού πυροβολικού», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέκσιι Ρέζνικοφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Panzerhaubitze 2000 είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα πυροβολικού στα αποθέματα του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Στρατού και μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση 40 χλμ. Η Γερμανία δεσμεύτηκε τον Μάιο να προμηθεύσει στο Κίεβο επτά αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, ενώ άλλα πέντε τέτοια συστήματα πυροβολικού υποσχέθηκε η Ολλανδία.

Κριτική και καχυποψία

Η Γερμανία δέχθηκε αρκετή κριτική από δυτικούς συμμάχους για την επαμφοτερίζουσα στάση της σχετικά με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, η οποία τελικά κάμφθηκε υπέρ της αποστολής. Βέβαια, οι προνομιακές σχέσεις που είχαν ορισμένοι παλιοί Γερμανοί πολιτικοί με τη Ρωσία, όπως ο πρώην καγκελάριος Σρέντερ, δεν ξεπλένουν εύκολα την κηλίδα του αμήχανα συνεργαζόμενου εταίρου. Ακόμα, οι θέσεις του σύμβουλου Εξωτερικών Υποθέσεων  του καγκελάριου Σολτς και πρώην πρέσβη στην Ελλάδα, Γενς Πλέτνερ, σχετικά με τις μακροπρόθεσμες σχέσεις της Γερμανίας με τη Ρωσία, κάνουν τη Δύση να κοιτά με καχυποψία τον εταίρο της.

Τι έχει ανάγκη το Κίεβο

Παράλληλα, ο Αντρίι Γέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, δημοσίευσε μια λίστα με άλλα όπλα που υποσχέθηκε η Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων 30 τανκς Gepard και τρεις εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων MARS II, καθώς και 500 πυραύλους Stinger.

Το Κίεβο έχει δηλώσει προηγουμένως ότι χρειάζεται 1.000 οβίδες, 500 άρματα μάχης και 1.000 drone μεταξύ άλλων βαρέων όπλων για να απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία εισέβαλαν στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου και κατέλαβαν περίπου το 20% του εδάφους του.

Άλλες χώρες που προμήθευσαν την Ουκρανία με αυτοκινούμενα και ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία, η Νορβηγία και η Πολωνία.

 

Φονικές πλημμύρες σε Ινδία – Μπαγκλαντές: Δεκάδες νεκροί και εκατ. εκγλωβισμένοιΦονικές πλημμύρες σε Ινδία – Μπαγκλαντές: Δεκάδες νεκροί και εκατ. εκγλωβισμένοι

Kάτω από τα νερά συνεχίζουν να βρίσκονται το Μπανγκλαντές και η βορειοανατολική Ινδία, έπειτα από πολλές ημέρες σφοδρών βροχοπτώσεων και οι οποίες έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 69 ανθρώπων και τον εγκλωβισμό εκατ. ανθρώπων στα χωριά τους, με ελάχιστα ή καθόλου τρόφιμα και πόσιμο νερό.

Αν και οι πλημμύρες αποτελούν συχνό φαινόμενο στην Ινδία και στο Μπανγκλαντές, καθώς η εποχή των μουσώνων στη Νότια Ασία διαρκεί μεταξύ του Ιουνίου και του Οκτωβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητά, τη σοβαρότητά τους και κάνει τα φαινόμενα πιο ξαφνικά.

Οι πλημμύρες στην επαρχία Σιλχέτ του Μπανγκλαντές είναι οι χειρότερες που έχουν καταγραφεί εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα και η Unicef ανακοίνωσε ότι το 90% των εγκαταστάσεών της έχουν πλημμυρίσει, ενώ αυξάνονται παράλληλα οι ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του νερού.

Στο κρατίδιο Άσαμ, στη γειτονική Ινδία, εξαιτίας των πλημμυρών έχουν αποκοπεί τρεις περιοχές στην κοιλάδα Μπαράκ, ενώ το νερό στην κεντρική πόλη Σιλχάρ φτάνει μέχρι τη μέση των ανθρώπων. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, Χιμάντα Μπίσουα Σάρμα, μίλησε για «εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση». Περίπου 4,7 εκατ. άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο Άσαμ, με περίπου 330.000 να διαμένουν σε καταφύγια.