Τα παιδιά πληρώνουν το τίμημα του εμφυλίου στην Υεμένη – Λιβύη: Πάνω από 100 μισθοφόροι συνελήφθησαν στο Σουδάν

Τα παιδιά πληρώνουν το βαρύ τίμημα του πολέμου στην Υεμένη

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι τα παιδιά που υποσιτίζονται στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στην ιστορία της αραβικής χώρας, θα φθάσουν τα 2,4 εκατομμύρια έως το τέλος του έτους

Σκοτεινές στιγμές της ανθρωπότητας. Αδιανόητες στερήσεις σε τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υφίστανται εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στην Υεμένη. Με τον εμφύλιο να μαίνεται εδώ και 5 χρόνια, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι τα παιδιά που υποσιτίζονται στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στην ιστορία της αραβικής χώρας, θα φθάσουν τα 2,4 εκατομμύρια έως το τέλος του έτους.

H Σάλουα είναι πέντε ετών και ζυγίζει μόλις τριάμισι κιλά. Έχει υποστεί εγκεφαλική βλάβη από τον υποσιτισμό. Η οικογένεια της εκτοπίστηκε τρεις φορές λόγω του πολέμου και ο πατέρας της δεν μπορεί να βρει δουλειά.

“Είναι σε άσχημη κατάσταση. Και η δική μας κατάσταση έχει επιδεινωθεί εξαιτίας του πολέμου και του κορονοϊού. Είμαστε εγκλωβισμένοι στα σπίτια μας και δεν μπορούμε να διαθέσουμε ούτε 100 Ριάλ Υεμένης (35 λεπτά) για φαγητό καθημερινά” εξομολογείται στην κάμερα ο πατέρας της, Ιμπραήμ Αανταμπι.

Αυτή είναι η εικόνα εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών στην Υεμένη, που μαστίζεται από την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο. Ύστερα από πέντε χρόνια εμφυλίου πολέμου με τον κορονοϊό να εξαπλώνεται στη χώρα και την διεθνή οικονομική βοήθεια να μειώνεται συνεχώς, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο αριθμός των παιδιών που υποσιτίζονται θα αυξηθεί κατά 20%, φθάνοντας τα 2,4 εκατομμύρια έως το τέλος του έτους.

Λιβύη: Πάνω από 100 μισθοφόροι συνελήφθησαν στο Σουδάν

Μαχητές στην Τρίπολη της Λιβύης

Πάνω από 100 Σουδανούς μισθοφόρους συνέλαβαν οι αρχές του Σουδάν. Επρόκειτο να πολεμήσουν στο πλευρό του Χάφταρ στη Λιβύη.

Δυνάμεις ασφαλείας στο Σουδάν συνέλαβαν 122 Σουδανούς «μισθοφόρους» που ταξίδευαν με προορισμό τη γειτονική Λιβύη για να πολεμήσουν, ανέφερε χθες Κυριακή το σουδανικό πρακτορείο ειδήσεων Suna.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (ΚΕΣ), αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ με έδρα την πρωτεύουσα Τρίπολη, κατηγορεί σουδανικές πλευρές ότι στέλνουν μισθοφόρους για να πολεμήσουν στο πλευρό του αντίπαλου της, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Κατηγορία που αρνούνται οι σουδανικές αρχές. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, πολλές ένοπλες ομάδες από το Σουδάν και το Τσαντ, γειτονικές χώρες της Λιβύης, συμμετείχαν το 2019 σε μάχες στη Λιβύη, στο πλευρό των δυνάμεων του Χάφταρ, αλλά και της ΚΕΣ.

Εκπρόσωπος του παραστρατιωτικού σώματος τω Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), μιλώντας στο Suna, τόνισε πως «μια δύναμη ασφαλείας κατάφερε να συλλάβει 122 μαχητές, συμπεριλαμβανομένων οκτώ παιδιών, που ταξίδευαν στη Λιβύη ως μισθοφόροι». Το πρακτορείο δημοσίευσε ένα βίντεο στον ιστότοπό του, όπου δεκάδες νέοι κάθονταν στο έδαφος, περιτριγυρισμένοι από ένοπλα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας πάνω σε στρατιωτικά οχήματα.

Το βίντεο γυρίστηκε, σύμφωνα με το Suna, στην πόλη αλ Τζενέιρα, πρωτεύουσα του Δυτικού Νταρφούρ, που βρίσκεται στα σύνορα με το Τσαντ και τη Λιβύη.