Τα μαζεύει το Υπ. Παιδείας για τις κάμερες – Γεραπετρίτης: Ερχεται νέο μνημόνιο εάν αδειάσουν τα ταμεία – Πανελλήνιες: Όλο το πρόγραμμα των εξετάσεων. 15 Ιουνίου ξεκινούν για τα ΓΕΛ- 16 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ

Ν. Κεραμέως: Δεν προβλέπεται βιντεοσκόπηση του μαθήματος μέσα από την τάξη

Σε μία αλλαγή πλεύσης η υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι δεν προβλέπεται βιντεοσκόπηση αλλά μόνο “ζωντανή μετάδοση ήχου και εικόνας σε πραγματικό χρόνο, για όσο διαρκεί η διδασκαλία” χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει πως θα γίνεται αυτό χωρίς να γίνεται βιντεοσκόπηση.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα “προβλέπεται βιντεοσκόπηση του μαθήματος μέσα από την τάξη;” η υπουργός απαντάει μέσω non-paper: “Όχι. Η διάταξη προβλέπει ότι στις περιπτώσεις αυτές επιδημικής νόσου, όπως αυτή που βιώνουμε – επιτρέπεται μόνο η ζωντανή μετάδοση ήχου και εικόνας σε πραγματικό χρόνο, για όσο διαρκεί η διδασκαλία, με αποκλειστικούς αποδέκτες τους μαθητές. Απαγορεύεται ρητά η καταγραφή και η αποθήκευση του παραδιδόμενου μαθήματος.”.

Είχε προηγηθεί το “άδειασμα” από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η οποία κρίνει ως παράνομη η καταγραφή και αποθήκευση των μαθημάτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει ούτε ζωντανή μετάδοση ήχου και εικόνας καθώς η (παράνομη) καταγραφή ακόμη κι αν δεν γίνεται από το σχολείο μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε χρήστη, μαθητή ή γονιό από σπίτι με τη χρήση απλούστατων τεχνολογιών. Οτιδήποτε άλλωστε μεταδίδεται μέσω διαδικτύου μπορεί να καταγραφεί και να αποθηκευτεί σε έναν υπολογιστή και μετά να ανέβει ξανά οπουδήποτε.

Την απάντηση για το πως αλλιώς μπορεί να γίνει εξ’ αποστάσεως μάθημα δίνεται στη συνέχεια: με σταθερό τηλέφωνο και αστική χρέωση!!!

H υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως  χαρακτηρίζει αυτονόητη την υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνήσει για την πρόσβαση των μαθητών που μένουν εκτός σχολείου για προληπτικούς λόγους προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας, στην εκπαιδευτική διαδικασία εξ αποστάσεως .

Όπως τονίζει, «παρά την εκστρατεία παραπληροφόρησης και τη δίκη προθέσεων, με τη σημερινή της ανακοίνωση η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αποσαφήνισε ότι είναι καταρχήν νόμιμος ο σκοπός της ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως προβλέπεται στην πρόσφατη ρύθμιση, ότι το υπουργείο Παιδείας είχε συμβουλευθεί την Αρχή πριν τη διαμόρφωση της ρύθμισης και ενσωμάτωσε συγκεκριμένες προτάσεις της».

Σύμφωνα με την ίδια «με Υπουργική Απόφαση θα οριστούν, μεταξύ άλλων, οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της διάταξης, καθώς και μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων, λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων πρωτίστως μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και τυχόν άλλων ενδιαφερομένων».

Non-Paper υπουργείου: Ερωτήσεις & Απαντήσεις για την ειδική ρύθμιση για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση;
«Προβλέπει εκτενέστερο θεσμικό πλαίσιο για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ιδιαίτερα, δε, τώρα που προχωρούμε σε σταδιακή επαναλειτουργία σχολείων, με δυνατότητα για κάποιους μαθητές να απουσιάζουν για συγκεκριμένους λόγους.]

Ειδικότερα:

 • Προβλέπεται, όπως είχε αναγγελθεί, η δυνατότητα ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές που συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε μαθητές που συμμετέχουν εξ αποστάσεως, σε περίπτωση επιδημικής νόσου (όπως αυτή που βιώνουμε τώρα λόγω του κορωνοϊού COVID-19)
 • Επιπλέον, προβλέπεται, σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, η δυνατότητα συνολικής σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για όσο διαρκεί η έκτακτη ή απρόβλεπτη συνθήκη (π.χ. σε περίπτωση φυσικών καταστροφών).

Ως εξαιρετική διάταξη, η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση θεσπίστηκε και στη χώρα μας, ώστε να μετριαστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις σε περιπτώσεις υγειονομικής κρίσης ή άλλης έκτακτης ανάγκης.

Εκτός από τις γενικές ρυθμίσεις για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση όταν προβλέπεται έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός, η ρύθμιση προβλέπει και τη δυνατότητα ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως σε ειδικές περιστάσεις. Γιατί εισάγετε αυτή τη συγκεκριμένη ρύθμιση;
Η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές, που συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους που απουσιάζουν και συμμετέχουν εξ αποστάσεως μέσω σύγχρονης τηλεκπαίδευσης προβλέπεται αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις επιδημικών νόσων. Ακριβώς την ανάγκη αυτή βιώνουμε τώρα κατά τη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων.

Μέριμνα του Υπουργείου είναι να μην μείνει κανείς μαθητής πίσω, να μην αποκοπούν δηλαδή από την εκπαιδευτική διαδικασία οι μαθητές εκείνοι που πρέπει να παραμείνουν σπίτι. Να μην τιμωρηθούν, επειδή προστατεύουν την υγεία τη δική τους, των οικογενειών τους, του κοινωνικού συνόλου, παραμένοντας εκτός σχολικής αίθουσας, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών. Χωρίς την επιλογή της ζωντανής μετάδοσης, μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές μπορεί να μείνουν μήνες αποκομμένοι από κάθε μαθησιακή διαδικασία.
Όταν η Πολιτεία προβλέπει τη δυνατότητα για ορισμένους μαθητές να μείνουν εκτός σχολείου για προληπτικούς λόγους προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας, είναι και αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνήσει για την πρόσβαση των μαθητών αυτών στην εκπαιδευτική διαδικασία εξ αποστάσεως.

Υποκαθίσταται η δια ζώσης διδασκαλία;
Ασφαλώς και όχι. Η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ανάγκης σε έκτακτες περιπτώσεις, ώστε να μην αποξενωθούν οι μαθητές από τη μαθησιακή διαδικασία για το διάστημα κατά το οποίο επικρατούν οι ανωτέρω έκτακτες συνθήκες.

Προβλέπεται βιντεοσκόπηση του μαθήματος μέσα από την τάξη;
Όχι. Η διάταξη προβλέπει ότι στις περιπτώσεις αυτές επιδημικής νόσου, όπως αυτή που βιώνουμε – επιτρέπεται μόνο η ζωντανή μετάδοση ήχου και εικόνας σε πραγματικό χρόνο, για όσο διαρκεί η διδασκαλία, με αποκλειστικούς αποδέκτες τους μαθητές. Απαγορεύεται ρητά η καταγραφή και η αποθήκευση του παραδιδόμενου μαθήματος.

Θα εγκατασταθούν κάμερες στις τάξεις και θα γίνεται καταγραφή;
Όχι. Καμία εγκατάσταση κάμερας δεν θα γίνει στις τάξεις. Θα χρησιμοποιείται απλός φορητός ηλεκτρονικός εξοπλισμός, όπως αυτός που χρησιμοποιούνταν για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δηλαδή υπολογιστής, τάμπλετ, κινητό, όποια συσκευή διατίθεται, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της σύνδεσης του εκπαιδευτικού με τους μαθητές του για το συγκεκριμένο σκοπό. Οι μαθητές θα μπορούν να συνδέονται και μέσω σταθερού τηλεφώνου, με αστική χρέωση.

Μπορεί να συνδεθεί ψηφιακά οποιοσδήποτε με τη φυσική τάξη;
Όχι, ο σύνδεσμος μέσω του οποίου συνδέονται οι μαθητές που μένουν σπίτι για λόγους προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας δίδεται αποκλειστικά σε αυτούς από τον εκπαιδευτικό. Προ της σύνδεσης των εν λόγω μαθητών με την τάξη, ο εκπαιδευτικός πρέπει πρώτα να τους επιτρέψει την είσοδο στην πλατφόρμα. Ο εκπαιδευτικός έχει τον πλήρη έλεγχο των εισερχόμενων συμμετεχόντων και όλης της διαδικασίας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

Τίθεται ζήτημα προσωπικών δεδομένων των μαθητών;
Για τη διασφάλιση της προστασίας τυχόν προσωπικών δεδομένων, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα. Η διάταξη διαμορφώθηκε μετά από διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ενσωματώνει περισσότερες εγγυήσεις ακόμη και από αυτές που απαιτεί το ενωσιακό δίκαιο και η ελληνική νομοθεσία. Επιπλέον η λήψη θα εστιάζει μόνο στον πίνακα ή/και τον εκπαιδευτικό, και όχι στους μαθητές. Ο εκπαιδευτικός διατηρεί τη δυνατότητα σίγασης της φωνής μαθητή, ή ακόμα και διακοπής της μετάδοσης, εάν το κρίνει απαραίτητο.

Είναι υποχρεωτική η ταυτόχρονη μετάδοση του μαθήματος από την τάξη μέσω σύγχρονης τηλεκπαίδευσης στην περίπτωση της επιδημικής νόσου;
Η ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με τη χρήση τεχνολογίας για ταυτόχρονη μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό.
Όπως προαναφέρθηκε, η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές, που συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους που απουσιάζουν και συμμετέχουν εξ αποστάσεως, προβλέπεται μόνο ως δυνατότητα και μόνο σε περίπτωση επιδημικής νόσου».

 

Γεραπετρίτης: Ερχεται νέο μνημόνιο εάν αδειάσουν τα ταμεία

«Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να αδειάσουμε τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου έτσι ώστε να αναγκαστούμε να καταφύγουμε από πολύ αδύναμη θέση σε αναγκαίο δανεισμό που θα φέρει πολύ μεγάλες περιπέτειες ξανά στην ελληνική οικονομία». Τη δέσμευση αυτή της κυβέρνησης κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM».

«Υπαινίσσεσθε νέα μνημόνια;», ρωτήθηκε στο σημείο αυτό για να απαντήσει: «Δεν υπαινίσσομαι, το λέω ρητά. Εάν αυτή τη στιγμή αποδυναμώσουμε τα δημόσια οικονομικά μας και δεν έχουμε τους αναγκαίους πόρους να διασφαλίζουν ότι μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές με ανοικτούς όρους, θα αναγκασθούμε εκ των προγραμμάτων να καταφύγουμε σε πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης, το οποίο φέρνει μέτρα. Για μας πρώτη και βασική επιλογή είναι να βγούμε πρώτα από όλα υγιείς, να έχουμε ενισχύσει τις κατηγορίες των ευάλωτων συμπολιτών μας, αλλά από την άλλη πλευρά να έχουμε την κρίσιμη δημοσιονομική μάζα για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μόνοι μας χωρίς την ανάγκη οποιουδήποτε εξωγενούς παράγοντα. Θα αξιοποιήσουμε τα αναγκαία μέσα από το ελληνικό πορτοφόλι, θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που μας παρέχονται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης, αλλά την ελληνική οικονομία εμείς δεν πρόκειται να την θέσουμε σε κίνδυνο», κατέληξε στην απάντησή του.

Ταυτόχρονα, τόνισε, «η μεγάλη μας προσήλωση παραμένει πάντοτε στην εργασία», κάτι που θα αποτυπώνεται στη νέα δέσμη μέτρων που θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα. Στην ίδια συνέντευξη υπογράμμισε ότι «η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει κανόνες που να μην είναι αποτρεπτικοί του τουρισμού», διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα αυτό. Ενώ μίλησε, τέλος, για τη «μεγαλύτερη θεσμική μεταρρύθμιση», την κυβερνητική πρωτοβουλία κατά της πολυνομίας-κακονομίας.

Κληθείς κατ’ αρχάς να πάρει θέση για τις ευρωπαϊκές προβλέψεις που φέρνουν την Ελλάδα πρώτη στην ύφεση στην Ευρώπη, ο υπουργός χαρακτήρισε, αυτή τη στιγμή, οποιαδήποτε πρόβλεψη «εντελώς παρακινδυνευμένη» και τούτο διότι «δεν έχουμε τις βασικές παραμέτρους της εξίσωσης». Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει, πράγματι, ένα ζήτημα ειδικά για την Ελλάδα λόγω της μεγάλης οικονομικής εξάρτησης από τον τουρισμό και τις μεταφορές, εν τούτοις «η αίσθηση που έχουμε, είναι ότι δεν θα υπάρξει απόλυτη απώλεια του τουριστικού προϊόντος, έτσι ώστε να μη χρειασθεί να πάμε σε βαθύτερη ύφεση. Η σκέψη αυτή ερείδεται κυρίως στο γεγονός ότι, μολονότι θα υπάρξει προφανώς σημαντική μείωση στην τουριστική κίνηση στην Ευρώπη και τον κόσμο, εν τούτοις, επειδή η Ελλάδα έχει καταφέρει να κερδίσει την αξιοπιστία στα υγειονομικά δεδομένα, δηλαδή το βασικό πρόσημο της καθαρής χώρας, θα έχουμε σημαντική κίνηση από το εξωτερικό».

Για την κυβέρνηση, «οικονομία και εργασία είναι τα δύο μεγάλα κεφάλαια στα οποία θα πρέπει να δώσουμε έμφαση. Μολονότι υπάρχει αυτονοήτως αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο, η μεγάλη μας προσήλωση παραμένει πάντοτε στην εργασία, δηλαδή να διασφαλίσουμε κατά το δυνατόν τις θέσεις εργασίας», διαβεβαίωσε ο υπουργός μιλώντας για συγκεκριμένο μείγμα πολιτικής.

Η «κόκκινη γραμμή» για τον τουρισμό

Στο ειδικότερο ερώτημα για τον τουρισμό, πότε, συγκεκριμένα, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, απάντησε ότι «αύριο θα δημοσιοποιηθεί ένα προσχέδιο κατευθυντήριων γραμμών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αφορά συνολικά το τουριστικό προϊόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα θα πρέπει να δούμε πού θα κινηθεί στην Ευρώπη το θέμα της οικονομίας του τουρισμού και στη συνέχεια να προχωρήσουμε».

Όμως, στο σημείο αυτό ο Γ. Γεραπετρίτης είχε και ένα μήνυμα να στείλει: «Η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει κανόνες που να μην είναι αποτρεπτικοί του τουρισμού. Υπάρχουν αρκετά αντιτιθέμενα συμφέροντα, είναι αυτονόητο ότι ορισμένες χώρες θέλουν να παραμείνουν σε επίπεδο εσωτερικού τουρισμού για να μην υπάρχει κίνηση κεφαλαίων προς τα έξω. Θα θέσουν εμπόδια -και αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε- δίνουμε καθημερινή μάχη να υπάρξουν τέτοιου τύπου υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να μη λειτουργούν, ψυχολογικά και ουσιαστικά, αποτρεπτικά για τους τουρίστες». Για παράδειγμα με μέτρα, όπως ήπιος προέλεγχος, θερμομέτρηση και ατομικά μέτρα προφύλαξης, αλλά «δεν θα δεχθούμε όμως με κανέναν τρόπο διαβαθμίσεις στα επιμέρους μεταφορικά μέσα π.χ. άλλα πρωτόκολλα για χερσαίες και άλλα για αεροπορικές ή ναυτικές μεταφορές, όπως επίσης δεν θα δεχθούμε να υπάρχει ένας έλεγχος στην επιστροφή που θα λειτουργεί αποτρεπτικά. Το θέμα της δημόσιας υγείας μας απασχολεί όλους από την άλλη δυσανάλογα εμπόδια δεν θα γίνουν δεκτά από την ελληνική Πολιτεία, διεμήνυσε επί λέξει ο υπουργός Επικρατείας.

Στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση δεν διεκδικεί αρκετά από την ΕΕ, ο κ. Γεραπετρίτης έδωσε την εξής απάντηση: «Στο μέτρο που προέρχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση η αιτίαση, μου δίνει ένα περιθώριο να πω, δεν ξέρω πόσο μπορούμε να δεχθούμε χωρίς κριτική μαθήματα διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεδομένης της ιστορίας του κόμματος (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ)». Άλλωστε, «η ελληνική Πολιτεία διασφάλισε πόρους από την ΕΕ που ουδέποτε είχαν υπάρξει κατά το παρελθόν», ανέφερε επικαλούμενος όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, των οποίων κάνει ή θα κάνει χρήση η κυβέρνηση και, «όλη αυτή η παραφιλολογία ότι ήταν αυτονόητα, δεν έχει καμία απολύτως βάση (…) όλα ήταν προϊόν της ασφαλούς πλεύσης που είχε η ελληνική οικονομία το περασμένο 8μηνο και της αξιοπιστίας που έχουμε καλλιεργήσει -και αυτήν τη στιγμή κεφαλοποιούμε».

Όχι σε νέα μνημόνια

Επιπλέον, παρατήρησε, συζητούμε με πάρα πολύ μεγάλη ευκολία να ανοίξουμε τα δημόσια ταμεία και να διοχετεύσουμε χρήματα στην οικονομία, η συζήτηση αυτή θα ήταν εντελώς αλυσιτελής εάν είχαμε τα υγειονομικά ρεκόρ τα οποία έχουν η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Ολλανδία. Και, σημείωσε με έμφαση πως «εμείς δεν πρόκειται ποτέ να αδειάσουμε τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου έτσι ώστε να αναγκαστούμε να καταφύγουμε από πολύ αδύναμη θέση σε αναγκαίο δανεισμό που θα φέρει πολύ μεγάλες περιπέτειες ξανά στην ελληνική οικονομία».

«Υπαινίσσεσθε νέα μνημόνια;», ρωτήθηκε στο σημείο αυτό για να απαντήσει: «Δεν υπαινίσσομαι, το λέω ρητά. Εάν αυτή τη στιγμή αποδυναμώσουμε τα δημόσια οικονομικά μας και δεν έχουμε τους αναγκαίους πόρους να διασφαλίζουν ότι μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές με ανοικτούς όρους, θα αναγκασθούμε εκ των προγραμμάτων να καταφύγουμε σε πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης, το οποίο φέρνει μέτρα. Για μας πρώτη και βασική επιλογή είναι να βγούμε πρώτα από όλα υγιείς, να έχουμε ενισχύσει τις κατηγορίες των ευάλωτων συμπολιτών μας, αλλά από την άλλη πλευρά να έχουμε την κρίσιμη δημοσιονομική μάζα για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μόνοι μας χωρίς την ανάγκη οποιουδήποτε εξωγενούς παράγοντα. Θα αξιοποιήσουμε τα αναγκαία μέσα από το ελληνικό πορτοφόλι, θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που μας παρέχονται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης, αλλά την ελληνική οικονομία εμείς δεν πρόκειται να την θέσουμε σε κίνδυνο», κατέληξε στην απάντησή του.

Νέα δέσμη μέτρων στήριξης

Παραλλήλως ο υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε ότι «εντός της εβδομάδος θα έχουμε την ανακοίνωση μέτρων που θα αφορούν την οικονομική στήριξη για την τρέχουσα περίοδο και στην οποία θα περιλαμβάνονται οι συμπολίτες μας, οι οποίοι βρίσκονται σε εργασίες κλειστές (…) μαζί με τα παρεπόμενα μέτρα για το ενοίκιο των επαγγελματικών μισθώσεων, τις φορολογικές και ασφαλιστικές αναστολές και την ενίσχυση της εργασίας. Θα είναι ένα πλήρες πακέτο», υπογράμμισε με την πρόσθετη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να στηρίξει τους πολίτες, αλλά «αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι δυνατόν όλοι να παίρνουν επίδομα διότι αυτό -πέρα από τον ηθικό κίνδυνο που έχει, δεν πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα επιδόματα- στερεί ένα δημοσιονομικό χώρο, πιο ενεργητικό και εμπροσθοβαρή, να στηρίξουμε την ίδια την εργασία», υπενθυμίζοντας συγχρόνως ότι η κυβέρνηση πήρε «πάρα πολύ έγκαιρα το μέτρο της απαγόρευσης των απολύσεων, ήταν μια ελληνική καινοτομία».

«Η μεγαλύτερη θεσμική μεταρρύθμιση»

Ερωτηθείς, τέλος, για την κυβερνητική πρωτοβουλία κατά της πολυνομίας, ο υπουργός είπε πως «μπορεί να παραγνωρίζεται από την ελληνική κοινωνία αλλά είναι, ίσως, το πιο κρίσιμο θεσμικό θέμα της εποχής μας. Αν δει οποιοσδήποτε τους δείκτες διαφάνειας θα καταλάβει ότι το ζήτημα της πολυνομίας και της κακονομίας είναι στην κορυφή των λόγων που παράγουν διαφθορά στη χώρα μας. (…) Υπάρχουν νόμοι των αρχών του 20ού αιώνα, που δεν έχουν αναμορφωθεί και σε αυτούς προστίθενται εκατοντάδες διατάξεις που καθιστούν το όλο νομοθετικό τοπίο εντελώς ανερμάτιστο, με αποτέλεσμα να έχουμε φαινόμενα εντελώς δυσλειτουργικά και με δύο συνέπειες: βαθύτατες εστίες διαφθοράς και τεράστια γραφειοκρατία με καθυστερήσεις τόσο στη διοικητική διεκπεραίωση όσο και στη δικαιοσύνη.

Για πρώτη φορά -με περηφάνεια να πω- πήραμε σοβαρά μέτρα, χθες είχαμε την πρώτη συνεδρίαση δύο μεγάλων επιτροπών στο πλαίσιο της κυβέρνησης, μια κεντρική επιτροπή για την αξιολόγηση της νομοπαραγωγής και μία κεντρική επιτροπή κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας», ανακοίνωσε εξάλλου.

Τέλος, όπως εξήγησε, σκοπός των δύο αυτών επιτροπών είναι η όποια νομοθετική παρέμβαση να περνά από την πρώτη επιτροπή, η οποία θα κάνει ανάλυση των συνεπειών της ρύθμισης αυτής και θα φροντίζει η νομοθεσία να εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο των κανόνων δικαίου εναρμονισμένα. Ενώ η επιτροπή κωδικοποιήσεων αναλαμβάνει το τιτάνιο έργο να κωδικοποιήσει όλη την κατακερματισμένη, απηρχαιωμένη νομοθεσία έτσι ώστε να καταστεί εντελώς εύληπτη στον κάθε πολίτη. «Ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα έχουμε ένα εντελώς νέο νομοθετικό πεδίο. Είναι η μεγαλύτερη θεσμική μεταρρύθμιση», τόνισε κλείνοντας ο Γ. Γεραπετρίτης.

 

Πανελλήνιες: Όλο το πρόγραμμα των εξετάσεων – 15 Ιουνίου ξεκινούν για τα ΓΕΛ- 16 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ

Οι Πανελλήνιες 2020 θα αρχίσουν στις 15 Ιουνίου 2020 για τους υποψήφιους ΓΕΛ και στις 16 Ιουνίου για τους υποψήφιους ΕΠΑΛ

Στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες 2020 χιλιάδες υποψήφιοι. Οι Πανελλήνιες 2020 θα αρχίσουν στις 15 Ιουνίου 2020 για τους υποψήφιους ΓΕΛ και στις 16 Ιουνίου για τους υποψήφιους ΕΠΑΛ. Στην δημοσιότητα δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων (με το Νέο και με το Παλαιό σύστημα) και των Επαγγελματικών Λυκείων 2020.

Το πρόγραμμα των εξετάσεων

1. Πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020 των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ με το νέο σύστημα

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

2. Πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020 των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ με το παλαιό σύστημα

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

3. Πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020 των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

Γυμνάσια, Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και Φροντιστήρια

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, η λειτουργία των σχολείων θα επανέλθει σταδιακά σε δύο φάσεις:

 • Από τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2020 επέστρεψαν στις αίθουσες οι μαθητές της Γ Λυκείου.
 • Την επόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020 επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Α & Β Λυκείου, και Γυμνασίου.

Προβλέπεται η επέκταση του διδακτικού έτους για Γυμνάσια και Λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου. Η νέα διδακτική χρονιά θα αρχίσει πιθανότατα νωρίτερα για όλους, από την 1η Σεπτεμβρίου.

Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

 • Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας.
 • Εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1η Ιουνίου, μόνο αν υπάρχει η βεβαιότητα ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά.
 • Αν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία επαναλειτουργήσουν φέτος, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους ως τις 30 Ιουνίου.

Δύο ζώνες λειτουργίας του σχολείου:

 • Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και απώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.
 • Εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υπο-τμήματα. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.
 • Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο.
 • Συνεχίζονται οι άδειες ειδικού σκοπού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.
 • Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός. Προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.
 • Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.
 • Θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.
 • Θα είναι προαιρετική η χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών. Προ της έναρξης θα σταλούν στους Διευθυντές των σχολείων οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, σχετικά με αναγκαία μέτρα προστασίας.
 • Ιδιαίτερη μέριμνα (πρόβλεψη άδειας) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ.
 • Θα υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί).
 • Θα προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο. Θα υπάρχει πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας.
 • Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη της ύλης, κατόπιν οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.

Λειτουργία φροντιστηρίων

Τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, δηλαδή τα τμήματα της Γ’ Λυκείου ξεκίνησαν τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, ενώ τα τμήματα της Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μαΐου.

Συστήνεται η τηλεκπαίδευση. Θα ισχύουν και στα φροντιστήρια τα μέτρα πρόληψης, δηλαδή η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών, και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα.

Για τα ειδικά σχολεία και τις δομές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού

– Για τα ειδικά σχολεία παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας.
– Η επαναλειτουργία των δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού θα πραγματοποιείται βάσει απόφασης του συντονιστή εκπαίδευσης, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της κάθε χώρας.

Επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση

Για τα ΙΕΚ

 • Η επανέναρξη της λειτουργίας τους ορίζεται για τις 18 Μαΐου.
 • Ισχύει ο περιορισμός των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5μ. ενδιάμεση απόσταση.
 • Προβλέπεται η εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων.
 • Ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων, η λήξη του έτους κατάρτισης θα είναι η 30η Ιουνίου ή 30η Σεπτεμβρίου.

Ημερομηνία επανέναρξης της μαθητείας και των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας ορίζεται η 18η Μαΐου.

Για το θεσμό της μαθητείας

Η λήξη του έτους θα γίνει σταδιακά έως τις 15 Νοεμβρίου το αργότερο, αντί για τις 15 Σεπτεμβρίου.

Για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

 • Θα επιστρέψουν στις αίθουσες μόνο οι μαθητές του Β’ κύκλου που αποφοιτούν φέτος, ξανά με το όριο των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μ. απόσταση.
 • Οι λοιποί μαθητές θα προαχθούν βάσει της περιγραφικής αξιολόγησης που είχαν λάβει προ αναστολής λειτουργίας.
 • Το σχολικό έτος θα λήξει στις 30 Ιουνίου.

Για την Ανώτατη Εκπαίδευση

 • Συνεχίζεται κανονικά η εξ αποστάσεως διδασκαλία, και με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο.
 • Από την 25η Μαΐου, θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις.
 • Επαναλειτουργία εστιών για φοιτητές κλινικών/εργαστηριακών ασκήσεων.
 • Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν. Αναμένεται έκδοση οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής αναφορικά με πτυχές του τρόπου διεξαγωγής τους.
 • Το ακαδημαϊκό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί κανονικά.

Βιβλιοθήκες

Δεν προβλέπεται για την ώρα η επαναλειτουργία των.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*