Τα κόλυβα του κυβερνητικού ανορθολογισμού…

Από τον Μητροπολίτη Κέρκυρας που παρότρυνε τους πιστούς να εξαπατούν την Πολιτεία με τα sms για να προσέρχονται στις εκκλησίες (η αθώωση του οποίου από το δικαστήριο προκάλεσε μικρό συλλαλητήριο…), μέχρι τον Μητροπολίτη Ιερισσού, τον άλλον της Καβάλας, ή τον ιερέα ενορίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που “απείλησε” με σεισμούς και καταποντισμούς ως Θεϊκή οργή που θα επιπέσει επί των κεφαλών των απίστων κυβερνώντων και λοιπών, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ένα τμήμα της εκκλησιαστικής ιεραρχίας όχι μόνο δεν υπακούει στα μέτρα της Πολιτείας αλλά, ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ, αναπτύσσει και διασπείρει θεωρίες συνωμοσίας και άρνησης της ύπαρξης του κοροναϊού.

Τα…κόλυβα, άλλωστε, ως γνωστόν, εμπίπτουν στην εστίαση. Ίσως θα μπορούσαν να ενταχθούν στους κανόνες του take away…

Ο “σεσσημασμένος”, μάλιστα, για τις χυδαιότητες του κατά ομοφυλοφίλων και οιουδήποτε με διαφορετική άποψη Καλαβρύτων Αμβρόσιος –εκπρόσωπος του κρυφού χρυσαυγιτισμού– έφθασε στο σημείο να επιτεθεί σκαιά στον καθηγητή της Γενετικής στο πανεπιστήμιο Γενεύης Μανώλη Δερμιτζάκη και να καλέσει τους “οπαδούς” του σε εξέγερση κατά των μέτρων της Πολιτείας.

Δεν είναι οι μόνοι. Είναι αρκετοί ακόμα ιερείς που κάθε Κυριακή στις ενορίες δεν τηρούν τα μέτρα ή αευθύνουν κηρύγματα απείθειας. Παραβαίνοντας τις οδηγίες του ίδιου του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου. Το είδαμε και πρόσφατα στην Δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης, λίγες μέρες πριν η πόλη μπει σε lockdown λόγω της έκρηξης κρουσμάτων.

Αν, όμως, οι αρνητές της Εκκλησίας με την μεγάλη επιρροή σε χιλιάδες πιστούς είναι η μία πλευρά αυτής της θεομηνίας ανορθολογισμού, η άλλη είναι η επίμονη και φοβική άρνηση της κυβέρνησης και των αρμοδίων αρχών να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

Ακούστηκαν απίθανα πράγματα, όπως η “διάγνωση” κορυφαίου υπουργού που υποδύθηκε τον λοιμωξιολόγο για να αποφανθεί πως η αύξηση των κρουσμάτων οφείλετο στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο έξω από το Εφετείο, κουνήσαμε το δάκτυλο στη νεολαία, επικαλεστήκαμε την πλημμελή υπακοή στην ατομική ευθύνη, μπροστά, όμως, στην καταφανή προσβολή της νοημοσύνης και των εντολών επιστημόνων και Πολιτείας από την Εκκλησία η κυβέρνηση στέκεται υποτακτικά και αδιάφορα.

Οι λόγοι είναι προφανείς. Ψηφοθηρία, μικροκομματικές σχέσεις, φόβος να συγκρουστεί με το ψεύδος, την αντιεπιστημονική θεώρηση, τον σκοταδισμό, τα fake news και τον ανορθολογισμό.

Οι ευθύνες είναι τεράστιες και αφορούν τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και την ίδια την επιστημονική κοινότητα –κυρίως τα μέλη της επιτροπής Τσιόδρα. Με την εξωφρενική υποχωρητικότητά τους ενισχύουν το κίνημα των αρνητών, τους Πετράκους, και κάθε “ψεκασμένο” από αυτούς που κατήγγειλε στο τελευταίο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν “σκάβουν τους τάφους μας” -κατά Χρυσοχοϊδη- αυτές οι απόψεις;

Που είναι ο μεταρρυθμιστικός λόγος; Που χάθηκαν οι αυτοαποκαλούμενοι ρεαλιστές;

Σ.Κ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*