«Τα κρούσματα κορονοϊού ήταν περισσότερα από όσα ανακοίνωναν» – Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης του Δεκεμβρίου για εργαζόμενους, επιχειρήσεις, νοικοκυριά – Στα κάγκελα τα ιδιωτικά εργαστήρια για το πλαφόν στις τιμές των τεστ!

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου

Επέκταση των μέτρων στήριξης για εργαζόμενους, επαγγελματίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά φέρνει η  παράταση του lockdown. Το πακέτο Δεκεμβρίου περιλαμβάνει παράταση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας που συνοδεύεται με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, υποχρεωτικό κούρεμα 40% στα ενοίκια, αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και παράταση στην ημερομηνίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας καθώς και πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά.

Οι πληρωμές στους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου ενώ ο πέμπτος κύκλος των φθηνών κρατικών δανείων μετατίθεται για τον Ιανουάριο.

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για τη στήριξη νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων προβλέπει: 

1. Επιστρεπτέα προκαταβολή: Το ρεκόρ που καταγράφεται στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν και συνεχίζουν να υποβάλλονται στον τέταρτο κύκλο των φθηνών κρατικών δανείων εκτίναξε τον προϋπολογισμό  της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 στα 1,8 δις. ευρώ από 1,2 δις. ευρώ. H  πλατφόρμα myBussinessSupport είχε δεχθεί πάνω από 400.000 αιτήσεις ενώ μέσα σε μια εβδομάδα πληρώθηκαν 319.835 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν 1,53 δισ. ευρώ συνολικά. Μάλιστα δεν αποκλείεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο «κουμπαράς» των κρατικών δανείων για να πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι που θα υποβάλλουν αίτηση.  Με την αύξηση πάντως του προϋπολογισμού της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 στα 1,8 δισ. ευρώ, θα πέσουν στην αγορά και τα χρήματα που προορίζονταν για τον πέμπτο κύκλο.  Για το λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να μεταθέσει τον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής τον Ιανουάριο.. Στον κύκλο αυτό θα ληφθούν υπόψη ο τζίρος του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου ώστε να καταγραφεί η πτώση για όλη τη διάρκεια του lockdown. Ετσι η πλατφόρμα για τα φθηνά κρατικά δάνεια θα ανοίξει ξανά τον Ιανουάριο και όχι τον Δεκέμβριο όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.

2. Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και για το μήνα Δεκέμβριο για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή. Μένει να αποφασιστεί εάν οι  αποζημιώσεις θα υπολογιστούν επί της βάσης των 534 ευρώ ή επί της βάσης των 800 ευρώ όπως έγινε τον Νοέμβριο. Αν και στελέχη του οικονομικού επιτελείου είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο υπολογισμός των επιδομάτων να γίνει με βάση τα 800 ευρώ νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως τον επόμενο μήνα η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς των 534 ευρώ.

3.  Ενοίκια: «Κουρεμένα» κατά 40% αναμένεται να  είναι τα ενοίκια που θα πληρώσουν για τον μήνα Δεκέμβριο οι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή και για το ενοίκιο που πληρώνουν για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της  μόνιμης κατοικίας.  Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί με απευθείας πίστωση των χρημάτων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

4. «Πάγωμα» φορολογικών οφειλών: Νέος κύκλος αναστολής πληρωμής οφειλών προς την Εφορία θα ανοίξει τον επόμενο μήνα. Στο επίκεντρο θα βρεθεί και πάλι ο ΦΠΑ η πληρωμή του οποίου θα ανασταλεί έως τα τέλη Απριλίου του 2021 για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα είναι περίπου 1 μήνας. Μέχρι το τέλος του έτους θα ενεργοποιηθεί και η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «My Car» μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δήλωση ακινησίας των οχημάτων τους και να καταθέτουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας.

5. Επίδομα θέρμανσης: Εντός των ημέρων θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις και τους δικαιούχους του φετινού επιδόματος θέρμανσης. Στους δικαιούχους εντάσσονται για πρώτη φορά και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή υγραέριο αλλά και τα νοικοκυριά ορεινών οικισμών με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους που χρησιμοποιούν καυσόξυλα και πέλετ. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα ανοίξει στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Το επίδομα ξεκινάει από τα 80 ευρώ και μπορεί να φθάνει τα 600 – 700 ευρώ και θα καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του έτους.

 

Στα κάγκελα τα ιδιωτικά εργαστήρια για το πλαφόν στις τιμές των τεστ!

  κορονοϊός πλαφόν

Έξαλλοι οι κλινικογεργαστηριακοί γιατροί μετά την ανακοίνωση του πλαφόν στις τιμές των διαγνωστικών τεστ κορονοϊού, ενώ την ίδια στιγμή, δηλώνουν προσβεβλημένοι από τις δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων για “αισχοκέρδεια” του κλάδου.

Η διατίμηση των τεστ κορονοϊού, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή από την κυβέρνηση, έχει προκαλέσει μεγάλη αντίδραση από την πλευρά των ιδιοκτητών ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων. Οι τιμές που ορίστηκαν, με πλαφόν στα 10 ευρώ για τα τεστ αντιγόνων (rapid) και στα 40 ευρώ για τα μοριακά τεστ (PCR), είναι κάτω από τα όρια του κόστους, όπως λένε, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν το μέτρο.

Οι κλινικοί γιατροί προειδοποιούν, ότι εάν η απόφαση εφαρμοστεί, θα υπάρξει δραματική μείωση στη διενέργεια των τεστ κορονοϊού από τον ιδιωτικό τομέα και συνακόλουθος κίνδυνος αύξησης της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

“Πολύ φοβάμαι ότι η απόφαση θα οδηγήσει σε έκπτωση στην εκτέλεση του επιστημονικού πρωτοκόλλου διενέργειας των εξετάσεων και λανθασμένη ιχνηλάτηση του κορονοϊού στον πληθυσμό”, επισημαίνει μιλώντας στο iatropedia.gr, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κα. Άννα Μαστοράκου και συμπληρώνει: “Το κράτος δικαίου οφείλει να συνομιλεί με τους θεσμικούς παράγοντες πριν την λήψη τόσο σοβαρών αποφάσεων. Εν μέσω πανδημίας, η σοβαρή πολιτεία οφείλει να ψάχνει συμμάχους και όχι να κάνει εχθρούς”.

Ιδιωτικά Εργαστήρια: “Αγοράζουμε τα rapid τεστ από 9 έως 16 ευρώ το ένα”

Οι ιδιώτες γιατροί των εργαστηρίων υποστηρίζουν ότι το πλαφόν των 40 ευρώ ανά μοριακό τεστ (PCR COVID), έρχεται να αναιρέσει απόφαση της κυβέρνησης από τον προηγούμενο Μάρτιο, (ΚΥΑ 848Β 13/03/2020), που όριζε το κόστος στα 85 ευρώ. Σχετικά με τα rapid test αντιγόνων, οι γιατροί υποστηρίζουν, ότι τα 10 ευρώ και άνω, είναι η τιμή με την οποία αγοράζουν οι ίδιοι από τους προμηθευτές τους.

Σύμφωνα με την κα. Μαστοράκου: “Οι προσφορές των προμηθευτών προς τα εργαστήρια για τα rapid τεστ ξεκινούν από 9 ευρώ και καταλήγουν στα 16 ευρώ ανά τεστ. Βάλτε και το κόστος του υγειονομικού προστατευτικού υλικού (μάσκες, γάντια, στολές, ασπίδες) γιατί ο άρρωστος μπορεί να βήξει και το προσωπικό οφείλει να είναι προστατευμένο, βάλτε και το κόστος της απολύμανσης του χώρου της λήψης, βάλτε και την ιατρική αμοιβή γιατί είναι μια ειδική λήψη, και θα δείτε ότι το δεκάευρο δεν βγαίνει. Δεν βγαίνει! Είναι πολύ απλό!”, αναφέρει.

Δείτε τις προσφορές των προμηθευτών προς τα εργαστήρια για τα rapid test:

 πλαφόν πλαφόν πλαφόν

Προσβεβλημένοι δηλώνουν οι κλινικοργαστηριακοί γιατροί

Για δημόσια στηλίτευση των γιατρών και πυροδότηση της εθνικής προσπάθειας ενάντια στην πανδημία κάνουν, λόγο οι ιδιώτες κλινικοεργαστηριακοί γιατροί:

“Η απρόσμενη δημόσια στηλίτευση των αυτοαπασχολούμενων Ιατρών εν μέσω πανδημίας δυναμιτίζει την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Καταδικάζω περίτρανα τις δηλώσεις περί αισχροκέρδειας και την πρόταση διατίμησης των εξετάσεων κάτω από τα όρια του κόστους διενέργειας των εξετάσεων. Η μοριακή ανάλυση PCR για COVID-19 διενεργείται βάσει διεθνών πρωτοκόλλων με ανίχνευση τριών αντιγόνων του ιού με κοστολόγια αντιδραστηρίων, τα οποία έχουν ρυθμισθεί με τους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας από την άνοιξη μέχρι σήμερα. Είναι πρωτοφανές, εν μέσω πανδημίας, να υπάρχει πράξη διατίμησης σε παροχή ιατρικών υπηρεσιών από μία φιλελεύθερη κυβέρνηση που δεν έβαλε διατίμηση στις μάσκες και στα μέτρα ατομικής προστασίας όταν όλη η κοινωνία εκλιπαρούσε για τη λήψη σχετικής πολιτικής απόφασης”, τονίζει η κα. Μαστοράκου.

“Τα τεστ στον πληθυσμό να είναι δωρεάν από κονδύλια ΕΣΠΑ”

Η πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, προτείνει να υπάρξει σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ για την αξιοποίηση σχετικού προγράμματος ΕΣΠΑ, και να προχωρήσει η πολιτεία σε πλήρη κάλυψη των εξετάσεων Covid του πληθυσμού, με χρήματα από το Ευρωπαϊό πακέτο χρηματοδότησης για την πανδημία.

Το “κενό της διαχρονικής αποτυχίας της πολιτείας για σοβαρή οργάνωση της κρατικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)” οι γιατροί υποστηρίζουν ότι το κάλυψαν οι ίδιοι, οι οποίοι δημιούργησαν ανάχωμα της πίεσης προς το ΕΣΥ, όπως λένε. Και συμπληρώνουν: “Κι ενώ η συμβολή μας είναι ουσιαστική, εισπράττουμε μόνιμα την περιφρόνηση, την απαξίωση και την αδιαφορία της πολιτείας”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*