Τα βρετανικά πανεπιστήμια κλείνουν το ένα μετά το άλλο. 1.000 κρούσματα μόνο σε ένα – Η ανοσία αγέλης είναι μια επικίνδυνη πλάνη, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Ο κορονοϊός έχει «χτυπήσει« τα βρετανικά πανεπιστήμια

Ενα ακόμα πανεπιστήμιο της Βρετανίας έπεσε «θύμα» κορονοϊού. Συγκεκριμένα φοιτητές, μέλη του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του πανεπιστημίου Ντέραμ διαγνώστηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, φτάνοντας έτσι τα 1.000 κρούσματα. Υπενθυμίζεται ότι αρχές Οκτωβρίου και το πανεπιστήμιο Northumbria, στη βορειοανατολική Αγγλία, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται αντιμέτωπο με έξαρση κρουσμάτων COVID-19, με τουλάχιστον 770 φοιτητές να έχουν βρεθεί θετικοί.

Στο Ντέραμ η πρυτανεία του δημόσιου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Βρετανίας, διευκρίνισε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ότι 958 σπουδαστές και έξι μέλη του προσωπικού του διαγνώστηκε πως έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 το επταήμερο ως προχθές Τετάρτη.

Δύο από τα 17 κολέγια του Ντέραμ, το St Mary’s και το Collingwood, επέβαλαν περιοριστικά μέτρα από την 8η Οκτωβρίου για να περιοριστεί η εξάπλωση. Από την αρχή του εξαμήνου, συνολικά 1.209 φοιτητές και 11 μέλη του προσωπικού στο Ντέραμ έχει επιβεβαιωθεί πως μολύνθηκαν από τον κορονοϊό. Το πανεπιστήμιο έχει περίπου 4.000 μέλη προσωπικού και 20.500 φοιτητές.

Από την έναρξη του φθινοπωρινού εξαμήνου πολλά βρετανικά πανεπιστήμια έχουν αντιμετωπίσει ζητήματα λόγω κορονοϊού. Αναμεσά τους το Newcastle University με 2.000 κρούσματα αλλά και τα University of Manchester, University of Sheffield και Manchester Metropolitan University, που ήδη έχουν αναστείλει τα μαθήματα με φυσική παρουσία και κάνουν παραδόσεις μόνο ψηφιακά.

 

Κορονοϊός: Η ανοσία αγέλης είναι μια επικίνδυνη πλάνη, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Η ιδέα ήταν ότι μόλις μολυνθεί από covid-19 ένα κάποιο μέρος του πληθυσμού, η επιδημία θα σταματήσει

Αν και κάποιες φορές παρουσιάστηκε ως λόγος ελπίδας στις αρχές της πανδημίας του κορονοϊού και ως μέσο αποφυγής των γενικευμένων lockdown, η ιδέα να επιτραπεί στον κορονοϊό να κυκλοφορεί ελεύθερα προκειμένου να επιτευχθεί η ανοσία αγέλης μοιράζει ολοένα και περισσότερο με επικίνδυνη πλάνη, προειδοποιούν πολλοί επιστήμονες.

Η ιδέα ήταν ότι μόλις μολυνθεί από covid-19 ένα κάποιο μέρος του πληθυσμού, η επιδημία θα σταματήσει. Όμως έπειτα από μήνες «βρισκόμαστε πολύ μακριά από αυτό» επεσήμανε ο Φρεντερίκ Αλτάρ ειδικός σε θέματα ανοσίας στο Isnerm.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το δήλωσε απερίφραστα τη Δευτέρα: «Ποτέ στην ιστορία της δημόσιας υγείας η ανοσία αγέλης δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως στρατηγική για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας, και ακόμη λιγότερο μιας πανδημίας. Είναι επιστημονικά και ηθικά προβληματικό» τόνισε ο γενικός διευθυντής της Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Το να επιτραπεί σε έναν επικίνδυνο ιό, για τον οποίο δεν κατανοούμε τα πάντα, να κυκλοφορεί είναι απλώς αντίθετο στην ηθική. Δεν αποτελεί επιλογή» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι μόλις περίπου το 10% του πληθυσμού έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό στις περισσότερες χώρες.

«Επικίνδυνος υπολογισμός»

Δισεκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν λοιπόν στο έλεος ενός ιού πιο επικίνδυνου, πιο φονικού και πιο μολυσματικού από την εποχική γρίπη. Και για τον οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο. Ήδη από τον Μάιο ο ΠΟΥ προειδοποιούσε ότι η οι χώρες που επέλεξαν την ανοσία αγέλης βασίστηκαν «σε έναν πραγματικά επικίνδυνο υπολογισμό».

Για τους υπέρμαχούς της το βασικό όφελος της στρατηγικής αυτής είναι ότι θα αποφευχθούν οι οικονομικές, κοινωνικές, υγειονομικές επιπτώσεις των γενικευμένων lockdown.

Είναι «λάθος» απάντησαν την Πέμπτη (16/1), 80 επιστήμονες σε ανοικτή επιστολή τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet. «Μια ανεξέλεγκτη μετάδοση μεταξύ των πιο νέων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και τη θνητότητα του συνόλου του πληθυσμού» τόνισαν, επισημαίνοντας επιπλέον τον κίνδυνο κορεσμού των συστημάτων υγείας.

Κάποιοι υπέρμαχοι της ανοσίας αγέλης εκτιμούν ότι το όριό της –που κανονικά εκτιμάται στο 60 με 70% του πληθυσμού– είναι στην πραγματικότητα πιο χαμηλό, κυρίως επειδή δεν είναι όλοι το ίδιο επιρρεπείς σε μια μόλυνση από τον κορονοϊό. Η ανοσία αγέλης λοιπόν πρέπει να έρθει μέσω «ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων» τονίζει η Ιβαζάκι.