Τα έριξε πάλι στην κλιματική κρίση

Αποφεύγοντας για ακόμα μια φορά να μιλήσει για κυβερνητικά λάθη ή αστοχίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για το σφοδρότερο κύμα καύσωνα εδώ και πολλές δεκαετίες, καθώς και για την εκδήλωση εκατοντάδων πυρκαγιών μέσα σε μια βδομάδα.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNN και τον δημοσιογράφο, Fareed Zakaria, ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να υποστηρίξει πως «κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε» και να τονίσει ξανά τη σπουδαιότητα των σχεδίων εκκένωσης και του «112».

«Αντιμετωπίσαμε ένα άνευ προηγουμένου κύμα καύσωνα. Επί περίπου 10 ημέρες οι θερμοκρασίες ξεπερνούσαν τους 43 βαθμούς Κελσίου, προσέγγιζαν τους 45 βαθμούς. Δεν έχουμε βιώσει τόσο σφοδρό κύμα καύσωνα εδώ και πολλές δεκαετίες», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως «έπρεπε να αντιμετωπίσουμε σχεδόν 600 πυρκαγιές οι οποίες ξέσπασαν σε διάστημα μίας εβδομάδας».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, εκκενώσαμε περιοχές με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ευτυχώς καταφέραμε να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές, είχαμε μόνο μία απώλεια. Άρα η Πολιτική Προστασία από αυτή την άποψη έκανε εξαιρετική δουλειά».

Αν και αναγνώρισε ότι «βρισκόμαστε ενώπιον μίας μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής, σημαντικός αριθμός δασών έχει καταστραφεί», έσπευσε να υποδηλώσει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, λέγοντας: «Και φοβάμαι ότι αυτή θα είναι η πραγματικότητα που περιοχές όπως η Μεσόγειος θα αντιμετωπίζουν εφεξής. Δεν πρόκειται απλώς για ένα ελληνικό πρόβλημα. Αναφέρθηκες στις πυρκαγιές στη Σικελία, την Αλγερία, την Τουρκία. Η κλιματική κρίση επιτίθεται εδώ και τώρα…».