Ταραχή για τους φετινούς υποψηφίους των πανελλαδικών – Προς τοπικά «λουκέτα» σε δέκα νομούς

Αρον άρον ριζικές αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ και εν μέσω πανδημίας ● Ο νέος τρόπος καθορισμού των -υψηλότερων- βάσεων και ο δραστικός περιορισμός των σχολών στο μηχανογραφικό θα στερήσει από χιλιάδες μαθητές το δικαίωμα στη μόρφωση ● Ολο το νέο σύστημα είναι τόσο μελετημένο ώστε μέσα σε δύο, το πολύ, χρονιές να κλείσουν δεκάδες τμήματα ανά την Ελλάδα και να μείνουν χιλιάδες παιδιά εκτός ΑΕΙ, στρώνοντας το χαλί στην ιδιωτική εκπαίδευση για τους έχοντες

Στο θέατρο του παραλόγου πρωταγωνιστές, εν μιά νυκτί, έγιναν οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Παραμονές Χριστουγέννων, εν μέσω πανδημίας και υπό αντίξοες συνθήκες προετοιμασίας, η υπουργός Παιδείας ανακοινώνει αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ. Θεσπίζει -με άμεση εφαρμογή- ελάχιστη βάση εισαγωγής και δραστικό περιορισμό των σχολών του μηχανογραφικού, καταστρατηγώντας έτσι και τον τελευταίο άγραφο, πλην ιερό, νόμο στον χώρο της παιδείας: καμιά αλλαγή από τη διοίκηση στις πανελλαδικές της ίδιας χρονιάς.

Το κλείσιμο δεκάδων τμημάτων, ειδικά στην περιφέρεια, και η μεγάλη μείωση εισακτέων στα Ανώτατα Ιδρύματα είναι γνωστές προθέσεις της κ. Κεραμέως. Εχουν εξαγγελθεί και ήδη ενταχθεί στον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, συνοδευόμενες πλέον από τις αναμενόμενες παρεμβάσεις στο εξεταστικό. Ωστόσο, η ίδια πολλάκις είχε διαβεβαιώσει πως οι τελευταίες αφορούν «συνολική αναμόρφωση του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», αφήνοντας να εννοηθεί πως θα δοθεί ο χρόνος που πάντα δίνεται. Η γνωστή τριετία με την εξής σειρά: ανακοίνωση αλλαγών προς ενημέρωση των μαθητών της Α’ Λυκείου και εφαρμογή όταν οι ίδιοι αυτοί μαθητές εισέλθουν στη Γ’ Λυκείου.

Γιατί τέτοια σπουδή; Δεν θα δώσει ποτέ διαφορετική απάντηση –όπως άλλωστε το συνηθίζει– από τη δικαιολογία που βρήκε και ήδη άρχισε να δίνει, ξεκινώντας από την προχθεσινή σύνοδο των πρυτάνεων. «Δεν επηρεάζεται επ’ ουδενί η προετοιμασία των μαθητών καθώς οι αλλαγές αφορούν μόνον την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού θα έχουν ολοκληρώσει και τις εξετάσεις». Δηλαδή, θέλει να μας πει η κ. Κεραμέως ότι οι φετινοί υποψήφιοι δεν θα επηρεαστούν:

α) Από την ύπαρξη βάσης για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ, η οποία μάλιστα δεν θα είναι η επίδοση του τελευταίου, όπως μέχρι πέρυσι, αλλά των μέσων βαθμολογιών των σχολών του επιστημονικού πεδίου. Δηλαδή, σίγουρα πιο ψηλά από την περσινή. Επιπλέον, δε, αυτού, η βάση θα ανέβει ακόμη περισσότερο από τα ίδια τα τμήματα που αποκτούν το δικαίωμα να ανεβάσουν τον πήχη ακόμη παραπάνω αφού, σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές, τα τμήματα κατά ένα ποσοστό (άγνωστο ακόμα) θα συμμετέχουν στην αύξηση της βάσης.

β) Από τον δραστικό περιορισμό των σχολών που έχουν δικαίωμα να επιλέξουν. Γύρω στις 15 σχολές θα περιλαμβάνονται στο νέο μηχανογραφικό. Μάλιστα, με περισσό θράσος γίνεται λόγος για φάση Α και φάση Β. Μία είναι η φάση. Συμπλήρωση του μηχανογραφικού με το πολύ 15 σχολές. Τόσες θέλει να διαθέσει. Από την άλλη, ποιος θα επιλέξει το περιφερειακό τμήμα; Ειδικά σε τέτοιους καιρούς; Κανείς πλην των ντόπιων, των οποίων ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος των αστικών περιοχών.

Συνεπώς, σφαγή για τις δημοφιλείς, αδιαφορία για τα περιφερειακά πλην των μεγάλων. Κι αν περισσέψει κάτι από τη φάση Α, που δύσκολα θα περισσέψει, τότε λίγοι τυχεροί θα αρπάξουν μερικές κενές θεσούλες σε τμήματα χαμηλής ζήτησης. Ολο το νέο σύστημα είναι τόσο μελετημένο ώστε μέσα σε δύο το πολύ χρονιές να κλείσουν δεκάδες τμήματα ανά την Ελλάδα και να μείνουν χιλιάδες παιδιά εκτός ΑΕΙ.

Αποτέλεσμα; Καμιά θεραπεία, ούτε των ανισοτήτων που ήδη υπάρχουν ούτε του «επιπέδου» των υποψηφίων, που αποτελεί βασικό κριτήριο για την παρούσα κυβέρνηση.

Δικαίωμα στη μόρφωση

Η θέσπιση κριτηρίων εισαγωγής δεν είναι κακή συνταγή, αρκεί να μην καταστρατηγεί το δικαίωμα στη δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, το δικαίωμα στη μόρφωση. Κι όποιος ξαναπεί ότι κανείς δεν μπορεί να περνάει στο Πανεπιστήμιο με βαθμό 3 και 4, τότε θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν θα τον ενοχλήσει όταν το ίδιο παιδί πληρώσει ένα κολέγιο και γίνει ισάξιο με το άλλο που πέρασε με πολύ καλύτερο βαθμό. Αλλωστε, τα ίδια επαγγελματικά και, όπου να ‘ναι, τα ίδια ακαδημαϊκά δικαιώματα θα έχουν.

Για να κινηθεί η αγορά μήπως; Μα, για εκπαιδευτική πολιτική μιλάμε. Και δεν αναφερόμαστε στην επαγγελματική εκπαίδευση, διότι αυτή αφορά όλο και μικρότερες ηλικίες. Πλήθος οι μεταγυμνασιακές σχολές που ετοιμάζονται. Οσο για τα ΤΕΙ, δυστυχώς δεν είναι η αναβάθμισή τους στα σχέδια της κυβέρνησης. Και σ’ αυτό το πεδίο προηγείται η στήριξη της αγοράς. Των λεγόμενων μεταλυκειακών φορέων.

Προς τοπικά «λουκέτα» σε δέκα νομούς

Προς τοπικά «λουκέτα» σε δέκα νομούς

Εκτός ελέγχου παραμένει η εξάπλωση του νέου κορονοϊού σε πολλές περιοχές της χώρας με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων.

Στόχος να αποφευχθεί μια νέα αποτυχία, την ώρα που οι θάνατοι ξεπερνούν τους 3.800, αφού χθες ακόμα 85 συμπολίτες μας κατέληξαν χθες και υψηλός παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, όπου παραμένουν 552 άτομα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μικρή μείωση παρουσίασαν τα γνωστά κρούσματα, καθώς καταγράφηκαν 1.190 νέες μολύνσεις εκ των οποίων 281 στην Περιφέρεια Αττικής, 270 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Υψηλός παραμένει ο αριθμός σε Δυτική Αττική, το Κιλκίς, η Ξάνθη, τα Γρεβενά, η Ροδόπη, η Θεσσαλονίκη, η Πέλλα και η Λάρισα. Αναφερόομενος σε δέκα συνολικά περιοχές ο Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση, κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Στην επιβαρυμένη Κοζάνη ο Χρυσοχοΐδης 

Στην Κοζάνη, που συμπεριλαμβάνεται στους νομούς με τα περισσότερα νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα ανά 100.000 πληθυσμού, βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος χθες εμφανίστηκε πιο επιθετικός, όπως πάντα, λέγοντας το εξής:

«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, να εξηγήσουμε, να συνδράμουμε, αλλά του κεφαλιού του κανείς. Σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγισθούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι – σπίτι… Δεν είναι ούτε απειλή, ούτε προειδοποίηση. Είναι απόφαση και θα γίνει έτσι αν χρειαστεί».

Σήμερα ο ίδιος θα παρευρεθεί σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για θέματα που αφορούν στην πανδημία και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή.

Στη σύσκεψη θα μετέχουν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης και ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Ανάπτυξης και Μέριμνας, οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, οι διοικητές του Μαμάτσειου και του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, ο ιατρός συντονιστής του ΕΟΔΥ της Περιφέρειας, ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας, ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Συσκέψεις Χαρδαλιά στη Θεσσαλονίκη 

Παράλληλα, τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να έχει σειρά συναντήσεων σχετικά με την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων, όπως εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή, την πορεία των ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες Αρχές για την τήρηση των μέτρων.

Ο κ. Χαρδαλιάς στις 16.30 θα βρίσκεται στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκεί όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, τους αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης, τους διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και Δημήτριο Τσαλικάκη αντίστοιχα, καθώς και τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου.

Στη συνέχεια, στις 18:00 θα συναντηθεί στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, με συμμετοχή του αναπληρωτή Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Γεώργιου Δούβαλη, του συντονιστή Επιχειρήσεων Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Πυροσβεστικού Σώματος, Σπυρίδωνα Βαρσάμη, καθώς και στελεχών του δήμου.

Στις 19.30 ο υφυπουργός θα πραγματοποιήσει σύσκεψη στο δημαρχείο Πανοράματος με το προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο και δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, τον αντιπρόεδρο και δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών Σίμο Δανιηλίδη και τον γενικό γραμματέα, δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης Βασίλη Γάκη, ενώ θα συμμετέχει και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.