Ταξική αντιμεταρρύθμιση – Ο Μητσοτάκης θέλει τώρα «περιορισμό της ανισότητας»

Ταξική αντιμεταρρύθμιση

Γιατί άραγε προσπαθεί τόσο σκληρά η κυβέρνηση Μητσοτάκη να διαφημίσει τις μεγάλες παρεμβάσεις στην εκπαίδευση; Γιατί το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού έχει επιστρατεύσει κάθε μέσο εντυπωσιασμού των οικογενειών για την εκπαίδευση των παιδιών τους;

Μήπως γιατί ξέρουν πως τα σχέδιά τους για το νέο σχολείο, οι παρεμβάσεις στο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση αλλά και το όραμα που έχουν για το Πανεπιστήμιο δύσκολα μπορεί κάποιος να τα χαρακτηρίσει φιλολαϊκά; Πρόκειται για μέτρα μετάβασης στη διάδοχη κατάσταση όπου η μόρφωση από (δημόσιο) αγαθό θα μετατραπεί σε προνόμιο. Και, φυσικά, τα προνόμια ανέκαθεν αφορούσαν τους λίγους.

Οι πρώτοι που θα καταλάβουν την αλήθεια θα είναι οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών. Είναι πολλές οι χιλιάδες των παιδιών που θα αποκλειστούν από τα ΑΕΙ. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που αποδεικνύεται πολύ πιο αυστηρή από τη βάση του 10, θα κόψει μεμιάς τον δρόμο σε πολλούς νέους. Αναμένεται υψηλότερη σε όλα τα πεδία, τόσο σε χαμηλόβαθμα όσο και σε υψηλόβαθμα τμήματα.

Ενώ η πονηρή ανακατανομή των εισακτέων που έγινε φέτος (αφαιρέθηκαν πάνω από 1.200 θέσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δόθηκαν χιλιάδες «κούφιες» στην περιφέρεια) θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις βάσεις στα κεντρικά Ιδρύματα. Τέλος, τα θέματα των φετινών πανελλαδικών ήταν έτσι κλιμακωμένα που θα βγάλουν βαθμούς γύρω στο 10, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό.

Αποτέλεσμα; Το επιδιωκόμενο. «Εναλλακτικές εκπαιδευτικές λύσεις», όπως αποκάλεσε ο πρωθυπουργός τα ΙΕΚ, ή κολέγια που έχουν τα ίδια πλέον επαγγελματικά δικαιώματα με τα ελληνικά ΑΕΙ, αρκεί να έχει κανείς τα χρήματα για να αγοράσει το πτυχίο.

Ποια είναι λοιπόν η μεγάλη μεταρρύθμιση; Η καραμέλα της κυβέρνησης πως δεν πρέπει να περνούν με βαθμό 3 και 4 στα Πανεπιστήμια θα γίνει βρόχος στις οικογένειες όχι μόνο των παιδιών που θα αποκλειστούν απευθείας από τα μηχανογραφικά, αλλά και εκείνων που στραβοπάτησαν.

Θα μείνουν εκτός της ανώτατης εκπαίδευσης υποψήφιοι που έγραψαν πάνω από 10. Θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν ακόμα και υποψήφιοι που θα εισαχθούν σε σχολή μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και δεν θα αντέξουν το κόστος σπουδών.

Μόρφωση για λιγότερους, αυτή είναι η σκληρά ταξική αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο Μητσοτάκης θέλει τώρα «περιορισμό της ανισότητας»

Το.. κοστούμι του εξωτερικού φόρεσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, ζητώντας περιορισμό των ανισοτήτων και αύξηση της διεθνούς αλληλεγγύης.

Σε μια συνάντηση από την οποία δεν έλειψαν οι αβρότητες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ξέχασε» την πληθώρα προβληματικών νομοσχεδίων που προωθεί ή έχει ψηφίσει η κυβέρνησή του και περιορίστηκε σε τσιτάτα που αφορούν την παγκόσμια τόνωση της εργασίας, ενώ δεν παρέλειψε να χαιρετίσει τη σημαντική συμφωνία για φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών και των πολυεθνικών.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Συμφωνία για μία νέα αρχιτεκτονική στη διεθνή φορολόγηση, που επιτεύχθηκε χθες, με βάση τις εισηγήσεις του ΟΟΣΑ, είναι ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης.

«Γιατί προϋπόθεση μιας βιώσιμης ανάπτυξης των χωρών είναι μέρος του πλούτου να παραμένει στις χώρες όπου αυτός παράγεται. Ώστε η πρόοδος να μην αφορά μόνο τους εταιρικούς κολοσσούς. Αλλά και όλους τους λαούς» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος ο πρωθυπουργός κάλεσε τον ΟΟΣΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες για διεθνή συντονισμό, ώστε τα εμβόλια να φτάσουν σε χώρες που δεν έχουν οι ίδιες τις δυνατότητες να τα προμηθευτούν, ενώ σημείωσε την εφαρμογή από 1η Ιουλίου του «Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid-19» για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Ήταν μια ελληνική ιδέα η οποία έγινε πράξη μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και βέβαια η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που, ήδη, είχε σπεύσει να ενταχθεί σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα, το οποίο διασφαλίζει εντός της Ε.Ε. την ελεύθερη και απρόσκοπτη κυκλοφορία των πολιτών μας» είπε.

Από την πλευρά του ο ΓΓ. του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν εξήρε στις δηλώσεις του την «πολύ καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση» είπε ότι τα στελέχη του Οργανισμού είναι εντυπωσιασμένα με τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, και εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολύ καλή δουλειά όσον αφορά την αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιούργησε η πανδημία -και η κρίση που προκάλεσε η πανδημία- προκειμένου να προωθήσει έναν βαθύ, θετικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, οικοδομώντας μία μοντέρνα, ψηφιακή, πράσινη οικονομία που δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες προόδου για τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα, τα χρόνια που έρχονται» είπε ο ΓΓ του ΟΟΣΑ.

Ο κ. Κόρμαν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη εμβολιασμού και είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν, ενώ τόνισε ότι «κάνετε εξαιρετική δουλειά σε αυτό το μέτωπο στην Ελλάδα. Καινοτόμο δουλειά», και χαρακτήρισε σημαντικό για οικονομίες, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου, να συνεισφέρουν στην επιστροφή της διεθνούς κινητικότητας με τρόπο που θα είναι ασφαλής έναντι του κορονοϊού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, Πρέσβης Γεώργιος Πρεβελάκης