Ταξίδι στην Κάλυμνο εν μέσω κορονοϊού: Επιβάτες που μοιάζουν με υγειονομικές βόμβες – Κορονοϊός: Η χειρότερη επίδοση από την αρχή της κρίσης. Εφιαλτικές προβλέψεις για Δεκαπενταύγουστο – Κίνδυνος lockdown στη μισή Ελλάδα. Όλα τα νέα μέτρα

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Αιγαίο κάνε το σταυρό σου, τάξε κερί στην Παναγιά που γιορτάζει την άλλη εβδομάδα και μπες στο καράβι κι ό,τι βρέξει ας κατεβάσει…

Ο κορονοϊός, αποδείχτηκε από τα νέα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά πως, είναι παρών και τις μέρες που ‘ρχονται ο Θεός να φυλάει μην κι αποφασίσει να «επισκεφτεί» ένα από τα νησιά μας. Ταξιδέψαμε στην Κάλυμνο. Σχεδόν δέκα ώρες στη θάλασσα με το πλοίο όχι ασφυκτικά, αλλά γεμάτο: εκδρομείς νεαρής ηλικίας – κυρίως φοιτητές- ντόπιους που επέστρεφαν στους τόπους τους, πρόσφυγες, επαγγελματίες και φυσικά μέλη του πληρώματος. Αυτοί οι τελευταίοι τηρούσαν ευλαβικά τα μέτρα κατά του κορονοϊού: φορούσαν μάσκες σε όλους τους χώρους του πλοίου, γάντια και  κρατούσαν τις επιβαλλόμενες αποστάσεις (όσο αυτό ήταν δυνατό) από τους επιβάτες. Οι επιβάτες όμως… Οι περισσότεροι των επιβατών, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, είχαν αφήσει ένα lockdown πίσω στα βαθιά συρτάρια του μυαλού τους και ταξίδευαν ανέμελοι κι αδιάφοροι.

  1. Στους ανοιχτούς χώρους του πλοίου ουδείς φορούσε μάσκα. Το ίδιο συνέβαινε και στους χώρους όπου υπήρχε μόνο μια πλευρά ανοιχτή. Στους κλειστούς χώρους τώρα, δηλαδή σε σαλόνια διαδρόμους και στα καταστήματα του καραβιού μόνο το 30% τηρούσε σχολαστικά το μέτρο της μάσκας. Οι υπόλοιποι ή θα είχαν την προστατευτική «πάνινη ασπίδα» κρεμασμένη στο αφτί ή το μπράτσο ή θα την είχαν ξεχασμένη σε κάποια τσέπη τους. Ουδείς έκανε παρατήρηση ούτε στο «πήγαινε» ούτε στο «γύρνα» στους αδιάφορους ταξιδιώτες. Αντίθετα πολλοί που έμπαιναν με μάσκα στους κλειστούς χώρους και έβλεπαν έστω δύο χωρίς, έβγαζαν και την δική τους.
  2. Οι αποστάσεις ανάμεσα στους ταξιδιώτες δεν τηρούνταν! Πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν «χυθεί» στους καναπέδες πλαί πλάι απολαμβάνοντας ύπνο βαθύ, ακουμπώντας τους διπλανούς τους με τους οποίους πρώτη φορά αντάμωναν. Οι εναγκαλισμοί και οι ασπασμοί, ανάμεσα σε ντόπιους και μετανάστες που επέστρεφαν στη γενέθλια γη, έδιναν κι έπαιρναν. Κι όλα αυτά στους κλειστούς χώρους του πλοίου. Στους ανοιχτούς; Ο ένα πάνω στον άλλον! Οι πλαστικές καρέκλες κούμπωναν η μια δίπλα στην άλλη και οι επιβάτες – οι φοιτητές κυρίως – σχεδόν είχαν γίνει «ένα». Κι όταν ήρθε η ώρα του ηλιοβασιλέματος; Νέοι γέροι και παιδιά, συνωστισμένοι, παρακολουθούσαν από την πρύμνη τον ήλιο να χάνεται στη θάλασσα, με τέτοια συγκίνηση λες και δεν θα τον ξανάβλεπαν ποτέ!
  3. Ολοι, μα όλοι, δεν δίστασαν να αγγίξουν τα πάντα δίχως προστατευτικά γάντια. Πλαστικές καρέκλες μεταφέρονταν από τη μια στην άλλη κι από τον έναν στον άλλον. Στα μπαρ με τα δυο μπράτσα ακουμπισμένα στη μπάρα προκειμένου να δώσουν την παραγγελία τους. Στους καναπέδες ίδια εικόνα. Κι άντε και είχε γίνει απολύμανση του πλοίου (που σίγουρα θα είχε γίνει), ο τυχόν προσβεβλημένος από κορονοϊό – ασυμπτωματικός, θα διέσπειρε τον ιό παντού με ένα του άγγιγμα. Ουδείς θορυβήθηκε!
  4. Συνωστισμός κατά την αποβίβαση σε βαθμό ουράς στο ΙΚΑ… Στις σκάλες και στους διαδρόμους από την Ψυττάλεια και  μετά (στο «γύρνα» γιατί στο «πήγαινε» οι επιβάτες κατέβηκαν βαθμηδόν σε κάθε προορισμό) ο ένας ήρθε αφόρητα κοντά στον άλλον θέλοντας και μη. Μάταια οι άνθρωποι του πληρώματος προσπαθούσαν να αποτρέψουν τους… εναγκαλισμούς.  «Όλοι» ξεχύθηκαν προς τις εξόδους με το που αντίκρισαν το λιμάνι του Πειραιά!
  5. Ουδείς από τους ταξιδευτές θερμομετρήθηκε κατά την είσοδό του στο πλοίο. Θα έπρεπε!
  6. Το κυριότερο: Ουδείς στις συζητήσεις ανάμεσα στους ταξιδιώτες (συνταξιδιώτες και μη) αναφερόταν στον κορονοϊό. Λες και δεν υπήρξε ποτέ, λες και ό,τι έγινε, έγινε πριν από πολλά πολλά χρόνια κι από συνήθεια μας έμεινε μια μάσκα στο αφτί κι μια υποψία στο κεφάλι… Η ψυχολογία δεν παρέπεμπε σε κάποιο κακό που ακόμα κινείται ανάμεσά μας, αλλά σε έναν εφιάλτη που πέρασε όταν ξυπνήσαμε στα σύννεφα των διακοπών…

Και πού να εισβάλλουν την επόμενη εβδομάδα οι αδειούχοι του Δεκαπενταύγουστου…

basiki.jpg
img_20200807_071112.jpg

 

Κορονοϊός: Η χειρότερη επίδοση από την αρχή της κρίσης – Εφιαλτικές προβλέψεις για Δεκαπενταύγουστο

Τα 151 αριθμητικά είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση από την έναρξη της πανδημίας, ωστόσο μια μικρή λεπτομέρεια κάνει τη μεγάλη διαφορά

Αύξηση που ξεπερνάει το 300% το τελευταίο δεκαήμερο καταγράφουν τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα εκτροχιάζοντας μέρα με την ήμερα και ώρα με την ώρα όλο τον προγραμματισμό της κυβέρνησης. Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται καθημερινά οι εκτιμήσεις των λοιμοξιολόγων που είχαν κάνει στα τέλη Ιουλίου με προσοχή, σεβασμό αλλά και υπευθυνότητα.

Μεταξύ αυτών η Αθηνά Λινού, η οποία μιλώντας προ ημερών στο ethnos.gr είχε καλέσει την ελληνική κοινωνία σε επαγρύπνηση και υπευθυνότητα και είχε ζητήσει από τους Έλληνες πολίτες να τηρήσουν με αυστηρότητα και υπευθυνότητα τα μέτρα ασφαλείας. Εν μέσω θερινών διακοπών, μετακινήσεων, κοινωνικών συναθροίσεων αλλά και χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο μέρα με τη μέρα. Σε συνδυασμό με την έλευση πολλών τουριστών αλλά και κυρίως πολλών ασυμπτωματικών ατόμων από το εξωτερικό έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μείγμα που εκτινάσσει τα κρούσματα μέρα με τη μέρα.

Χειρότερα σήμερα σε σύγκριση με την 21η Απριλίου

Είναι χαρακτηριστικό πως τα 151 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα Παρασκευή 7 Αυγούστου είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση της Ελλάδας μετά τα 156 κρούσματα της 21ης Απριλίου αλλά εάν επιχειρήσουμε να συγκρίνουμε τις δύο επιδόσεις η σημερινή είναι μακράν η χειρότερη κι αυτό διότι στις 21 Απριλίου είχαν υπολογιστεί τα 150 κρούσματα που είχαν καταγραφεί στη δομή μεταναστών στο Κρανίδι και μόνο τα 6 ήταν από την υπόλοιπη Επικράτεια.

Επί πλέον στις 21 Απριλίου υπήρχε το γενική καραντίνα και όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα η μετάδοση περιορίστηκε στο ελάχιστο. Σήμερα όμως τα 151 κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα και το πιο  ανησυχητικό είναι το γεγονός πως αυξάνονται στη νησιωτική Ελλάδα όπου είναι γνωστό πως οι υγειονομικές υποδομές δεν αντέχουν σε μεγάλη επιβάρυνση.

Το στοίχημα του Δεκαπενταύγουστου

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και ο ΕΟΔΥ συνιστούν στους πολίτες ψυχραιμία αλλά και επιμονή στα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού. Είναι κοινό μυστικό πως η γενική καραντίνα στην καρδιά του Αυγούστου είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί και πλέον η κατάσταση είναι στα χέρια των πολιτών αλλά και των επαγγελματιών που πρέπει να τηρούν με αυστηρότητα τα μέτρα ασφαλείας ώστε να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα η δύσκολη περίοδος μέχρι τον Δεκεπενταύγουστο όπου παρατηρείται συνωστισμός στις μετακινήσεις αλλά και στις κοινωνικές εκδηλώσεις και κυρίως σε γάμους και γιορτές.

Γράφημα: Η πορεία των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα:

graf.jpg