ΤΑΙΠΕΔ: Τέσσερα σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης – Αναθεωρεί πάλι τις προβλέψεις του ο Στουρνάρας: Υφεση 9,4% το 2020 λόγω… – Οι αυθαίρετες αυξήσεις σε ασφάλιστρα δείχνουν τι θα συμβεί στις επικουρικές συντάξεις

Έντονο το αμερικανικό ενδιαφέρον με ενεργή συμμετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με αντίπαλο «δέος» την κοινοπραξία υπό τον όμιλο Κοπελούζου αλλά και τη «σφήνα» του ΟΛΘ – Δείτε αναλυτικά ποιοι είναι οι διεκδικητές

Συνολικά τέσσερα σχήματα υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα «σφήνα» στο έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον μπαίνει πλέον ο ΟΛΘ που απ’ το 2018 λειτουργεί υπό τη διοίκηση της κοινοπραξίας Deutsche Invest Equity Partners GmbH (DIEP) / Terminal Link / Belterra.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εξής:

* QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT: Πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου και διαχείρισης εταιρειών που επικεντρώνεται στους τομείς των ενεργειακών υποδομών, υποδομών δεδομένων και τεχνολογίας, βιομηχανικής αγοράς και διαχείριση πόρων, συμπεριλαμβανομένων θαλάσσιων λιμένων και τερματικών, μεταφοράς και επεξεργασίας φυσικών πόρων.

* Κοινοπραξία CAMERON S.A (Όμιλος Κοπελούζου)- GOLDAIR CARGO AE- BOLLORE AFRICA LOGISTICS:

-Ο Όμιλος Κοπελούζου είναι ένας οργανισμός ανάπτυξης επιχειρήσεων που ειδικεύεται στη σύλληψη, ανάπτυξη και υλοποίηση μεγάλων, βιομηχανικών, τεχνολογικών και άλλων έργων υποδομής. Οι βασικοί επιχειρηματικοί του τομείς είναι: ενεργειακά έργα (τόσο φυσικό αέριο όσο και ΑΠΕ), διαχείριση αεροδρομίων, ακίνητα καθώς και διαχείριση έργων, διαχείριση εγκαταστάσεων και διαφήμιση εκτός σπιτιού.

-Η Goldair είναι από τους μεγαλύτερους Ελληνικούς ομίλους εταιρειών στους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών. Οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν εκπροσώπηση αεροπορικών εταιρειών στην Ελλάδα, διαχείριση εδάφους αεροσκαφών και επιβατών, υπηρεσίες μεταφοράς φορτίου, αποθήκευση, διαχείριση και διανομή, καθώς και εσωτερικές και διεθνείς τουριστικές υπηρεσίες, διεθνή συνέδρια, εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

-O Όμιλος Bolloré, στον οποίον ανήκει η Bolloré Africa Logistics, είναι μία από τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Ο όμιλος είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο του Παρισίου και ελέγχεται από την αντίστοιχη οικογένεια. Η θυγατρική της, Bolloré Africa Logistics, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφορών και εφοδιαστικής αλυσίδας στην Αφρική, με παρουσία σε 42 λιμάνια και διαχειριστής 16 παραχωρήσεων τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων, 7 τερματικών σταθμών Ro-Ro και με περαιτέρω εξειδίκευση στον χειρισμό και αποθήκευση συμβατικών φορτιών.

* Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS-EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ:

-Η Black Summit Financial Group είναι αμερικάνικη επενδυτική εταιρεία που παρέχει ανεξάρτητες χρηματοοικονομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες καθώς και υπηρεσίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, με επίκεντρο τη διατήρηση και την ανάπτυξη της περιουσίας των πελατών της με βάση το προφίλ κινδύνου τους και τους επενδυτικούς τους στόχους, μέσα από κατάλληλες επενδυτικές στρατηγικές

-Η Euroports είναι μια διεθνής εταιρεία λιμενικών υποδομών, με έδρα το Βέλγιο, που αναπτύσσει, λειτουργεί και διαχειρίζεται παγκόσμιες λύσεις θαλάσσιας εφοδιαστικής αλυσίδας για διεθνείς στοχευμένους βιομηχανικούς πελάτες, μέσω των 26 τερματικών λιμενικών σταθμών, σε στρατηγικές τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη και την Ασία.

-Η EFA GROUP αποτελεί όμιλο εταιρειών που κατασκευάζουν προϊόντα και συστήματα υψηλής τεχνολογίας, καθώς και υπηρεσίες διαχείρισης συμβάσεων/έργων στους τομείς της αεροδιαστημικής, της άμυνας, της εσωτερικής ασφάλειας και άλλων βιομηχανικών τομέων. Ο Όμιλος EFA διαθέτει ένα διεθνές δίκτυο συνεργαζόμενων εταιρειών και 6 γραφείων σε όλο τον κόσμο: Αθήνα, Zug, Αμπού Ντάμπι, Σιγκαπούρη, Kempen και Arlington.

-O Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στους τομείς των υποδομών, της παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικές πηγές και ΑΠΕ, των παραχωρήσεων, της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων. Οι δραστηριότητές του εκτείνονται σε 16 χώρες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Μέση Ανατολή), απασχολώντας συνολικά 4.400 εργαζομένους.

* ΟΛΘ Α.Ε.: Οργανισμός διαχείρισης λιμένων που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο λιμάνι της Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη βάσει συμφωνίας παραχώρησης με την Ελληνική Δημοκρατία. Ο ΟΛΘ είναι εταιρεία εισηγμένη στο ΧΑ και λειτουργεί υπό τη διοίκηση της κοινοπραξίας Deutsche Invest Equity Partners GmbH (DIEP) / Terminal Link / Belterra από το 2018.

Η διαδικασία

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (φάση δεσμευτικών προσφορών).

Υπενθυμίζεται ότι στον ΟΛΑ Α.Ε. έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Αλεξανδρούπολης και του αλιευτικού καταφυγίου Μάκρης. Η εταιρεία έχει επίσης διοικητικές αρμοδιότητες επί του λιμένος Καμαριώτισσας Σαμοθράκης και του αλιευτικού καταφυγίου Θέρμων Σαμοθράκης.

 

Αναθεωρεί πάλι τις προβλέψεις του ο Στουρνάρας: Υφεση 9,4% το 2020 λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας

Ύφεση που θα ξεπερνά το 7,5% και θα προσεγγίζει το 9,4% βλέπει για το 2020 η Τράπεζα της Ελλάδος, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αυτό αναφέρει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που παρεχώρησε στα Νέα.

Όπως είπε, το Σεπτέμβριο η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε το βασικό της σενάριο εκτιμώντας πτώση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7,5% το 2020 έναντι αρχικής πρόβλεψης για πτώση κατά 5,8% τον Ιούνιο του 2020.

Κατά τον κεντρικό τραπεζίτη, η έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα, παρότι δεν παρατηρείται μια γεωμετρική άνοδος των κρουσμάτων, αναμένεται να επιδεινώσει την πορεία της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο περισσότερο του αναμενομένου, με αποτέλεσμα την περαιτέρω προς τα πάνω αναθεώρηση της ύφεσης για το σύνολο του 2020.

«Μια ενδεχόμενη επιδείνωση της πανδημίας που θα συνοδευόταν από περισσότερο περιοριστικά μέτρα το τέταρτο τρίμηνο του 2020 θα μπορούσε να φέρει την οικονομία πιο κοντά στο δυσμενές σενάριο των προβλέψεων της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή πτώση της δραστηριότητας κατά 9,4% το 2020 και πιο ισχνή ανάκαμψη το 2021», είπε σχετικά.

Για το 2021 είπε πως υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα, που θα συνεχίζεται μέχρι να παραχθούν εμβόλια και φάρμακα για τον κορωνοϊό, ωστόσο παραμένει το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος για σημαντική ανάκαμψη το 2021, η οποία θα υποστηριχθεί από τα επεκτατικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο και από την εισροή ευρωπαϊκών πόρων.

«Η κυβέρνηση έχει λάβει εγκαίρως επαρκή μέτρα μετριάζοντας την εξάπλωση της πανδημίας και συμβάλλοντας στην ταχεία επανέναρξη της λειτουργίας της οικονομίας. Φυσικά, σε περίπτωση που η οικονομία βρεθεί σε ένα δυσμενές σενάριο, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιπλέον έκτακτων και στοχευμένων δημοσιονομικών παρεμβάσεων, χωρίς όμως να διακυβεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα. Σε οικονομίες με υψηλό δημόσιο χρέος, ο συνδυασμός μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και αργής ανάκαμψης οδηγεί αναπόφευκτα σε αυξημένα ρίσκα βιωσιμότητας της δυναμικής του χρέους, με αρνητικές επιδράσεις στις μεσο-μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές», τόνισε.

Ερωτηθείς για τα 32 δισ. ευρώ που προσδοκά η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η μεγάλη πρόκληση είναι η επιτυχημένη εφαρμογή του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου και η αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων σε ωφέλιμες οικονομικά και κοινωνικά χρήσεις και σε έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

«Η μέχρι τώρα εμπειρία με τους πόρους της ΕΕ έχει δείξει καθυστερήσεις στην επιλογή και στην υλοποίηση των έργων, με συνέπεια η πλήρης απορρόφηση των πόρων να λαμβάνει χώρα μετά το πέρας της παράτασης των προγραμματικών περιόδων, δηλαδή σε βάθος δεκαετίας. Παρ’ όλα αυτά, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η πορεία απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων στην Ελλάδα είναι σε σταθερή ανοδική τροχιά, αποτυπώνοντας τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον τομέα αυτόν», απάντησε σχετικά.

Στη σωστή κατεύθυνση η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού
Ερωτηθείς για το ασφαλιστικό και για την πρόταση της Επιτροπή Πισσαρίδη για ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα για τον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού που αφορά τις επικουρικές συντάξεις, υπογράμμισε πως η πρόταση που προωθεί η κυβέρνηση στηρίζεται στη διαπίστωση ότι, παρά τις μεταρρυθμίσεις της τελευταίας δεκαετίας που βελτίωσαν σημαντικά τις προοπτικές για τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του, το ισχύον αμιγώς διανεμητικό σύστημα παραμένει υπερβολικά εκτεθειμένο στον δημογραφικό κίνδυνο που απορρέει από τη γήρανση του πληθυσμού και την υπογεννητικότητα.

«Όταν σε βάθος χρόνου οι εισφορές όλο και λιγότερων εργαζομένων θα πρέπει να χρηματοδοτούν όλο και περισσότερες συντάξεις, όποια ελλείμματα προκύψουν θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν με κρατικούς πόρους. Με τη δημιουργία ενός δημόσιου επικουρικού ταμείου για τους νέους ασφαλισμένους που θα λειτουργεί με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, οι εισφορές κάθε ασφαλισμένου θα πιστώνονται σε ατομικό λογαριασμό, συσσωρεύοντας το ασφαλιστικό κεφάλαιο που θα χρηματοδοτήσει τη συνταξιοδότησή του και μειώνοντας, κατά συνέπεια, τον δημοσιονομικό κίνδυνο. Παράλληλα, τα αποθεματικά που θα συσσωρευθούν από τις εισφορές θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις, ευνοώντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η προτεινόμενη μεταρρύθμιση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

 

Οι αυθαίρετες αυξήσεις στα ασφάλιστρα δείχνουν τι θα συμβεί στις επικουρικές συντάξεις

Οι «εμπνεύσεις» Άδωνη Γεωργιάδη και της κυβέρνησης Μητσοτάκη αυξάνουν κάθετα τα ασφάλιστρα υγείας εις βάρος των ασφαλισμένων στις εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης ενώ παράλληλα δίνουν και το μήνυμα για το τι θα συμβεί με τις συντάξεις όταν οι ίδιες εταιρείες μπουν στο παιχνίδι της κοινωνικής ασφάλισης.

Ο λόγος για το άρθρο 268 που προσετέθη στο νομοσχέδιο για τον νέο πτωχευτικό κώδικα που φέρνει τεράστιες αυξήσεις ασφαλίστρων ειδικά στα παλαιά (και ισόβια) συμβόλαια υγείας. Πρόκειται επιπρόσθετα για πλάτη στην υποψήφιο αγοραστή της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά και στις «ευαγείς» ασφαλιστικές εταιρείες που ο καθηγητής Πισσαρίδης και οι συν αυτώ νεοφιλελεύθεροι καθηγητές προτείνουν στους ασφαλισμένους να πέσουν μόνοι τους θυσία στα νύχια τους αλλάζοντας την επικουρική ασφάλιση σε επαγγελματική.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά…

Με εμπνευστή τον Άδωνη Γεωργιάδη και συνεργούς ολόκληρη την Κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη κατατέθηκε ένα άρθρο (με δεδομένη την αντισυνταγματικότητα του αφού ευθέως βάλλει κατά της ελευθερίας των συναλλαγών) στον πτωχευτικό κώδικα. Το άρθρο αυτό έλαβε τον αριθμό 268 και αναγράφει επί λέξει: «Συμβατικές ρήτρες αναπροσαρμογής ασφαλίστρων σε μακροχρόνιες συμβάσεις ασφάλισης υγείας (σ.σ. ισόβια συμβόλαια) μπορούν να εξαρτούν την αναπροσαρμογή από αντικειμενικούς παράγοντες που στηρίζονται στην αρχή της καταλληλότητας, ήτοι σε πραγματικά και επίκαιρα δεδομένα της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, όπως ιδίως η ηλικία του ασφαλισμένου και δείκτες, που είναι σαφείς ευρέως προσβάσιμοι και αντικειμενικοί, ευρέως προσβάσιμοι επαληθεύσιμοι, από τα συμβαλλόμενα μέρη , οι οποίοι διαμορφώνουν την τελική τιμή του ασφαλίστρου ανά έτος αναφοράς».

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη παρεμβαίνοντας υπέρ ενός μέρους (εν προκειμένω του ισχυρού), δίνει το δικαίωμα στις ασφαλιστικές εταιρείες να αναθεωρήσουν τα ισόβια συμβόλαια υγείας στα οποία υφίστανται προκαθορισμένα ποσοστά αναπλήρωσης. Ακριβώς επειδή οι εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης αποδείχθηκαν ανίκανες να διατηρήσουν κερδοφορία (αλλά κρίνονται από τον νομπελίστα καθηγητή Πισσαρίδη ικανές να παίξουν τα χρήματα της κοινωνικής ασφάλισης) έρχεται δηλαδή το κράτος να επιβάλλει αλλαγές σε υπογραφείσες συμφωνίες, πάντα υπέρ των λίγων και εις βάρος των πολλών.

Μάλιστα ο καλός κύριος Μητσοτάκης που σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους δίνει το δικαίωμα στους ασφαλισμένους (που το είχαν ήδη) να καταγγείλουν τις ασφαλιστικές συμβάσεις που τους δένουν με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες αν δεν μπορούν να αντέξουν τα ασφάλιστρα! Το γεγονός ότι ο χώρος της ιδιωτικής ασφάλισης είναι ως επί το πλείστον ολιγοπωλιακός και πλέον ουδείς δίνει ισόβια συμβόλαια υγείας με προκαθορισμένα ποσοστά αναπλήρωσης και όλες οι εταιρείες προσφέρουν μόνο ετήσια συμβόλαια μάλλον έχει ξεφύγει από το ραντάρ της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ωστόσο ο Άδωνης Γεωργιάδης δεν έμεινε εκεί… Με τη διάταξη αυτή και τη διαδικασία που περιγράφεται στο συγκεκριμένο άρθρο έρχεται στην πραγματικότητα να δομήσει και την κατάργηση μέσω δικαστικών αποφάσεων των προστίμων που έχουν επιβληθεί για υπέρογκες αυξήσεις που επέβαλαν μονομερώς οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και τα οποία πρόστιμα επιχείρησε μονομερώς δια υπουργικής απόφασης να ακυρώσει.

Σφοδρή αντίδραση της ΕΚΠΟΙΖΩ

Υπό το κράτος όλων αυτών των δεδομένων η ΕΚΠΟΙΖΩ αντέδρασε σε όλα αυτά και έθεσε προ του ευθυνών της την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αναλυτικότερα σε ανακοίνωση της επισημαίνει: «Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές που έχουν συνάψει ασφάλιση υγείας είναι οι υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλίστρων σε κάθε επέτειο του ασφαλίστρου. Όπως έχει κριθεί με την απόφαση 1030/2001 του Αρείου Πάγου έπειτα από συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ, η αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου πρέπει να γίνεται με βάση κριτήρια που προβλέπονται στη σύμβαση, είναι εύλογα, αντικειμενικά και προβλέψιμα για τον καταναλωτή, ώστε να μπορεί να ελέγχει την εγκυρότητα της αύξησης του ασφαλίστρου. Ακολούθως, τα δικαστήρια, στα οποία προσέφυγαν καταναλωτικές ενώσεις και ασφαλισμένοι, έχουν κρίνει, σε όλες τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, καταχρηστικούς τους όρους που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, δικαιώνουν τους καταναλωτές, μειώνουν το ασφάλιστρο, επιστρέφουν αδικαιολόγητα εισπραχθέντα ασφάλιστρα, συμπληρώνουν τις συμβάσεις με αντικειμενικούς δείκτες που θα πρέπει να ακολουθούν οι εταιρείες στην αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου (π.χ. δείκτης υγείας της Στατιστικής αρχής). Μάλιστα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει επιβάλει πρόστιμα για τις εν λόγω ασφαλίσεις, όλες δε οι αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων έπειτα από προσφυγές των ασφαλιστικών επιχειρήσεων (και εφετειακές) διαπιστώνουν την αδιαφάνεια και καταχρηστικότητα των όρων και τη νομιμότητα της επιβολής προστίμου».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*