Ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές στο Περού, η χώρα γνωρίζει τον πρόεδρό της. Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Πέδρο Καστίγιο, αναδείχθηκε νικητής, όπως ανακοίνωσαν οι εκλογικές αρχές.
«Ανακηρύσσω (επόμενο) Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Χοσέ Πέδρο Καστίγιο Τερόνες», ανέφερε ο πρόεδρος του εκλογοδικείου (JNE), ο Χόρχε Λουίς Σάλας, κατά τη διάρκεια σύντομης τελετής, η οποία διεξήχθη ψηφιακά.
Το εκλογοδικείο, επιφορτισμένο με την εξέταση των προσφυγών των υποψηφίων, επιβεβαίωσε έτσι το αποτέλεσμα που είχε γνωστοποιήσει πριν από εβδομάδες το εθνικό όργανο εκλογικών διαδικασιών (ONPE), η εκλογική επιτροπή.
Μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων, η ONPE ανέφερε πως ο Πέδρο Καστίγιο, 51 ετών, έλαβε το 50,12% των ψήφων, ενώ η Κέικο Φουχιμόρι, 46 ετών, έλαβε το 49,87%.
Με βάση το αποτέλεσμα που επικύρωσε το JNE, ο κ. Καστίγιο επικράτησε με μόλις 44.263 ψήφους διαφορά έναντι της κόρης του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000).
Λίγες ώρες προτού ανακοινωθεί το οριστικό αποτέλεσμα η κυρία Φουχιμόρι, η οποία είχε αφήσει να εννοηθεί στις αρχές του μήνα πως δεν θα αναγνώριζε τη νίκη του αντιπάλου της, έκανε στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Σήμερα, ανακοινώνω ότι εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις μου, τη δέσμευσή μου έναντι όλων των Περουβιανών (…), έναντι της διεθνούς κοινότητας, θα αναγνωρίσω τα αποτελέσματα» καθώς αυτό «που απαιτώ» είναι «η τήρηση του νόμου και του Συντάγματος που ορκίστηκα να υπερασπίζομαι».
«Καλώ τους Περουβιανούς να μην κατεβάσουν τα χέρια και να εργαστούν για την υπεράσπιση της δημοκρατίας» σε περίπτωση επικράτησης και σχηματισμού κυβέρνησης από τον κ. Καστίγιο, συμπλήρωσε ωστόσο η κυρία Φουχιμόρι, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας για δωροληψία στη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών της ενόψει των εκλογών του 2011 και του 2016 – στις οποίες έχασε, και τις δύο φορές, στον δεύτερο γύρο.
Έχει ήδη εκτίσει 16 μήνες προφυλάκισης για την υπόθεση αυτή και κινδυνεύει να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης 30 ετών αν κριθεί ένοχη για δωροληψία από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Οντεμπρέχτ.
Η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έκριναν ότι η εκλογική διαδικασία στο Περού ήταν ελεύθερη και διαφανής.
Ο κ. Καστίγιο, εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής, θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 28η Ιουλίου, όταν εκπνέει η θητεία του μεταβατικού προέδρου Φραντσίσκο Σαγάστι.
«Λάβρος» ο Ερντογάν κατά του Ευρωδικαστηρίου μετά την απόφαση για την ισλαμική μαντίλα
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέκρινε σφόδρα τη Δευτέρα την απόφαση της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης να επιτρέψει υπό όρους την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στον χώρο εργασίας, κατηγορώντας την ότι απαρνείται τη θρησκευτική ελευθερία.
Την προηγούμενη Πέμπτη, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε πως η απαγόρευση της μαντίλας μπορεί να δικαιολογηθεί «από την ανάγκη για τον εργοδότη να προβάλει μια εικόνα ουδετερότητας στους πελάτες ή να αποφύγει τις κοινωνικές συγκρούσεις».
«Το Δικαστήριο πρέπει να αλλάξει όνομα. Αυτό το θέμα δεν έχει καμία σχέση, ούτε κοντινή ούτε μακρινή, με ένα δικαστήριο. Δεν μπορεί να υπάρχει ένα Δικαστήριο που δεν ξέρει τι είναι η θρησκευτική ελευθερία», είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.
Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους κατηγορεί τακτικά τις ευρωπαϊκές χώρες και την ΕΕ για «ισλαμοφοβία».
Η Τουρκία έχει η ίδια μια πολύπλοκη ιστορία με την ισλαμική μαντίλα. Η χρήση της απαγορευόταν στους κρατικούς θεσμούς επί δεκαετίες, μέχρι που η κυβέρνηση Ερντογάν την επέτρεψε το 2013.
Πριν από τον Ερντογάν, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει με σφοδρότητα χθες, Κυριακή, την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνη» και επιδεκτική στο «να τροφοδοτήσει το μίσος στο ισλάμ».
Στο Δικαστήριο, με έδρα το Λουξεμβούργο, είχαν προσφύγει δύο μουσουλμάνες που ζουν στη Γερμανία, η μία εργαζόμενη σε φαρμακείο, η άλλη ως παιδοκόμος. Αμφισβήτησαν ενώπιον της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στον χώρο εργασίας τους.