Σύνταξη: Συναγερμός με τα όρια ηλικίας! Ποιοι βρίσκονται «φάτσα» με τον…εφιάλτη – Ύφεση σοκ για το… δυνατό τρίμηνο! Ξεπερνάει το 7% με 8% – Επίδομα παιδιού Α21: Πότε καταβάλλεται η τελευταία δόση

Αναδρομικά, σύνταξη Ιανουαρίου

Τα πράγματα είναι απλά: «Συναγερμός» έχει σημάνει σε χιλιάδες παλαιούς ασφαλισμένους από τα λεγόμενα «ευγενή» Ταμεία, λόγω της διπλής αύξησης των ορίων ηλικίας και των ετών ασφάλισης από το 2022. Τι θα γίνει με την σύνταξη.

Τραπεζοϋπάλληλοι που ετοιμάζονται για εθελουσία με ισχυρά κίνητρα, καθώς και άλλοι ασφαλισμένοι σε πρώην Ταμεία ΔΕΚΟ και Τύπου με ένσημα πριν το 1983 και 35ετία, «κινδυνεύουν» να χάσουν την ευκαιρία ενός ευνοϊκού μεταβατικού καθεστώτος για σύνταξη πριν τα 62 έτη, λόγω σύγχυσης στην ερμηνεία σχετικής εγκυκλίου του 2019.

Σύμφωνα με την ερμηνεία αυτή, δεν ισχύει μετά το 2022 το όριο ηλικίας που κατοχυρώνουν οι ασφαλισμένοι με την 35ετία και για να βγουν στη σύνταξη θα πρέπει να έχουν 40 χρόνια ασφάλισης και ηλικία 62 ετών.

Ωστόσο το υπουργείο Εργασίας διαψεύδει τα σενάρια περί αύξησης των ορίων ηλικίας, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει μεταβολή για όσους είχαν κατοχυρώσει έως τις 31-12-2021 το όριο ηλικίας και τα απαιτούμενα ένσημα.

Θα μπορούν δηλαδή και μετά την 1-1-2022 να συνταξιοδοτηθούν με βάση τα σημερινά ευνοϊκά μεταβατικά όρια ηλικίας

H άποψη των ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης είναι ότι με βάση τη νομοθεσία, σε περίπτωση που το προβλεπόμενο όριο ηλικίας των μεταβατικών διατάξεων συμπληρώνεται μετά την 1/1/2022, η σύνταξη καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο αυτό όριο.

Συνεπώς ασφαλισμένος που έχει συμπληρώσει την 40ετία που απαιτείται για σύνταξη στο 62ο έτος της ηλικίας του και το έτος 2022 θα είναι 60 ετών, θα πρέπει να περιμένει άλλα δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί (το 2024) με τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα και δεν θα χρειαστεί να περιμένει να συνταξιοδοτηθεί στα 67 του χρόνια (ή στα 62 έτη με μειωμένη σύνταξη).

Η ανησυχία των εν λόγω ασφαλισμένων τροφοδοτείται και από τις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη για το Ασφαλιστικό, που βάζει «φρένο» στις συντάξεις πριν τα 67 χρόνια, χωρίς εξαιρέσεις, καθώς θεωρεί πως η συνταξιοδότηση νωρίτερα επιβαρύνει όχι μόνο τις δαπάνες αλλά και την οικονομική δραστηριότητα.

Τι αλλάζει από το 2022 για την σύνταξη

Υπενθυμίζεται πως με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, από την 1-1-2022 τα δεδομένα για την κοινωνική ασφάλιση ανατρέπονται, καθώς καταργούνται οι ευνοϊκές διατάξεις που αφορούν χιλιάδες ασφαλισμένους οι οποίοι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν είτε με πλήρη, είτε με μειωμένη σύνταξη γήρατος, πριν από το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης (λόγω γήρατος) ορίζεται το 62ο έτος με 40 έτη ασφάλισης (ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος ηλικίας με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).

Παράλληλα από την 1-1-2021 θα αυξηθούν κατά 6 μήνες τα όρια για σύνταξη με 35ετία από Δημόσιο, Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών και Τύπου και κατά 11 μήνες τα όρια για σύνταξη με 37ετία από το Δημόσιο, με προϋπόθεση την 25ετία ως το 2010.

Ποιοι διασώζονται

Από τις επικείμενες αλλαγές διασώζονται:

  • Όσοι έχουν συντάξιμα χρόνια έως 31/12/2012 και μπορούν να βγουν στη σύνταξη, ασχέτως ορίου ηλικίας, ακόμη και μετά το 2022.
  • Όσοι συμπληρώνουν συγκεκριμένο αριθμό συντάξιμων ετών και όριο ηλικίας και μετά τις 31/12/2022.
  • Όσοι έχουν συντάξιμα έτη έως 31/12/2012 και έως 18/8/2015 συμπληρώνουν το όριο ηλικίας και μπορούν να κάνουν αίτηση όποτε το κρίνουν σκόπιμο
  • Όσοι έχουν συντάξιμα έτη έως 31/12/2012 αλλά δεν έχουν φτάσει το όριο ηλικίας ως τις 18/8/2015. Με τις μεταβατικές διατάξεις, ακόμη και αν πιάσουν το όριο ηλικίας μετά το 2022, μπορούν να βγουν στη σύνταξη.
  • Όσοι έχουν συντάξιμα έτη έως 31/12/2012, αλλά με βάση τα νέα όρια ηλικίας του Ν. 4336/2015 μπορούν να κάνουν αίτηση μετά τις 31/12/2022.

 

Ύφεση σοκ για το… δυνατό τρίμηνο! Ξεπερνάει το 7% με 8%

ύφεση

H Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους, και όλα δείχνουν πως το πιο «δυνατό» τρίμηνο της οικονομίας η ύφεση άνω του 7% -8% στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2020.

Σημειώνεται πως το δεύτερο τρίμηνο η ύφεση ήταν 15,2% και στο πρώτο 0,9%. Πρόσφατες προβλέψεις από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, δείχνουν πτώση του πραγματικού ΑΕΠ το 2020 κατά 10,8%, ενώ εκτιμάται πως το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 7,5%. Για το 2021 και το 2022 το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 3,4% και 4,2% αντίστοιχα, ενώ το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο θα παρουσιάσει μικρή βελτίωση (-6,8% και -4,2% αντίστοιχα).

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις μεγάλος ασθενής φέτος αναδεικνύεται ο κραταιός πυλώνας του τουρισμού παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης για αυξημένες εισπράξεις από το άνοιγμα των συνόρων και την άρση πολλών από τα περιοριστικά μέτρα του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Η ύφεση και οι… υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες

Παρά το γεγονός ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο (Ισπανία σε -8,7% στο τρίτο τρίμηνο από -21,5% στο δεύτερο τρίμηνο, Ιταλία στο -4,7% από -17,9%, Γαλλία στο -4,3% από -18,9%, Γερμανία στο – 4,2% από -11,2%, Αυστρία στο -5,3% από -14,5%, Κύπρος στο – 4,4% από -12,3%) στην Ελλάδα ο λογαριασμός της οικονομικής ζημιάς δεν κινήθηκε έτσι ακριβώς. Χωρίς τις εξαγωγές και με τα έσοδα από τον τουρισμό να καταγράφουν κατακόρυφη πτώση το τρίτο τρίμηνο του 2020 κινήθηκε σε έντονους υφεσιακούς ρυθμούς με το «κοντέρ» να δείχνει πτώση άνω του 7% – 8%.

Aν και μικρότερη σε ένταση σε σχέση με το -15,2% που ήταν το μέγεθος της «βουτιάς» στο δεύτερο τρίμηνο του έτους εντούτοις πρόκειται για μία συρρίκνωση η οποία έρχεται να προστεθεί στο νέο τσουνάμι των αρνητικών εξελίξεων που προκαλεί το νέο γενικευμένο lockdown στην χώρα.

Σημειώνεται ότι με βάση το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού το ποσοστό συρρίκνωσης του ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος αναμένεται να φτάσει στο 10,5% έναντι αρχικής πρόβλεψης της κυβέρνησης για 8,2%.

Έτσι όμως όπως εξελίσσονται τα πράγματα στο μέτωπο της πανδημίας και με την οικονομική καραντίνα να παίρνει συνεχείς παρατάσεις και να «στραγγίζει» περαιτέρω τις επιχειρήσεις είναι πολύ πιθανό φέτος η ύφεση να βαθύνει ακόμη περισσότερο.

 

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε καταβάλλεται η τελευταία δόση

Επίδομα Παιδιού 2019Επίδομα Παιδιού

Με απόφαση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου, η τελευταία δόση του επιδόματος παιδιού θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων εκτάκτως πριν την Πρωτοχρονιά, την 31η Δεκεμβρίου, αντί για την 30ή Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, τα χρήματα θα δοθούν νωρίτερα, λόγω των εορτών, προκειμένου οι οικογένειες να μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους και συγχρόνως να τονωθεί η αγορά.

Συνολικά, το έτος 2020, έλαβαν το επίδομα περισσότερες από 885.000 οικογένειες με 1,5 εκατομμύρια παιδιά.

Το επίδομα χορηγείται σε δικαιούχους με παιδιά τα οποία υπάγονται σε υποχρεωτική φοίτηση, εφόσον υπάρχει επιβεβαιωμένη εγγραφή τους σε σχολείο και δεν έχουν μείνει στην ίδια τάξη, λόγω μεγάλου αριθμού απουσιών.

Επίσης, στις 31 Δεκεμβρίου, θα δοθεί μαζί με όλα τα μηνιαία επιδόματα και το ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για τις χρονιές 2019 και 2020.

Πότε κλείνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων Α21

Στις 11 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 00:01 (ξημερώματα Παρασκευής 11/12) κλείνει προσωρινά η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων Α21-Επίδομα Παιδιού, όπως άλλωστε συμβαίνει πριν από κάθε νέα πληρωμή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις, μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και η καταβολή της έκτης διμηναίας δόσης. Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου.

Το επίδομα παιδιού υπολογίζεται με βάση τα εξαρτώμενα τέκνα που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020. Η εκκαθάριση των αιτήσεων θα γίνει, σύμφωνα με την τελευταία φορολογική δήλωση, που σημαίνει ότι θα πληρωθούν μόνο όσοι υπέβαλαν τη φετινή φορολογική δήλωση.

Διευκρινίζεται ότι, για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού, θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον σύνδεσμο https://opeka.gr/oikogeneies/epidoma-paidiou/erotiseis-apantiseis, προκειμένου να διαβάσουν τις συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις που δίδονται από τον Οργανισμό με διευκρινίσεις για το επίδομα παιδιού.