Σύνορα: Θωρακίζονται τα σύνορα! Άσκηση με πραγματικά πυρά στον Έβρο

Σύνορα: Την άσκηση ανακοίνωσε το Δ’ Σώμα Στρατού και θα έχει διάρκεια για 24 ώρες!

Στην Αλεξανδρούπολη το Superfast ΧΙ για τη φιλοξενία αστυνομικών που επιχειρούν στον Έβρο.

Μετά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), θέτονται σε ισχύ τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τη θωράκιση των συνόρων στις Καστανιές. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θέσει προ των ευθυνών της την Ευρώπη για το προσφυγικό και την ίδια ώρα στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, καθώς σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου θα γίνει 24ωρη στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά από το Δ’ Σώμα Στρατού.

Σο μεταξύ, στις 7.30 π.μ. αναμενόταν ο ελλιμενισμός του επιβατηγού/οχηματαγωγού πλοίου Superfast XI στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου θα φιλοξενηθούν αστυνομικοί που μετακινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Νομό Έβρου για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. Το πλοίο της εταιρείας Superfast, που απέπλευσε από την Πάτρα και θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτό ξενοδοχείο, έχει ναυπηγηθεί το 2002, είναι μήκους 200 μέτρων, διαθέτει 198 καμπίνες και είναι χωρητικότητας 1.800 επιβατών.

Η περιοχή στις Καστανιές παραμένει υπό πολιορκία με τα επεισόδια να είναι συνεχή. Οι μετανάστες βλέπουν την ελπίδα που τους πούλησαν οι τουρκικές αρχές να σβήνει με τις συνθήκες στον Έβρο δύσκολες και έτσι ξεσπούν.

Χθες, εκατοντάδες πρόσφυγες – μετανάστες, που έχουν κατασκηνώσει στις Καστανιές, επιτίθονταν κατά διαστήματα εκσφενδονίζοντας πέτρες, ξύλα και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο βρεθεί μπροστά τους, εναντίον των παρατεταγμένων δυνάμεων που προσπαθούσαν να αμυνθούν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

“Τουρκική περίπολος έκοβε τον φράχτη”

Ο Σταύρος Τζιαμαλίδης πρόεδρος κοινότητας Καστανιών, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ περιέγραψε την κατάσταση ως εξαιρετικά δύσκολη: “Έχουν πολύ μεγάλη βοήθεια από τους Τούρκους οι μετανάστες. Τουρκική περίπολος έκοβε τον φράχτη για να βοηθήσει τους μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα. Πρόλαβε η δική μας περίπολος και προχώρησε στην αποκατάσταση του φράχτη. Οι κάτοικοι είναι ψύχραιμοι, έχουν υπομονή, θέλουν να βοηθήσουν την κατάσταση όπως μπορούν”.