Σύνοδος Κορυφής: Συμβιβασμός κατώτερος των περιστάσεων με δώρα στους “φειδωλούς” – “Λευκός καπνός”. Για ιστορική μέρα μίλησε ο Μακρόν – Συμφωνία ΕΕ: Αυτά είναι τα χρήματα που δικαιούται τελικά η Ελλάδα

 Σύνοδος Κορυφής: Συμβιβασμός κατώτερος των περιστάσεων με δώρα στους “φειδωλούς” – Ολόκληρη η συμφωνία (έγγραφο)

Οι ηγέτες των κρατών-μελών ΕΕ να κατέληξαν σε συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, έπειτα από σκληρές πιέσεις από τις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. Ο συμβιβασμός όμως σύμφωνα με μια πρώτη ανάγνωση είναι κατώτερος των περιστάσεων.

Το σχέδιο, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση για -πρώτη φορά- κοινού ευρωπαϊκού χρέους, θα εγγραφεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε. (2021-2027), συνολικού ύψους 1,074 τρισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Σαρλ Μισέλ υποστήριξε πως συμφωνία που κλείστηκε «αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από τα χρήματα. Αφορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειες, τις θέσεις εργασίας τους, την υγεία τους και την ευημερία τους. Πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή θα θεωρηθεί κομβική στιγμή στο ταξίδι της Ευρώπης, αλλά και ότι θα μας εκτοξεύσει στο μέλλον».

Και υποστήριξε πως η συμφωνία δείχνει ότι οι χώρες μέλη μπόρεσαν να σταθούν η μια δίπλα στην άλλη με πίστη στο κοινό τους μέλλον και «στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μια δύναμη που αναλαμβάνει δράση».

Μεταξύ άλλων η συμφωνία προβλέπει τη συρρίκνωση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάπτυξης σε διαρθρωτικά ταμεία του προϋπολογισμού

Οσον αφορά τη σύνδεση της διάθεσης της βοήθειας με το κράτος δικαίου, που «έκαιγε» Ουγγαρία και Πολωνία, θα προταθούν κατάλληλα και αναλογικά μέτρα που θα πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία.

Περιλαμβάνονται επίσης δώρα για τους φειδωλούς και τους άλλους εταίρους. Την Ολλανδία, που πίεσε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ο Μισέλ την επιβραβεύει με αύξηση του ποσοστού που διακρατούν από τα έσοδα των τελωνείων τα κράτη-μέλη 25%.

Επιπλέον 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την Τσεχία, 500 εκατομμύρια ευρώ για τη Γερμανία, 300 εκατομμύρια ευρώ για τη Σλοβενία, 200 εκατομμύρια ευρώ για το Βέλγιο και 100 εκατομμύρια ευρώ για την Κύπρο. Οι βόρειες, αραιοκατοικημένες περιοχές της Φινλανδίας θα λάβουν επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ.

Το ταμείο Ανάκαμψης θα χορηγήσει 390 δισ. Ευρώ επιχορηγήσεων και 360 δισ. Ευρώ σε δάνεια με χαμηλό επιτόκιο.

Σχεδόν το ένα τρίτο των κονδυλίων προορίζεται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και, μαζί με τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ της ΕΕ, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πακέτο πράσινων κινήτρων στην ιστορία. Όλες οι δαπάνες πρέπει να είναι συνεπείς με τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Το Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο συμφώνησε η Σύνοδος Κορυφής όχι μόνο θα απελευθερώσει ζωτικά κεφάλαια για τις οικονομίες της νότιας Ευρώπης που πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοιό, αλλά αποτελεί την απόδειξη ότι η ΕΕ μπορεί να προσφέρει ουσιαστική αλληλεγγύη στα μέλη που έχουν ανάγκη. Με περισσότερους από 100.000 Ευρωπαίους νεκρούς από τον κορωνοιό και την οικονομία της να χρειάζεται ανοικοδόμηση, οι επενδυτές αναζητούσαν την επίδειξη ενότητας από τους 27 για να αντιδράσουν θετικά.

«Αυτή η συμφωνία στέλνει ένα συγκεκριμένο μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μια δύναμη δράσης», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ, μετά τη συνέντευξη Τύπου. «Πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία θα θεωρηθεί καθοριστική στιγμή στο ταξίδι της Ευρώπης».

Η Ιταλία, το αρχικό ευρωπαϊκό επίκεντρο της πανδημίας, πιθανότατα θα είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του σχεδίου και αναμένει να λάβει περίπου 82 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και περίπου 127 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, ανέφερε ανώτερος Ιταλός αξιωματούχος. Οι διατάξεις για τη σύνδεση μεταξύ της χορήγησης χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κρίσης και τον σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες που απαιτούσαν οι «φειδωλοί» απαλείφθησαν για να επιτευχθεί συμφωνία.

Όσο για τη στάση του γαλλογερμανικού άξονα, φάνηκε η αδυναμία της Άνγκελα Μέρκελ να τιθασεύσει τον πλούσιο Βορρά, ενώ κατώτερος των περιστάσεων ήταν και ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα για την Ευρώπη»

Αφωνία από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που έγραφε νωρίτερα στο Twitter ότι πρέπει «να κινηθούμε προς έναν εποικοδομητικό συμβιβασμό», γιατί «οι Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν ένα ισχυρό σχέδιο ανάκαμψης. Ο κόσμος μας παρακολουθεί».

 

Σύνοδος Κορυφής: “Λευκός καπνός” – Για ιστορική μέρα μίλησε ο Μακρόν

 Σύνοδος Κορυφής: “Λευκός καπνός” – Για ιστορική μέρα μίλησε ο Μακρόν

Εγκρίθηκε μετά από τέσσερις ημέρες επίπονων διαπραγματεύσεων η συμφωνία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ιστορικό σχέδιο με σκοπό την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το πλήγμα που δέχθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού.

«Συμφωνία» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η συμφωνία αυτή στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μια δύναμη που αναλαμβάνει δράση», είπε ο Μισέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου, στην πέμπτη της ημέρα.

Η συμφωνία που κλείστηκε «αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από τα χρήματα. Αφορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειες, τις θέσεις εργασίας τους, την υγεία τους και την ευημερία τους. Πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή θα θεωρηθεί κομβική στιγμή στο ταξίδι της Ευρώπης, αλλά και ότι θα μας εκτοξεύσει στο μέλλον».

Για «ιστορική μέρα για την Ευρώπη» έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε tweet του.

Για «άλμα προς τα εμπρός» και «μία μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον» μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

Αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά από τη μία και τη Γαλλία και τη Γερμανία από την άλλη, το σχέδιο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση — για πρώτη φορά — κοινού ευρωπαϊκού χρέους, θα εγγραφεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε. (2021-2027), ύψους 1,074 τρισ. ευρώ.

Η πρόταση

Σύμφωνα με την πρόταση του Σαρλ Μισέλ το Ταμείο Ανάκαμψης θα περιλαμβάνει 390 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων και 360 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια, σύμφωνα με ένα έγγραφο.

Πρόκειται για μια αλλαγή από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, που είχε αρχικά προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προβλέπει επίσης ότι τα εθνικά σχέδια διάθεσης των χρημάτων θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της ενισχυμένης πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Επίσης, προβλέπεται ότι το συνολικό ποσό του Πολυετούς Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27 είναι 1.074,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Συμφωνία ΕΕ: Αυτά είναι τα χρήματα που δικαιούται τελικά η Ελλάδα

 Συμφωνία ΕΕ: Αυτά είναι τα χρήματα που δικαιούται τελικά η Ελλάδα

Στο πλαίσιο των τελικών αποφάσεων στις οποίες κατέληξε τα ξημερώματα της Τρίτης 21 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής η Ελλάδα -σύμφωνα με το cnn.gr– δικαιούται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης επιχορηγήσεις ύψους 19 δισ. ευρώ και δάνεια 12 δισ. ευρώ.

Το 70% των επιχορηγήσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ήτοι τα 13,3 δισ. ευρώ θα αναληφθούν κατά τα έτη 2021 και 2022. Το υπόλοιπο 30% θα δεσμευτεί πλήρως έως το τέλος του 2023.

Κατά κανόνα, ο μέγιστος όγκος των δανείων για κάθε κράτος μέλος δεν θα υπερβαίνει 6,8% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος του, ήτοι όπως προαναφέρθηκε θα είναι για την Ελλάδα στα 12 δισ. ευρώ.

Κυρ. Μητσοτάκης μετά τη συμφωνία: Η Ελλάδα φεύγει με 70 δισ. ευρώ

Για να λάβουν τα εν λόγω δάνεια και επιχορηγήσεις τα κράτη μέλη θα πρέπει πρώτα να καταρτίσουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που θα καθορίζουν τη μεταρρυθμιστική και επενδυτική ατζέντα τους για τα έτη 2021-2023. Τα σχέδια αυτά θα αναθεωρηθούν και θα προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες το 2022, ώστε να ληφθεί υπόψη η τελική κατανομή των κονδυλίων για το 2023.

Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην διαδικασία κατάρτισης ενός τέτοιου σχεδίου με την ευθύνη κατάρτισης να την έχει η γνωστή «Επιτροπή Πισσαρίδη».

Σε κάθε περίπτωση, το Συμβούλιο Κορυφής αποφάσισε πως τα σχέδια αποκατάστασης και ανθεκτικότητας θα αξιολογούνται από την Ευρωπαΐκή Επιτροπή εντός δύο μηνών από την υποβολή τους. Αυτή η αξιολόγηση θα επικεντρώνεται στο εάν τηρούνται τα κριτήρια συνοχής -με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις-, στο εάν επιτυγχάνεται η ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα του κράτους μέλους.

Η αποτελεσματική συμβολή στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, αλλά και η τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου, θα είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για μια θετική αξιολόγηση.

Η αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων αποκατάστασης και ανθεκτικότητας θα εγκρίνεται εν συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία μετά από πρόταση της Κομισιόν, μέσω εκτελεστικής πράξης την οποία το Συμβούλιο θα προσπαθεί να εγκρίνει εντός 4 εβδομάδων από την υποβολή της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η θετική αξιολόγηση των αιτήσεων πληρωμής θα υπόκειται στην ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων εκ μέρους του κράτους μέλους. Αυτή η εκπλήρωση θα πιστοποιείται και από την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή (διακυβερνητικό όργανο). Εάν εντός της εν λόγω Επιτροπής δεν υπάρχει συμφωνία απόψεων για το εάν θα πρέπει να δοθούν στο κράτος μέλος χρήματα από δάνεια και επιχορηγήσεις, τότε το θέμα της εκταμίευσης θα πηγαίνει ξανά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως η χρήση των χρημάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι συνδεδεμένη με προϋποθέσεις, οι οποίες ωστόσο θα είναι πιο χαλαρές και ευέλικτες σε σχέση με τα προαπαιτούμενα που εμπεριέχονταν στα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις που στο παρελθόν είχε συνομολογήσει η Ελλάδα.