Σύνοδος Κορυφής: “Οι Eυρωπαίοι απογοητεύθηκαν από την AstraZeneca” – Σουέζ: Η Τουρκία προσφέρει βοήθεια, αλλά έχει το σκοπό της

Ντράγκι

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, κατά την παρέμβασή του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικτυακά, τόνισε ότι “οι ευρωπαίοι απογοητεύθηκαν από την AstraZeneca”.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο La 7 προσθέτει ότι “ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της χώρας, κατά την παρέμβασή του, χρησιμοποίησε σκληρά λόγια” για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Παράλληλα, ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι ο Ντράγκι πληροφόρησε λεπτομερώς τους ομολόγους του, για την υπόθεση των εκατομμυρίων παρτίδων εμβολίων της AstraZeneca που εντοπίσθηκαν σε κέντρο εμφιάλωσης εμβολίων, στο Ανάνι, εβδομήντα χιλιόμετρα νότια της Ρώμης.

“Ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι δόσεις εμβολίου που βρίσκονται στο Ανάνι, να μπορέσουν να μείνουν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης”, μετέδωσε, πριν από λίγο, το τηλεοπτικό δίκτυο La7.

 

Διώρυγα του Σουέζ: Η Τουρκία προσφέρει βοήθεια, αλλά έχει το σκοπό της

Διώρυγα του Σουέζ: Η Τουρκία προσφέρει βοήθεια, αλλά έχει το σκοπό της

Η Άγκυρα προσφέρθηκε να βοηθήσει την Αίγυπτο για την αποκόλληση του πλοίου στη Διώρυγα του Σουέζ, με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων.

Η Τουρκία μπορεί να στείλει το πλοίο της Nene Hatun για να βοηθήσει ώστε να ανοίξει και πάλι η Διώρυγα του Σουέζ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει προσφάτως να επανορθώσει τις τεταμένες σχέσεις της με την Αίγυπτο έπειτα από χρόνια εχθρότητας.

Η διέλευση μέσω ενός από τους πιο πολυσύχναστους θαλάσσιους διαύλους στον κόσμο έχει αποκλειστεί από την Τρίτη (23/3) από το 400 μέτρων πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given. Οι προσπάθειες να αποκολληθεί μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες εν μέσω κακοκαιρίας.

“Διαβιβάσαμε την προσφορά μας για βοήθεια στους Αιγύπτιους αδελφούς μας και, αν έρθει θετική απάντηση από εκείνους, το πλοίο μας Nene Hatun είναι μεταξύ των λίγων στον κόσμο που μπορούν να φέρουν εις πέρας εργασία τέτοιας φύσης”, δήλωσε ο Καραϊσμαΐλογλου στο δίκτυο NTV και πρόσθεσε πως η Άγκυρα δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση, αλλά είναι έτοιμη να δράσει.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Τουρκία δήλωσε ότι επανέλαβε τις επαφές με την Αίγυπτο. Οι σχέσεις έχουν ψυχρανθεί αφότου ο στρατός της Αιγύπτου ανέτρεψε τον προερχόμενο από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους πρόεδρο που είχε στενές σχέσεις με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, το 2013.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία ζήτησε από τα αντιπολιτευόμενα αιγυπτιακά τηλεοπτικά δίκτυα, που λειτουργούν στο έδαφός της, να μετριάσουν τις επικρίσεις για το Κάιρο, στο πρώτο συγκεκριμένο βήμα της Άγκυρας προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*