Σύνοδος Κορυφής: «Μαύρος καπνός» για το Ταμείο Ανάκαμψης – Μέρκελ: Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις στα μέσα Ιουλίου

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής, η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μέσα σε περίπου τέσσερις ώρες που διήρκησε, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών εξέφρασαν τις θέσεις τους σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν. Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής αναμένεται στα μέσα Ιουλίου με φυσική παρουσία.

«Περνάμε σε νέα φάση: αυτή της διαπραγμάτευσης» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι δεσμεύεται «να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ανάγκη για συμπαγείς προτάσεις πριν από την επόμενη Σύνοδο των 27.

Από την πλευρά της η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για «θετικό κλίμα» και εστίασε «στη σοβαρότητα αυτής της κρίσης» τονίζοντας ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι «ένα φιλόδοξο σχέδιο»

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η επικεφαλής της Κομισιόν, ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις συνομιλίες που είχαν την περασμένη εβδομάδα με τον Βρετανό πρωθυπουργό σχετικά με το Brexit. Όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ υπάρχει η δέσμευση για συμφωνία (για το Brexit), αλλά «όχι με κάθε κόστος».

 

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επιβεβαίωσε την Παρασκευή σε δηλώσεις της μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης στη Συνόδου Κορυφής, τη διάσταση απόψεων που εξακολουθεί να υπάρχει αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης έναντι των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αν και δεν υπήρξε διαφωνία ως προς το γεγονός ότι η Κομισιόν θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου για τη χρηματοδότηση του Ταμείου, οι διαφωνίες στη γαλλο-γερμανική πρόταση για την παροχή στήριξης στης χώρες που επλήγησαν βαρύτερα από τον κορωνοϊό παραμένουν.

Τα βασικά ζητήματα της ατζέντας ήταν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν, που αποτελεί το «αγκάθι» για τα κράτη μέλη, με την ομάδα των «φειδωλών» (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία) να τηρεί αρνητική στάση.

«Είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε σ’ ένα αποτέλεσμα σήμερα, αλλά θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στα μέσα Ιουλίου», δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας πως μια συμφωνία εντός του καλοκαιριού θα ήταν σημαντική, ώστε να εκταμιευθούν τάχιστα τα χρήματα που προορίζονται για το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Όλοι είπαν ότι αυτό [το Ταμείο] είναι κάτι θετικό, αλλά βεβαίως εξέθεσαν και κάποια σημεία κριτική ως προς αυτό. Το χάσμα που καλούμαστε να γεφυρώσουμε είναι ακόμη μεγάλο», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Εξάλλου, η Μέρκελ τόνισε ότι τα χρήματα που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του Ταμείου θα πρέπει να είναι διαθέσιμα το νωρίτερο πριν από την έναρξη του 2021.

«Κατέστησα σαφές ότι βρίσκουμε την περίοδο 2021-2024 πολύ εκτεταμένη. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε τα χρήματα ήδη από την παρούσα οικονομική περίοδο και όχι από την επόμενη. Αυτό θα ενίσχυε πραγματικά τη φερεγγυότητα εντός της ΕΕ», κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.