Σύνοδος Κορυφής: Λίγες οι ελπίδες για συμφωνία – ΕΕ: Κονδύλια και Τουρκία στην «καυτή» ατζέντα

Σύνοδος Κορυφής: Λίγες οι ελπίδες για συμφωνία

Σήμερα και αύριο συνεδριάζουν οι 27 της Ε.Ε για το Ταμείο Ανάκαμψης από την οικονομική κρίση του Covid 19. Παραμένουν αγεφύρωτες οι διαφωνίες για το ύψος των κονδυλίων και το «light μνημόνιο». Πιθανή 5μερής συνάντηση για τις σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας στο περιθώριο

Δίχως θετικούς οιωνούς ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες (δια ζώσης μετά από καιρό) η διημερη Σύνοδος Κορυφής των 27 χωρών μελών της ευρωζώνης. Το ερώτημα του αν η Ευρώπη θα αρθεί «στο ύψος των περιστάσεων» εγκρίνοντας την γαλλογερμανική πρόταση για την δημιουργία ταμείου 750 δις που θα δώσει πειστική απάντηση στις απειλές της οικονομικής κρίσης που δρομολόγησε ο Covid 19, δύσκολα θα λάβει απάντηση. Αν και όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά, οι χώρες που στηρίζουν το ταμείο, ανάμεσά τους και η Ελλάδα που θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ευελπιστούν κατά κύρια λόγο στο να γίνει ένα παραπάνω βήμα συνεννόησης. Έτσι ώστε η έγκριση του ταμείου να υπάρξει, έστω και με συμβιβασμούς, σε επόμενη σύνοδο.

Οι ενστάσεις

Ο στόχος της έγκρισης του Ταμείου Ανάκαμψης με τους όρους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή το κονδύλιο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τα 2/3 του ποσού να αφορούν επιχορηγήσεις προς τα κράτη – μέλη, και το υπόλοιπο δανεισμό, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.

Οι προπαρασκευαστικές επαφές της συνόδου των 27, δεν άλλαξαν σχεδόν σε τίποτε την εικόνα που έως τώρα έχει καταγραφεί: Δηλαδή την άρνηση του «κουαρτέτου» που αποτελούν η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία να αποδεχθούν τους όρους. Αντιθέτως προκρίνουν υπερδιπλασιασμό του ποσοστού δανεισμού αλλά και την παροχή με ειδικό καθεστώς εποπτείας που θα σχετίζεται με την διακυβέρνηση. Την «συνταγή» δηλαδή που έχει αποκληθεί «light μνημόνιο».

Αυτό παρά την – φαινομενική τουλάχιστον – στήριξη της Γερμανίας στις αρχικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία φαίνεται πώς δεν είναι ικανή να κάμψει τις αντιρρήσεις. Τις συνθήκες αυτές γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση αφού ο πρωθυπουργός φέρεται πώς είχε αναλυτική ενημέρωση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά την διάρκεια επικοινωνίας που είχαν την Δευτέρα. Όπως άλλωστε εκτίμησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «παραμένουν ακόμη διαφωνίες ορισμένων κρατών και καταβάλλεται προσπάθεια να γεφυρωθούν».

Σύνοδος Κορυφής: Λίγες οι ελπίδες για συμφωνία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία με την Άγκελα Μέρκελ 

Η ελληνική τακτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει στην Σύνοδο Κορυφής συντασσόμενος καταρχήν με τις χώρες που στηρίζουν την αποδοχή της πρότασης της Κομισιόν. Ιδίως μάλιστα τους πλέον θερμούς υποστηρικτές όπως η Ιταλία και η Ισπανία, δίχως όμως να επιδιώξει την ταύτιση ή την εικόνα ενός «συνασπισμού» των χωρών του μεσογειακού νότου.

Περισσότερο θα εστιάσει στην λογική του «ευρωπαϊκού οράματος» για την βαθύτερη ολοκλήρωση της Ε.Ε, την οποία εκφράζει η Γαλλία αλλά και την επικαλείται η γερμανική πλευρά. Αξίζει να θυμίσουμε ότι στα τέλη Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνυπέγραψε επιστολή – έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με τους πρωθυπουργούς του Βελγίου, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου και της Πορτογαλίας που ζητούσαν την έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου. Στην ίδια επιστολή όμως αναφέρονταν και στην ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης στην οικονομική κρίση. Σημείωναν ότι αυτή απαιτεί «δημοσιονομικούς πόρους χωρίς προηγούμενο. Καθώς και μια ρυθμιστική προσέγγιση που θα προστατεύει τόσο τις θέσεις εργασίας, όσο και τη δημοσιονομική σταθερότητα». Επίσης «ειδική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε για τις δαπάνες που προκαλεί η επιδημία τουλάχιστον για τα οικονομικά έτη 2020 και 2021».

Η κυβέρνηση αναμένεται να προβάλλει ως επιχείρημα το ότι οι διεθνείς αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει την ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών από το ταμείο ανάπτυξης. Έτσι οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα δρομολογήσει σημαντική οικονομική αναστάτωση με απρόβλεπτες επιπτώσεις. Εκτός όμως από την οικονομική πλευρά η, ως πολιτικό επιχείρημα, θα αναφέρει τον κίνδυνο του λαϊκισμού, ως απότοκο της βαθιάς κρίσης στην οποία θα περιέλθουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες εφόσον δεν υπάρξουν οι πρέπουσες απαντήσεις της Ευρώπης.

Σύνοδος Κορυφής: Λίγες οι ελπίδες για συμφωνία
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν 

Ο προϋπολογισμός

Μάχη όμως θα δοθεί όμως εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης και για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2027. Η κυβέρνηση δεν κρύβει την ανησυχία της για δύο πεδία όπου η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα παίξει σημαντικό ρόλο για την Ελλάδα. Αυτά είναι τα κονδύλια για τον μεταναστευτικό όπου η ελληνική πλευρά ζητά – για προφανείς λόγους – την γενναία ενίσχυσή τους ως δείγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για τις χώρες που συνιστούν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Επίσης για τα θέματα που σχετίζονται με την πράσινη πολιτική και την προσαρμογή στις απαιτήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης. Από τα κονδύλια αυτά εξαρτώνται πολλά για τις ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα, που αποτελούν σημαντικό αναπτυξιακό στοιχείο, αλλά και για την χρηματοδότηση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης που απαιτεί την ανάπτυξη εναλλακτικών δομών και παραγωγικών μοντέλων για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας .

Πενταμερής για τις σχέσεις Ε.Ε Τουρκίας

Περάν των οικονομικών ζητημάτων όμως, η Σύνοδος Κορυφής, παρουσιάζει ενδιαφέρον και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ιδίως αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλιου Σάρλ Μισέλ θα προτείνει άτυπη πενταμερή διάσκεψη για τις σχέσεις Ε.Ε Τουρκίας. Σε αυτή θα βρεθούν εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ .Μακρόν, η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προφανώς σε μια τέτοια συνάντηση θα «ανοίξει» η ατζέντα που αφορά το προσφυγικό, τις εξελίξεις στην Λιβύη αλλά και τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας που θα θέσει η ελληνική πλευρά.

Παρέμβαση στο ΕΛΚ

Να θυμίσουμε ότι χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνοντας χθές μέσω τηλεδιάσκεψης στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Επίσης χαρακτήρισε εμβληματική την πρόταση της Κομισιόν για τις επιχορηγήσεις και τα πιθανά δάνεια, τονίζοντας ότι οι αγορές αναμένουν από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Επισήμανε παράλληλα ότι η Ελλάδα διαφωνεί με την πρόταση για μείωση των πόρων για τη διαχείριση των συνόρων και του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καθώς υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

 

ΕΕ: Κονδύλια και Τουρκία στην «καυτή» ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

ΕΕ: Κονδύλια και Τουρκία στην «καυτή» ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Το Ταμείο Ανάκαμψης, τα 32 δισ. ευρώ δηλαδή που αφορούν την οικονομική βοήθεια από τις συνέπειες του κορωνοϊού συζητούν σήμερα Παρασκευή και αύριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται από χθες στη βελγική πρωτεύουσα προγραμματίζει επαφές και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του της ΕΕ, ώστε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν στην Ελλάδα και τα κονδύλια που θα προσφέρουν θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη, ιδίως ενόψει της σχεδόν βέβαιης εμφάνισης του δεύτερου γύρου της πανδημίας.

«Πρόκειται για μείζονος σημασίας συνεδρίαση, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς το κυρίαρχο ζήτημα της ατζέντας αφορά στην έγκριση της πρότασης που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης και η διαμόρφωση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για τη σημασία του Συμβουλίου των Ευρωπαίων ηγετών που για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού γίνεται όχι με τηλεδιάσκεψη αλλά δια ζώσης.

Εκτός την οικονομική ατζέντα, η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από την γερμανική προεδρία για εξομάλυνση της έντασης.

Το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ευρύτερα της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση για την Αγία Σοφία είναι ενδεικτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης τη βαθιά ανησυχία του για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τόνισε ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση της λίστας των πιθανών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Μιλώντας για το αντικείμενο της σημερινής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής που θα γίνει με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το διάστημα 2021-2027.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εμβληματική την πρόταση της Κομισιόν για τις επιχορηγήσεις και τα πιθανά δάνεια, τονίζοντας ότι οι αγορές αναμένουν από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα διαφωνεί με την πρόταση για μείωση των πόρων για τη διαχείριση των συνόρων και του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καθώς υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός ήταν αυτός που από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, σε συνεργασία με άλλους οκτώ ηγέτες της ΕΕ, ανέλαβε πρωτοβουλία με στόχο την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων και, ιδίως, την ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των οικονομιών και της απασχόλησης στα κράτη – μέλη της Ένωσης.

Μάλιστα, τόσο δημόσια, όσο και στις κατ’ ιδίαν επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες έχει υποστηρίξει ότι η Ευρώπη «δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά πολύ λίγα, πολύ αργά».

Η Ελλάδα χαιρέτησε από την πρώτη στιγμή την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις ελληνικές θέσεις και ως προς το μέγεθος και ως προς τις μορφές της προτεινόμενης χρηματοδότησης.

Στο επίκεντρο η τουρκική ένταση

Οι τουρκικές προκλήσεις απασχολούν πολλούς από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενημερώσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καθώς και άλλους Ευρωπαίους ομολόγους του για την επιθετικότητα της Άγκυρας, τονίζοντας την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί.

Ανησυχία Δένδια

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον Alpha, δεν έκρυψε την κρισιμότητα των στιγμών: «Με την Τουρκία τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Είναι απολύτως γεγονός ότι η Τουρκία όλο το τελευταίο διάστημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και παρά τις ελπίδες που διατηρούσαμε, έχει οδηγήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια στενωπό με μια σειρά αυθαιρεσιών και απαράδεκτων πράξεων. Είτε το τουρκολιβυκό μνημόνιο, είτε η ιστορία στον Έβρο, είτε οι υπερπτήσεις, είτε η προκήρυξη τεμαχίων δίπλα στη Ρόδο και στην Κρήτη.

»Ξεκαθαρίζω, όμως, για πολλοστή φορά, και σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία: Η χώρα θα υπερασπίσει απολύτως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως έχει υποχρέωση από το Σύνταγμά της και όπως θα έκανε οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Το καθήκον όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, και άρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως απορρέει από το Σύνταγμα της χώρας είναι να υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και δεν έχει καμία δυνατότητα εκπτώσεων».

Ο κ. Δένδιας συμμερίζεται την άποψη που εξέφρασε το 74,7% των ερωτηθέντων πολιτών στη δημοσκόπηση του Alpha και της Marc, προβλέποντας επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι

«πιθανότατα ότι αποτελώ και εγώ μια μικρή μονάδα αυτού του 75%. Πράγματι, η όλη συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν επιτρέπει καθόλου στη χώρα να εφησυχάζει. Και έχετε απόλυτο δίκιο όταν βάζετε στο τραπέζι και την παράμετρο των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών. Η ιστορία έχει διδάξει ότι, πολλές φορές η Τουρκία έχει εκμεταλλευτεί αυτό το χρονικό διάστημα. Ή χρονικό διάστημα κενού εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ’74 είναι η πιο χαρακτηριστική και στενόχωρη περίπτωση μιας τέτοιας κατάστασης».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*