Σύνοδος Κορυφής: Δεν “βλέπει” συμφωνία η Μέρκελ. Επιμένει ο Σαρλ Μισέλ

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λόβφεν και η φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λόβφεν και η φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν

Αποφασισμένος να πετύχει συνολική συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης εμφανίζεται ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσε το ραντεβού με τους ηγέτες της ΕΕ για την Κυριακή το μεσημέρι. Το Σάββατο, δεύτερη μέρα της συνόδου, επιτεύχθηκε πρόοδος σε όλα τα ανοικτά θέματα χάρις την συμβιβαστική πρόταση του κ. Μισέλ, ο οποίος επιχείρησε να ικανοποιήσει περισσότερο τις χώρες του Βορρά (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία και εν μέρει η Φινλανδία), που προβάλλουν και τις αντιρρήσεις σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης. Η προτεινόμενη μείωση κατά 10% των επιχορηγήσεων του ταμείου, δηλαδή από τα 500 στα 450 δισ. ευρώ, χαρακτηρίστηκε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση από τις παραπάνω χώρες, ωστόσο απομένουν ακόμη πολλά ζητήματα σε εκκρεμότητα, πάντα σε σχέση με το ταμείο.

Στη διάρκεια της ημέρας ο κ. Μισέλ είχε πολυμερείς συναντήσεις τόσο με τους ηγέτες των χωρών του Βορρά όσο και με τους ηγέτες των τεσσάρων χωρών του Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία), που επωφελούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πλαισίωναν όποτε χρειάστηκε η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δηλαδή ο γαλλογερμανικός άξονας που έχει ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση.

Όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές, το γεγονός ότι ο κ. Μισέλ κρατάει για τρίτη συνεχόμενη μέρα τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες, αφενός μεν δείχνει ότι θέλει να υπάρξει συμφωνία πάση θυσία σε αυτήν την σύνοδο και αφετέρου φαίνεται ότι έχει σημειωθεί τέτοια πρόοδος, που δίνει καλές πιθανότητες να βγει «λευκός καπνός» από το Justus Lipsius (το κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ) στη διάρκεια της Κυριακής ή ακόμη και τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Απαισιοδοξία Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Κυριακή πως είναι πιθανό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη σημερινή τρίτη ημέρα των συνομιλιών τους.

«Υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά.

Μακρόν: Πρέπει να έχουμε υψηλές φιλοδοξίες
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από πλευράς του ότι υπάρχει μια προθυμία για συμβιβασμό ώστε να υπάρξει συμφωνία για ένα ταμείο οικονομικής ανάκαμψης στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αυτή δεν πρέπει να είναι εις βάρος των φιλοδοξιών για την Ένωση.

«Η προθυμία για συμβιβασμό δεν θα πρέπει να μας αποτρέπει από τη νόμιμη φιλοδοξία που πρέπει να έχουμε», είπε κατά την άφιξή του για την τρίτη ημέρα της συνόδου κορυφής. «Θα δούμε τις ερχόμενες ώρες αν αυτά τα δύο είναι συμβατά».

«Δεν είναι θέμα αρχής, αλλά γιατί αντιμετωπίζουμε μια έκτακτη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση, και επειδή οι χώρες μας το χρειάζονται – και χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή ενότητα».

Πηγή:
Με πληροφορίες από Deutsche Welle