Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn, Ελκώδη Κολίτιδα: «Μεγάλος αριθμός ασθενών δεν μπορεί να εμβολιαστεί» – EΛΑΣ: Εξάρθρωση συμμορίας, λήστευε πεζούς στο κέντρο της Αθήνας

Σύλλογος Ατόμων με νόσο Crohn: Ενημερωθείτε και σπάστε το ταμπού!

Ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας με ανακοίνωσή του καταγγέλει πως «δεδομένων των γραφειοκρατικών και τεχνικών καθυστερήσεων που υπάρχουν, ασθενείς οι οποίοι θα έπρεπε ήδη να έχουν προγραμματισμένα ραντεβού εδώ και ένα μήνα, δυστυχώς βρίσκονται ακόμα σε αναμονή και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να προσβληθούν από τον SARS-CoV-2, που βρίσκεται σε έξαρση την τρέχουσα περίοδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους»

Παρά το γεγονός ότι ανήκουν στην Ομάδα Α άρα τυπικά πρέπει και μπορούν να εμβολιαστούν πολλοί από αυτούς δεν έχουν αναγνωριστεί αυτόματα από το σύστημα, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα.

«Μεγάλος αριθμός ασθενών να μην αναγνωρίζεται μέχρι και σήμερα από το σύστημα παρόλο που έχουν ήδη γίνει αιτήσεις από τους θεράποντες ιατρούς τους και αυτές έχουν εγκριθεί, αλλά οι ασθενείς που αφορούν δεν έχουν αυτοματοποιημένα ενταχθεί στο σύστημα» επισημαίνει ο Σύλλογος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας με ιδιαίτερη απογοήτευση βλέπει να μην γίνεται σωστή διαχείριση των προβλημάτων που έχουν προκύψει για τους ασθενείς με ΙΦΝΕ που ανήκουν στην Ομάδα Α.

Πιο συγκεκριμένα, στις 15 Μαρτίου ανακοινώθηκαν οι πίνακες της Ομάδας Α και στις 19 Μαρτίου άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού για τους ασθενείς με τα νοσήματα που περιλαμβάνονται στον πίνακα, όπως αυτός δημοσιεύθηκε στο emvolio.gov.gr.

Ήδη από την ανακοίνωση του πίνακα, o Σύλλογος εντόπισε προβλήματα όπως η απουσία κάποιων φαρμάκων της κατηγορίας των βιολογικών παραγόντων και το γνωστοποίησε στο Υπουργείο Υγείας.

Επιπροσθέτως, με το άνοιγμα της πλατφόρμας, αποκαλύφθηκε επίσης ότι δεν έχουν ανιχνευθεί αυτόματα ολόκληρες κατηγορίες ασθενών και συγκεκριμένα όσων λαμβάνουν φάρμακα με εγχύσεις σε Κρατικά Νοσοκομεία και άρα προμηθεύονται τα φάρμακο με διαφορετική διαδικασία από την κλασική συνταγογράφηση.

Στις 22 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης ενημέρωσης ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε το εξής: «Από την Τετάρτη 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr αίτηση όπου πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, έτσι ώστε να ενταχθούν, αν δεν είναι και πιστεύουν ότι είναι, στην ομάδα Α με τα υποκείμενα νοσήματα.

Αυτό αφορά κυρίως πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, παραδείγματος χάρη αν ένα άτομο που έχει νόσημα το οποίο είναι στην ομάδα Α, αλλά πραγματοποίησε την διάγνωση, τη θεραπεία, την φαρμακευτική αγωγή εκτός του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης- παραδείγματος χάρη στο εξωτερικό ή με ιδιωτικές καταβολές- τότε θα μπορεί ο θεράπων ιατρός να υποβάλει αίτηση για τον συγκεκριμένο ασθενή, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στην ομάδα Α.

Επίσης, για τις πολύ σπάνιες και εξειδικευμένες παθήσεις θα υπάρχει δυνατότητα ο θεράπων ιατρός να υποβάλει αίτηση έτσι ώστε να εξετάζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.»

Η δυνατότητα αυτή δε δόθηκε ωστόσο στις 31/3/2021, αλλά στις 6/4/2021, όπου και πάλι υπήρχαν πολλά τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα.

Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι μεγάλος αριθμός ασθενών να μην αναγνωρίζεται μέχρι και σήμερα από το σύστημα παρόλο που έχουν ήδη γίνει αιτήσεις από τους θεράποντες ιατρούς τους και αυτές έχουν εγκριθεί, αλλά οι ασθενείς που αφορούν δεν έχουν αυτοματοποιημένα ενταχθεί στο σύστημα.

Ο Σύλλογος θεωρεί ότι ο έλεγχος των αιτήσεων των ιατρών, εφόσον είναι τόσο σημαντικός για το Υπουργείο, θα μπορούσε να γίνεται σε δεύτερο χρόνο, ενώ η ενημέρωση του συστήματος να γίνεται αυτόματα με την κατάθεση της αίτησης από τον κάθε θεράποντα ιατρό, που γνωρίζει καλύτερα από οποιαδήποτε επιτροπή αν ο ασθενής του υπάγεται ή όχι στην Ομάδα Α. Επίσης, ο σύλλογος θεωρεί ότι θα βοηθούσε ιδιαίτερα τους ασθενείς να λαμβάνουν ηλεκτρονικά μήνυμα για το ραντεβού τους καθώς αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη μπερδευτεί σχετικά με το τι διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσουν για να κλείσουν ραντεβού.

Δεδομένων των γραφειοκρατικών και τεχνικών καθυστερήσεων που υπάρχουν, ο Σύλλογος καταγγέλει ότι ασθενείς οι οποίοι θα έπρεπε ήδη να έχουν προγραμματισμένα ραντεβού εδώ και ένα μήνα, δυστυχώς βρίσκονται ακόμα σε αναμονή και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να προσβληθούν από τον SARS-CoV-2, που βρίσκεται σε έξαρση την τρέχουσα περίοδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους».

*Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας – HELLESCC

Το 2006 μία μικρή ομάδα ασθενών ίδρυσε τον Σύλλογο Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Αττικής προκειμένου να “σπάσει” την απομόνωση των πασχόντων, να δημιουργήσει ένα δίκτυο από, συμπάσχοντες και μη, εθελοντές που θα ήθελαν να προσφέρουν τη συμπαράστασή τους σε όποιον το χρειάζεται, να λειτουργήσει ως φορέας που θα μπορεί να δίνει πληροφορίες για τα ΙΦΝΕ, να γνωστοποιήσει τα προβλήματα των ασθενών και να τους αντιπροσωπεύσει επίσημα.
Στην πορεία έγινε επιτακτική η ανάγκη για τη μετατροπή του αρχικού συλλόγου από περιφερειακό σε πανελλήνιο. Έτσι, το 2015, μετά τις απαραίτητες καταστατικές αλλαγές, μετονομάστηκε και λειτουργεί πλέον ως Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας – HELLESCC, και έκτοτε αποτελεί και επίσημο μέλος της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συλλόγων Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA).

 

EΛΑΣ: Εξάρθρωση συμμορίας που λήστευε πεζούς στο κέντρο της Αθήνας

Πολυμελής συμμορία που λήστευε και έκλεβε πεζούς στο κέντρο της Αθήνας, ενώ παράλληλα διέπραττε κλοπές και από οχήματα, εξαρθρώθηκε από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, συνελήφθησαν 28 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά 57 άτομα, από τα οποία τα 5 είναι φυλακισμένα, καθώς και ένας αστυνομικός, που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής. Ο τελευταίος κατηγορείται για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Σημειώνεται, ότι οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους έχουν συλληφθεί περισσότερες από 200 φορές.

Η συμμορία «χτυπούσε» στο κέντρο της Αθήνας, με μεγαλύτερη συχνότητα σε Εξάρχεια, Σύνταγμα, Ομόνοια, Ακρόπολη και Νέο Κόσμο.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης, σε ό,τι αφορά τους πεζούς επέλεγαν «εύκολους στόχους», ενώ οι «ομάδες κρούσης» αποτελούνταν από τουλάχιστον 3 άτομα και συγκεκριμένα:

Το πρώτο και πιο έμπειρο μέλος της ομάδας, εντόπιζε τον «στόχο», κυρίως πολίτες με μειωμένη σωματική διάπλαση, γυναίκες ή ανυποψίαστους τουρίστες.

Το δεύτερο μέλος, με τη μέθοδο της απασχόλησης, αφαιρούσε προσωπικά αντικείμενα, όπως τσάντες και ταξιδιωτικές βαλίτσες.
Το τρίτο μέλος είχε ρόλο «τσιλιαδόρου» και παραλάμβανε τα κλοπιμαία, σε περίπτωση που τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας γίνονταν αντιληπτά.

Επιπλέον, η εγκληματική οργάνωση πραγματοποιούσε κλοπές σε:

σταθμευμένα οχήματα, όπου υπήρχαν αντικείμενα τοποθετημένα σε εμφανή σημεία (καθίσματα ή ταμπλό), δίνοντας σημασία στο βαθμό παλαιότητας των αυτοκινήτων και στα αντικλεπτικά τους συστήματα
οικίες, που είχαν πρόσφορη και εύκολη πρόσβαση από παράθυρα, μπαλκονόπορτες και ανασφάλιστες θύρες εισόδων
μέσα μαζικής μεταφοράς με τη μέθοδο κυρίως του τεχνητού συνωστισμού.

Οι δράστες χρησιμοποιούσαν ως ορμητήρια ξενοδοχείο και 2 διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, όπου αποθηκεύονταν τα κλοπιμαία έως την μεταπώλησή τους.

Από την αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή των μελών της οργάνωσης σε 183 κλοπές (από αυτοκίνητα με θραύση υαλοπινάκων ή με τη μέθοδο της απασχόλησης, από οικίες, κλοπές πορτοφολιών και τσαντών από τουρίστες και διερχόμενους πολίτες στο κέντρο της Αθήνας ή σε μέσα μαζικής μεταφοράς), 3 ληστείες και 2 κλοπές Ι.Χ αυτοκινήτων.

Επιπλέον, η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών από και προς τη χώρα μας.

Η αποδόμηση της σπείρας πραγματοποιήθηκε σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση τις πρωινές ώρες χθες, με την συνδρομή αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, διαρρηκτικά εργαλεία και μαχαίρια, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα (αλυσίδες, βραχιόλια, δαχτυλίδια), έγγραφα προερχόμενα από κλοπές, 3.870 ευρώ, 4 Ι.Χ αυτοκίνητα, 180 ταυτότητες και 19 διαβατήρια ελληνικών Αρχών, 37 ελληνικές άδειες οδήγησης και 92 ταξιδιωτικά έγγραφα (ταυτότητες, διαβατήρια) αλλοδαπών Αρχών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*