Σύγκρουση στη Βουλή για το Πολυτεχνείο – Επίδομα παιδιού: Πότε πληρώνεται η 5η δόση από τον ΟΠΕΚΑ – Συντάξεις Δεκεμβρίου: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι – Τράπεζες: Δόση 100 ευρώ τον μήνα για να…

Ανταλλαγή πυρών κυρίως μεταξύ της κυβέρνησης από τη μία και από την άλλη του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 έγινε σήμερα στη Βουλή για την καθιερωμένη πορεία του Πολυτεχνείου, την οποία απαγορεύει φέτος η κυβέρνηση λόγω της κατάστασης με την πανδημία.

Το «όχι» της κυβέρνησης έχει προκαλέσει εδώ και λίγες ημέρες έντονες αντιδράσεις στον ΣΦΕΑ, οργανώσεις και κόμματα που καλούν στη διεξαγωγή της παρά την καραντίνα με αυστηρούς κανόνες.

Η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε σήμερα στην Ολομέλεια με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει προς το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 ότι «οι νόμοι ισχύουν για όλους».

Στην πρώτη του σχετική αναφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφαση, ότι δεν μπορεί να μετατραπεί μια πορεία τιμής σε πορεία πόνου προς τις ΜΕΘ.  Ζήτησε έτσι από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να δηλώσουν ότι δεν θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή σε καμία πορεία και να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. «Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία τέτοια συμπεριφορά. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα ήθελαν και όσοι πρωταγωνίστησαν σε αυτή την εμβληματική εξέγερση», επισήμανε.

«Η απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο δεν έχει ως αφετηρία την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αυτό που χρόνια τώρα ενοχλεί την κυβέρνησή σας, αλλά και κάθε κυβέρνηση. Το γνήσιο αντιϊμπεριαλιστικό περιεχόμενο της πορείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, του στρατηγικού σας συμμάχου, που σήμερα αυτό το μήνυμα είναι περισσότερο επίκαιρο από τότε» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Έχετε βάλει υπουργούς σας, στελέχη σας, ορισμένα παπαγαλάκια σας στα ΜΜΕ, να επιδίδονται σε ένα παραλήρημα ενάντια στην πορεία του Πολυτεχνείου, και σήμερα το απογειώσατε αυτό κι εσείς ο ίδιος και βέβαια δείχνει από που κατευθύνεται αυτή η εσκεμμένη αυταρχικότητα, η προπαγάνδα, όλη αυτή η λάσπη που πέφτει ενάντια σε έναν γιορτασμό που, αν μη τι άλλο, αξίζει να θυμάστε ότι είναι ο λόγος που βρίσκεστε εδώ μέσα και έχετε και την πρωθυπουργική θέση. Γιατί στις 17 Νοέμβρη του ’74 εκλέχτηκε και το πρώτο, έστω αστικό, Κοινοβούλιο, μετά την εφτάχρονη δικτατορία και με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, γιατί υπήρχε και πριν το ’66-’68, αλλά χωρίς το ΚΚΕ, χωρίς την αριστερά κλπ», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

«Δεν είναι το Πολυτεχνείο που απειλεί τη δημόσια υγεία, δεν είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται με μέτρα προστασίας, με μέτρα προστασίας πολύ καλύτερα και πολύ πιο αυξημένα απ’ αυτά που υπάρχουν σε μια σειρά χώρους που η κυβέρνηση έχει την ευθύνη» είπε ακόμα επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση το κάνει αυτό, αφενός για να ενοχοποιήσει τον λαό, τη νεολαία και τις διεκδικήσεις τους για την πανδημία και αφετέρου γιατί θέλει να «ξεμπερδέψει με την ουσία του Πολυτεχνείου, των μηνυμάτων του και το περιεχόμενό του».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αυταρχισμό» ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα είναι «παρών» στην πορεία τηρώντας αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας και κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη «να μας χτυπήσει».

Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον γραμματέα του ΜέΡΑ25, λέγοντας «αντιπαρέρχομαι τις σαχλαμάρες του κ. Βαρουφάκη ότι είναι ταυτισμένο στο ακροδεξιό μας DNA» και τόνισε: «Και στο Πολυτεχνείο υπήρχαν πολίτες όλων των πολιτικών παρατάξεων. Απλά κάποιοι έχτισαν καριέρες, και κάποιοι άλλοι με σεμνότητα κράτησαν την αντίσταση την οποία έκαναν για τον εαυτό τους και δεν έχτισαν καριέρα πάνω στο Πολυτεχνείο, να το θυμούνται όποτε τους βολεύει. Να τελειώνουμε με αυτά τα ιδεολογικά άβατα σε αυτή την αίθουσα. Τα είπα για την Αντίσταση, θα τα ακούσετε για το Πολυτεχνείο».

«Δεν είστε ο Μαχάτμα Γκάντι που μίλησε γι’ αυτά. Υπάρχει πράγματι αυτή η έννοια μόνο που χρησιμοποιήθηκε σε άλλες εποχές, και σε αντίσταση σε καθεστώτα ανελεύθερα μη δημοκρατικά», είπε απευθυνόμενος στον κ. Βαρουφάκη και διαμήνυσε: «Ό,τι ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη ισχύει και για το ΚΚΕ και για τον κ. Βαρουφάκη».

Σχετικά με την επισήμανση του πρωθυπουργού ότι στο Πολυτεχνείο βρίσκονταν άτομα απ΄όλες τις παρατάξεις, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε στη δευτερολογία του ότι «δεν έρχεται να το αμφισβητήσει κανένας αυτό» και ότι αυτά «έχουν λυθεί προ πολλού». Ωστόσο, υπογράμμισε πως η τωρινή κυβέρνηση είναι η μοναδική που επέβαλε «απαγόρευση συγκεντρώσεων» και ότι «τίθεται σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας», αφού δεν υπάρχει τρόπος να εκφράσει ο κόσμος τα πολιτικά μηνύματά του, ακόμα και εν μέσω καραντίνας.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατηγόρησε τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα ότι με αφορμή το Πολυτεχνείο στήνουν καυγά αντιπαράθεσης για να απροσανατολίσουν. « Η θέση του Κινήματος Αλλαγής είναι φέτος ο εορτασμός να γίνει σεμνά και μετρημένα γιατί προέχει η ζωή των ανθρώπων και δημόσια υγεία», τόνισε Φώφη Γεννηματά.

Παίρνοντας για δεύτερη φορά τον λόγο ο κ. Κουτσούμπας είπε: «Πριν προλάβει μάλιστα να κατέβει απ’ το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός κυκλοφόρησε η είδηση της παρέμβασης του εισαγγελέα για την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, που εσείς οι ίδιοι λέτε ότι δίνει μια ηρωική, μια τιτάνια μάχη, για το φετινό γιορτασμό του Πολυτεχνείου, ο οποίος βέβαια θα γίνει και συμβολικά και με όλα τα μέτρα προστασίας κλπ κλπ, και τα ξέρετε πάρα πολύ καλά όλα αυτά. Εκεί φτάσατε λοιπόν;

«Και μη μου πείτε δεν στείλατε εσείς τον εισαγγελέα και ο εισαγγελέας πήρε πρωτοβουλία», είπε δηκτικά.  «Τι ακριβώς κάνετε; Ξεκινάτε βιομηχανία μηνύσεων, διώξεων σε ομοσπονδίες, σε εργατικά σωματεία, σε φοιτητικούς συλλόγους, σε συλλόγους γιατρών που ήδη έχουν βγάλει ανακοινώσεις και είναι εκατοντάδες σε όλη τη χώρα για τον γιορτασμό, την πορεία του Πολυτεχνείου;» αναρωτήθηκε ο γγ του ΚΚΕ.

Στην αντεπίθεση πέρασε κατά τη δευτερολογία του και ο Γ. Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι υπάρχει κραυγαλέα αντίφαση στη θέση της κυβέρνησης καθώς επιτρέπει σε στενό χώρο την κατάθεση στεφανιού και όχι την πορεία με σεβασμό στα μέτρα προστασίας.

Προσέθεσε ότι το ΜέΡΑ25 δεν θα καταθέσει στεφάνι, αλλά μόνο εννιά στελέχη και βουλευτές του κόμματος και όχι οπαδοί θα είναι στο Πολυτεχνείο. Θα είμαστε στο δρόμο, ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Ουσιαστικά είπατε ότι το κράτος είμαι εγώ. Χτυπήστε μας. Μας καλείτε σε πιο περιορισμένο χρόνο να καταθέσουμε στεφάνι. Δεν είστε το κράτος, αλλά εκπρόσωπος της ακροδεξιάς και παρασιτικής ολιγαρχίας. Επιλέγετε την πόλωση, επειδή χάσατε τον έλεγχο. Δεν ζητάτε στήριξη ζητάτε την υποταγή μας, θα σας απογοητεύσουμε».

 

Επίδομα παιδιού: Πότε πληρώνεται η 5η δόση από τον ΟΠΕΚΑ

Πότε θα λάβουν οι δικαιούχοι την πέμπτη δόση για το Επίδομα Παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ

Τη Δευτέρα στις 30 Νοεμβρίου, δηλαδή την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα θα λάβουν οι δικαιούχοιτην πέμπτη δόση για το Επίδομα Παιδιούαπό τον ΟΠΕΚΑ. Σημειώνεται ότι από την Τετάρτη στις 11 Νοεμβρίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Επίδομα ΠαιδιούΑ21» έκλεισε προσωρινά, επομένως οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν, πλεόν, να υποβάλλουν αιτήσεις ή να κάνουν τροποποιήσεις για την Ε’ δόση.

Σημειώνεται, ότι για το Επίδομα Παιδιού, εγκρίθηκε ποσό ύψους 191 εκατ. ευρώ σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ειδικού Φορέα 1033-202 ΑΛΕ 2310506003 οικονομικού έτους 2020. Με αυτά τα χρήματα ο ΟΠΕΚΑ θα καλύψει την καταβολή του επιδόματος παιδιού για το Ε΄δίμηνο του 2020.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 θα ενεργοποιηθεί εκ νέου μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, έτσι ώστε οι δικαιούχοινα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Πώς υπολογίζεται το επίδομα παιδιού

Το Επίδομα Παιδιού υπολογίζεται:

 1. με βάση τα εξαρτώμενα τέκνα που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020
 2. και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαριστική φορολογική δήλωση.
 • Για να χορηγηθεί το Επίδομα Παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί.
 • Αίτηση, η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.
 • Οι αιτούντες μπορούν να επισκέπτονται τον σύνδεσμο του ΟΠΕΚΑ και να διαβάζουν τις συχνές ερωτήσεις και τις σχετικές απαντήσεις που δίδονται από τον οργανισμό και στοχεύουν σε τυχόν διευκρινίσεις γύρω από το Επίδομα Παιδιού.

Τα υπόλοιπα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, δηλαδή την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, πληρώνονται οι δικαιούχοι από τον ΟΠΕΚΑ  επιδόματα και παροχές. Σε επιδόματα συγκαταλέγεται η πέμπτη δόση για το Επίδομα Παιδιού Α21 και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ). Αναλυτικά τα επιδόματα που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ:

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι – Κλείδωσαν οι ημερομηνίες

Αναλυτικά οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Δεκεμβρίου για όλους τους δικαιούχους – συνταξιούχους

Από την Τρίτη 24 Νοεμβρίου έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου σε όλους τους δικαιούχους – συνταξιούχους. Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός των συνταξιούχων, οι συντάξεις του ΙΚΑ θα πληρωθούν σε δύο δόσεις, με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ.

Σημειώνεται, ότι οι επικουρικές συντάξεις και για τον μήνα Δεκέμβριο θα πληρωθούν στους συνταξιούχους ταυτόχρονα με τις κύριες. Αναλυτικότερα, οι ημερομηνίες για την καταβολή των συντάξεων Δεκεμβρίου είναι οι εξής:

 • Συντάξεις ΙΚΑ
 1. την Τρίτη 24 Νοεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9
 2. την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8
 • Ο ΟΑΕΕθα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020
 • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020
 • Το Δημόσιοθα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020
 • Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020
 • Ο ΟΠΕΚΑθα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020
 • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020
 • Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020
 • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020.

Τα ποσά των συντάξεων εμφανίζονται στα ΑΤΜ και είναι διαθέσιμα προς ανάληψη την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα της ημερομηνίας πληρωμής τις απογευματινές έως βραδινές ώρες (συνήθως από 18.00 έως 21.00 ανάλογα με την τράπεζα).

 

Τράπεζες: Δόση 100 ευρώ τον μήνα για να κρατήσουν τα δάνεια ”πράσινα”

Τράπεζα Πειραιώς

Την καταβολή δόσης ακόμη και 100 ευρώ το μήνα ετοιμάζονται να προτείνουν οι τράπεζες για να διατηρήσουν «πράσινα» τα moratoria που λήγουν τέλος του έτους. Όλες οι εναλλακτικές προτάσεις. Πρώτο στοπ από την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Τραπεζών.

Μέτρα διευκόλυνσης των ιδιωτών και των επιχειρήσεων για την πληρωμή των δανείων τους ετοιμάζουν τράπεζες και Servicers, σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Τα προγράμματα αναστολής των δόσεων ισχύουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, ωστόσο ήδη έχει ξεκινήσει η εκπόνηση του νέου πλάνου στήριξης με μέτρα και για το 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες ξανακοιτούν τα σχέδια – που είχαν έτοιμα να τα θέσουν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2021 – για σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα των μηνιαίων πληρωμών και τα οποία στηρίζονταν στην πληρωμή του 50% της δόσης για ολόκληρο το 2021. Ωστόσο, η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας και η νέα καραντίνα των τριών εβδομάδων, με αυξημένη την πιθανότητα επέκτασής της, οδηγούν τις διοικήσεις τους στην αναθεώρηση των σχεδίων και ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για παράταση των αναστολών πληρωμής των μηνιαίων δόσεων τουλάχιστον για τους πρώτους τρεις μήνες του 2021.

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και ο νέος γύρος καραντίνας παίρνει καθολικές διαστάσεις στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που οδηγεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε αναθεώρηση των οδηγιών που έχει δώσει προς τις τράπεζες της ευρωζώνης.

Σχεδιάζονται προϊόντα

Ήδη τόσο οι τράπεζες όσο και οι εταιρείες διαχείρισης έχουν ξεκινήσει τον σχεδιασμό των προϊόντων αυτού του τύπου, πάντα όμως προσαρμοσμένα στα ειδικά χαρακτηριστικά του κάθε δανειολήπτη.

Σε περίπτωση πάντως που το αίτημα να συνεχιστούν τα moratoria και το πρώτο τρίμηνο του 2021 απορριφτεί, οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείριση θα προτείνουν τον περιορισμό της δόσης στο 30% ή στο 50% σε σχέση με αυτή που πλήρωνε ο πελάτης πριν από την κρίση, με προοπτική η δόση να φτάσει στο 70% ή στο 100% από το τρίτο ή το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Ωστόσο τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι το σύστημα είναι έτοιμο να κινηθεί ακόμη πιο επιθετικά εφ’ όσον προκύψει ανάγκη, προτείνοντας την καταβολή ενός μικρού μέρους της αρχικής δόσης, της τάξεως των 100 ή 200 ευρώ για 3 ή 6 μήνες, και στη συνέχεια προοδευτική επαναφορά της δόσης στα προ κορωνοϊού επίπεδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες τις επόμενες εβδομάδες και ανάλογα με τις εξελίξεις στο υγειονομικό κομμάτι της αντιμετώπισης της πανδημίας (δηλαδή στις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο), σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θα αποφασίσουν για ένα νέο χάρτη στήριξης των δανειοληπτών. Οι εναλλακτικές προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εξής:

– Η επέκταση της αναστολής στις πληρωμές των δόσεων για δύο ακόμη μήνες, δηλαδή και το πρώτο δίμηνο του 2021, υπό την αίρεση πως, αν υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολίου, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της μερικής πληρωμής της δόσης.

– Με βάση τον σχεδιασμό των τελευταίων εβδομάδων, οι τράπεζες είχαν αποφασίσει από την 1η Ιανουαρίου ο δανειολήπτης (ιδιώτης και επιχείρηση) να πληρώσει για το σύνολο του 2021 το 50% της μηνιαίας δόσης και όχι το 100%.

Τραπεζικές πηγές, μετά την κυβερνητική απόφαση του καθολικού lockdown, ανέφεραν στην NPL Confidential ότι εξετάζεται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο – αν δεν ληφθεί η απόφαση παράτασης των αναστολών – πληρωμής του 20% της δόσης (αντί του 50% που προέβλεπε το σχέδιο που είχαν ήδη έτοιμο) για ορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο θα είναι άμεσα εξαρτώμενο από την εξέλιξη της πανδημίας

Πρώτο στοπ

Την ώρα πάντως που τράπεζες και διαχειριστές, αναζητούν εναγωνίως τρόπους διευκόλυνσης των ιδιωτών και των επιχειρήσεων για την πληρωμή των δανείων τους και ταυτόχρονα καταρτίζουν την επιχειρηματολογία τους ώστε να πείσουν τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SMM) για την ανάγκη παράτασης στα Μορατόρια, ήρθε η πρώτη «ψυχρολουσία» από την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Τραπεζών (EBF).

Σύμφωνα με πληροφορίες ελληνικές, κυπριακές και πορτογαλικές τράπεζες έθεσαν σε πρώτη φάση το θέμα της παράστασης στα moratoria στους κόλπους της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Τραπεζών (EBF), αλλά αντιμετώπισαν την παγωμένη αντίδραση των βορειοευρωπαϊκών τραπεζών.

«Αναμφίβολα η EBF βάζει στον πάγο, σε πρώτη φάση, το υπό συζήτηση αίτημα παράτασης στα moratoria» τονίζει στο news247.gr στέλεχος της αγοράς και χαμηλώνει ελαφρώς τον πήχη των προσδοκιών σε περίπτωση προώθησης του αιτήματος της παράτασης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ωστόσο τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο SSM αν και πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά προετοιμάζει το αίτημα για παράταση στα moratoria με την απαραίτητη επιχειρηματολογία που θα το συνοδεύει, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει στην αποστολή του.

Στη βάση αυτή, τραπεζικές πηγές δηλώνουν αποφασισμένες να πείσουν τις αρμόδιες αρχές για την ανάγκη να περιοριστεί ο κίνδυνος εκτίναξης των κόκκινων δανείων που θα δημιουργηθούν λόγω COVID-19 και προετοιμάζουν το οπλοστάσιο των νέων μέτρων που θα καταθέσουν προς έγκριση στον SSM.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα είχαν μπει σε αναστολή δόσεων δάνεια αξίας περίπου 20 δισ. ευρώ (σ.σ. υπάρχουν και 3-4 δισ. δάνεια σε αναστολή δόσεων σε θυγατρικές εξωτερικού).

Μέρος εξ αυτών είχαν εξέλθει από το ειδικό καθεστώς στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ για τα υπόλοιπα η αναστολή δόσεων λήγει στο τέλος του έτους.